(upd6) Με την πανδημία να έχει εισέλθει σε φάση αποκλιμάκωσης κάτι που αποτυπώνεται στη μείωση τόσο των εισαγωγών στα νοσοκομεία όσο και του αριθμού των διασωληνωμένων και των θανάτων - αν και τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα - , οι ειδικοί αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα Τετάρτη 16/2 την χαλάρωση μιας σειράς περιοριστικών μέτρων, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση που παρατηρείται και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να εξετάσει την εισήγηση της κυβέρνησης για αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα από το 10% στο 50% με κατάργηση του ορίου των 1.000 θεατών, για την επιστροφή των όρθιων πελατών στη διασκέδαση και στην εστίαση, για την επαναφορά των σχολικών εκδρομών ενώ θα συζητηθεί και το θέμα των εορταστικών εκδηλώσεων για τις Απόκριες.
Πάντως, έχει ξεκαθαριστεί ότι θέμα διεξαγωγής των καρναβαλικών παρελάσεων δεν υπάρχει.
Οι επιστήμονες θα κληθούν να αποφασίσουν για το ποιες από αυτές τις εισηγήσεις μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα - δηλαδή από την ερχόμενη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου - καθώς και το ποιους θα αφορούν, μια και είναι πολλοί εκείνοι που υποστηρίζουν πως παρά την αποκλιμάκωση της πανδημίας, βρισκόμαστε σε μια «εύθραυστη σταθεροποίηση» που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μεταβληθεί προς το χειρότερο.
Σε αυτό μάλιστα το σημείο πολλοί εκφράζουν ενστάσεις για τους όρθιους πελάτες στη διασκέδαση, φοβούμενοι φαινόμενα συνωστισμού.
Για αυτόν άλλωστε το λόγο επισημαίνουν πως τα βήματα «χαλάρωσης» θα πρέπει να είναι προσεκτικά και σταδιακά, αφήνοντας να εννοηθεί πως στόχος είναι έως τα τέλη Μαρτίου να έχουν αρθεί οι περισσότεροι περιορισμοί, με εξαίρεση την χρήση μάσκας.
Ωστόσο, τα μηνύματα είναι θετικά, τόσο από το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών (έχει εμβολιαστεί το 70,8% του γενικού πληθυσμού) όσο και από την άφιξη νέων εμβολίων και την χορήγηση αντιικών φαρμάκων, παράμετροι που μπορούν να περιορίσουν τις σοβαρές νοσηλείες και θανάτους και παράλληλα να αποσυμπιέσουν νοσοκομεία και γιατρούς.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι στο 73,4% και στις απλές κλίνες στο 54,8%.
Θεμιστοκλέους (γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας): Δεν θα υπάρξει δ’ δόση στο γενικό πληθυσμό
Δεν πρόκειται να υπάρξει τέταρτη δόση του εμβολίου κατά της covid στο γενικό πληθυσμό υποστήριξε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος υποστήριξε πως σιγά – σιγά ολοκληρώνεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Θεμιστοκλέους υποστήριξε ότι με βάση τα δεδομένα που τώρα υπάρχουν με τη μετάλλαξη Omicron, δεν θα υπάρξει τέταρτη δόση εμβολίου στο γενικό πληθυσμό αλλά μόνο στους ανοσοκατεσταλμένους.
«Αν αλλάξει κάτι, θα το δούμε στην πορεία» υποστήριξε ο κ.Θεμιστοκλέους.
Εμβολιασμένο το 84% των ενηλίκων
Αναφερόμενος στην πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα, ο κ.Θεμιστοκλέους υποστήριξε πως έχει εμβολιαστεί το 84% του ενήλικου πληθυσμού.
Όπως είπε, το 88% έχει εμβολιαστεί με την αναμνηστική δόση και στους άνω των 60 το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει στο 95%, ενώ σημείωσε ότι μετά την υποχρεωτικότητα στους άνω των 60 ετών παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στους εμβολιασμούς.
Ωστόσο, είπε ότι πλέον ο αριθμός των νέων ραντεβού είναι μικρός περί τις 1.000 με 1.500 την ημέρα.
Παράλληλα, τόνισε ότι στους έφηβους 15 – 17 ετών το ποσοστό των εμβολιασμένων ανέρχεται στο 50% με 60%, ενώ σημείωσε ότι το 20% των παιδιών 5 – 11 ετών έχει εμβολιαστεί.
Ανεμβολίαστοι περίπου 300.000 πολίτες
Επιπλέον, υπογράμμισε πως στους άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί το 91% και απομένει ένα 9% περίπου 300.000 πολίτες, ενώ τόνισε ότι τα πιστοποιητικά που έχουν λήξει καθώς οι πολίτες δεν έκαναν ακόμη την τρίτη δόση, ανέρχονται σε περίπου 300.000.
«Παρότι μειώνονται συνεχώς, λήγουν και νέα πιστοποιητικά οπότε ο αριθμός τους κυμαίνεται από 270.000 έως 310.000» είπε ο κ.Θεμιστοκλέους, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν η χαλάρωση των περιορισμών λόγω της πανδημίας θα πλήξει το εμβολιαστικό πρόγραμμα, σημείωσε ότι είναι περιορισμένες οι πιθανότητες να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν ήδη πράξει.
Ο κ.Θεμιστοκλέους τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης των μέτρων αλλά συντεταγμένα και σταδιακά και όχι να ανοίξουν σχεδόν τα πάντα όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, ενώ για το εμβόλιο της Novavax ανέφερε ότι τα ραντεβού θα ανοίξουν αφού επιβεβαιωθεί η ημέρα παράδοσης της παρτίδας την επόμενη εβδομάδα.
Δημόπουλος (ΕΚΠΑ): Αναμένουμε ουσιαστική αποκλιμάκωση της πανδημίας στα μέσα Μαρτίου
Την εκτίμηση πως ουσιαστική αποκλιμάκωση της πανδημίας θα πρέπει να αναμένεται από τα μέσα Μαρτίου διατύπωσε ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θ. Δημόπουλος, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εμφανιστεί κάποια νέα μετάλλαξη.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΑ ο κ.Δημόπουλος επιβεβαίωσε τη σταθεροποίηση στον αριθμό των καθημερινών κρουσμάτων ενώ τόνισε ότι η Omicron αν και είναι πολύ πιο μεταδοτική, συνδυάζεται με ηπιότερη νόσηση και δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τους πλήρως εμβολιασμένους.
«Επομένως, έχοντας ακόμα αρκετές χιλιάδες συμπολίτες μας που δεν έχουν προχωρήσει στην τρίτη δόση, το μήνυμα είναι ότι είναι σημαντικό να το κάνουν, ιδιαίτερα άτομα ηλικίας 60 και άνω αλλά και όλοι οι ενήλικες, γιατί φαίνεται να μειώνει σημαντικά την πιθανότητα μόλυνσης και πολύ περισσότερο την πιθανότητα νόσησης» υπογράμμισε ο κ.Δημόπουλος.
Ας κρατάμε όσο μπορούμε μάσκες και αποστάσεις
Ερωτηθείς πόσο μακριά στον χρονικό ορίζοντα είναι η απαλλαγή από τις μάσκες προστασίας, ο κ. Δημόπουλος, εξήγησε ότι είναι σημαντικό να μην κάνει κανείς ταυτόχρονα πολλές αλλαγές.
«Δηλαδή, με το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνικής δραστηριότητας, ας κρατάμε όσο μπορούμε την μάσκα και τις αποστάσεις για να μην τα κάνουμε όλα μαζί και μετά δεν ξέρουμε τι δημιούργησε το πρόβλημα, εάν υπάρξει» είπε ο κ.Δημόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι με την προσθήκη των πρωτεϊνικών εμβολίων στην διάθεση του κοινού σε σύντομο διάστημα, όσοι ανησυχούν σχετικά με την τεχνολογία mRNA ή τους αδενοϊούς, παρότι ότι είναι απόλυτα ασφαλείς, ενδεχομένως να το ξανασκεφτούν και να προστρέξουν στον εμβολιασμό, για να προστατεύσουν πρώτα π’ όλα την υγεία τους και τις οικογένειές τους αλλά και να προφυλαχθούν από το σύνδρομο long covid που διαπιστώνεται ολοένα και περισσότερο.
Βασιλακόπουλος: Όχι στην άμεση και απόλυτη χαλάρωση των μέτρων
Κατά του σεναρίου της άμεσης και απόλυτης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού τάχθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
«Αν πούμε «ελεύθερα στα γήπεδα», σε 3 – 4 ματς θα έχει παραπάνω κόσμο διότι ο μέσος όρος των εισιτηρίων στη Σούπερλιγκα είναι κάτω από 1000...
Στα ντέρμπι θα υπάρχει συνωστισμός.
Να κάνουμε «ελεύθερα» τα καρναβάλια και όρθιοι στα κέντρα (που υπάρχουν) να βγάλουμε και τις μάσκες, θα μειωθεί πιο γρήγορα η επιδημία, αλλά με πολύ μεγαλύτερο κόστος» επισήμανε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ. Βασιλακόπουλος, αναφέροντας πως θα αυξηθούν μεν τα κρούσματα κάτι που μελλοντικά θα ανοσοποιήσει και μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αλλά θα αυξηθούν και οι θάνατοι.
Τι θα γίνει με τις μάσκες
«Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα ταυτόχρονα» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος, αναφέροντας πως το πότε θα βγάλουμε τη μάσκα, εξαρτάται από τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε κοινωνίας και το ποσοστό εμβολιασμού.
«Στις χώρες που αίρονται τα περισσότερα μέτρα οι άνω των 60 είναι όλοι εμβολιασμένοι, κι είναι αυτοί που προκαλούν το πρόβλημα.
Οπότε και να κολλήσει ένας νεαρός που έχει δυο φορές εμβολιαστεί η πιθανότητα να κινδυνεύει είναι πολύ πολύ μικρή» τόνισε ο καθηγητής, ο οποίος σχετικά με τη μάσκα διευκρίνισε πως «η υποχρεωτικότητα αφορά όταν υπάρχει κόσμος, όχι όταν είμαστε μόνοι μας».
«Με μια απόσταση το να πίνεις καφέ χωρίς μάσκα δεν είναι κακό σε εξωτερικό χώρο, η πιθανότητα μετάδοσης είναι πάρα πολύ μικρή» τόνισε ο κ.Βασιλακόπουλος.
Άδικοι θάνατοι
«Κάθε μέρα πεθαίνουν 70- 80 άνθρωποι, ανεμβολίαστοι, τελείως άδικα οι περισσότεροι που πεθαίνουν, αν είχαν εμβολιαστεί κατά 90% δε θα πέθαιναν» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος, επισημαίνοντας πως βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης.
«Είναι γεγονός ότι είναι πιο βραδεία απ’ ό,τι αναμέναμε αλλά πλέον είναι τελείως σαφής, έχουμε 350 εισαγωγές κατά μέσο όρο από 550 μέσο όρο δύο εβδομάδες πριν.
Τέλη Φεβρουαρίου η εικόνα είναι καλύτερη και το Μάρτιο θα είναι ακόμα καλύτερη» υπογράμμισε ο κ.Βασιλακόπουλος.
Διευκρινίσεις ΕΟΔΥ
Διευκρινίσεις σχετικά με την αποτύπωση του αριθμού θανάτων στην επιδημιολογική έκθεση δίνει ο ΕΟΔΥ, με αφορμή με δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία έχουν αυξηθεί οι θάνατοι που δεν ανακοινώνονται από τον Οργανισμό.
Η ακριβής αποτύπωση του αριθμού των θανάτων και της διαχρονικής τους τάσης προκύπτει με βάση την ημερομηνία θανάτου και όχι με βάση την ημερομηνία δήλωσης τους/καταγραφής στο μητρώο και κατά συνέπεια της ανακοίνωσής τους, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.
Ο ισχυρισμός, σημειώνει, ότι δεν ανακοινώνεται ο ακριβής αριθμός θανάτων ανά ημέρα δεν ισχύει, «αφού στο Διάγραμμα 2 της ημερήσιας έκθεσης οι στήλες που εκφράζουν τον αριθμό νέων θανάτων παρουσιάζονται με βάση την ημερομηνία θανάτου. Σε κάθε στήλη αναγράφεται και ο αριθμός των θανάτων εκείνης της ημέρας (ανεξάρτητα με το πότε δηλώθηκαν).
Στην έκθεση ο ημερήσιος αριθμός των νέων θανάτων έχει οριστεί ως ο αριθμός θανάτων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 του μητρώου εντός των τριών τελευταίων ημερών.
Παρ’ όλα αυτά και οι θάνατοι προηγούμενων ημερών προστίθενται στο Διάγραμμα 2 σε προηγούμενες ημερομηνίες.
Εν κατακλείδι, όλοι οι θάνατοι ανακοινώνονται και περιλαμβάνονται στην έκθεση και δεν απαιτούνται υπολογισμοί όπως αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα, αν θέλει κανείς να γνωρίζει ανά ημέρα πόσα άτομα κατέληξαν».
Σημειώνεται ότι η καθυστέρηση δήλωσης είναι εγγενές χαρακτηριστικό κάθε συστήματος επιτήρησης παγκοσμίως.
Τα δεδομένα είναι δυναμικά και μπορεί να αλλάζουν, καταλήγει ο ΕΟΔΥ.
Στους 24.917 οι νεκροί
Στους 24.917 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 21.412, εκ των οποίων 32 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.216.411 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 49.7% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 395 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.338 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 77, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 24.917 θάνατοι.
Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 489 (62.0% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 85.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 369 (75.46%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 120 (24.54%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.155 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 343 (ημερήσια μεταβολή -2.56%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 393 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών