Σταθερά υψηλά είναι και σήμερα 16 Φεβρουαρίου 2022 τα κρούσματα κορωνοϊού στην χώρα μας καθώς ανέρχονται σε 19.509 σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ενώ σοκάρει ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της πανδημίας, με το φράγμα των 25.000 νεκρών να «σπάει» σήμερα, εξαιτίας των 82 συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους σε μια ημέρα.
Παρά την αργή απομακλιμάκωση και το «μαύρο» ρεκόρ, οι ειδικοί σε ειδική συνεδρίαση απεφάνθησαν για την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων.
Χαλάρωση των μέτρων
Από το ερχόμενο Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022, θα τεθεί σε ισχύ η χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό, που εισηγήθηκε σήμερα (16.02.2022) η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.
Πιο αναλυτικά, οι ειδικοί έδωσαν το “πράσινο φως” για να επιτραπούν οι όρθιοι στην εστίαση και τα κέντρα διασκέδασης, να αυξηθεί η χωρητικότητα στα γήπεδα, ενώ θα αρχίσουν ξανά οι σχολικές εκδρομές.
Αντίθετα, είπαν “όχι” στη διεξαγωγή καρναβαλικών εκδηλώσεων.
Η χωρητικότητα στα γήπεδα αυξάνεται από το 10% – που ισχύει μέχρι σήμερα- στο 50%, ωστόσο θα είναι αποκλειστικά για εμβολιασμένους.
Όσον αφορά στις σχολικές εκδομές, οι μονοήμερες αναμένεται να αρχίσουν ξανά από την επόμενη Δευτέρα (21.02.2022), ενώ από την 1η Μαρτίου θα αρχίσουν οι πολυήμερες.
Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης έκανε τις εξής δηλώσεις:
«Στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, κατόπιν αιτήματος της Κυβέρνησης, εισηγήθηκε την άρση της απαγόρευσης της όρθιας διασκέδασης, την έναρξη πραγματοποίησης των σχολικών εκδρομών, την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 50% και την εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο 20%.
Σε αυριανή της συνεδρίαση η επιτροπή θα εξετάσει επιμέρους αιτήματα.
Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ.
Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το Σάββατο 19.02.22».
Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων για σήμερα 16/2 είναι η ακόλουθη:
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 82, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 25.001 θάνατοι. Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 485 (62.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 86.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 364 (75.05%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 121 (24.95%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.164 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 448 (ημερήσια μεταβολή +30.61%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του
επταημέρου είναι 394 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Θεμιστοκλέους (γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας): Δεν θα υπάρξει δ’ δόση στο γενικό πληθυσμό
Δεν πρόκειται να υπάρξει τέταρτη δόση του εμβολίου κατά της covid στο γενικό πληθυσμό υποστήριξε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος υποστήριξε πως σιγά – σιγά ολοκληρώνεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Θεμιστοκλέους υποστήριξε ότι με βάση τα δεδομένα που τώρα υπάρχουν με τη μετάλλαξη Omicron, δεν θα υπάρξει τέταρτη δόση εμβολίου στο γενικό πληθυσμό αλλά μόνο στους ανοσοκατεσταλμένους.
«Αν αλλάξει κάτι, θα το δούμε στην πορεία» υποστήριξε ο κ.Θεμιστοκλέους.
Εμβολιασμένο το 84% των ενηλίκων
Αναφερόμενος στην πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα, ο κ.Θεμιστοκλέους υποστήριξε πως έχει εμβολιαστεί το 84% του ενήλικου πληθυσμού.
Όπως είπε, το 88% έχει εμβολιαστεί με την αναμνηστική δόση και στους άνω των 60 το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει στο 95%, ενώ σημείωσε ότι μετά την υποχρεωτικότητα στους άνω των 60 ετών παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στους εμβολιασμούς.
Ωστόσο, είπε ότι πλέον ο αριθμός των νέων ραντεβού είναι μικρός περί τις 1.000 με 1.500 την ημέρα.
Παράλληλα, τόνισε ότι στους έφηβους 15 – 17 ετών το ποσοστό των εμβολιασμένων ανέρχεται στο 50% με 60%, ενώ σημείωσε ότι το 20% των παιδιών 5 – 11 ετών έχει εμβολιαστεί.
Ανεμβολίαστοι περίπου 300.000 πολίτες
Επιπλέον, υπογράμμισε πως στους άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί το 91% και απομένει ένα 9% περίπου 300.000 πολίτες, ενώ τόνισε ότι τα πιστοποιητικά που έχουν λήξει καθώς οι πολίτες δεν έκαναν ακόμη την τρίτη δόση, ανέρχονται σε περίπου 300.000.
«Παρότι μειώνονται συνεχώς, λήγουν και νέα πιστοποιητικά οπότε ο αριθμός τους κυμαίνεται από 270.000 έως 310.000» είπε ο κ.Θεμιστοκλέους, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν η χαλάρωση των περιορισμών λόγω της πανδημίας θα πλήξει το εμβολιαστικό πρόγραμμα, σημείωσε ότι είναι περιορισμένες οι πιθανότητες να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν ήδη πράξει.
Ο κ.Θεμιστοκλέους τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης των μέτρων αλλά συντεταγμένα και σταδιακά και όχι να ανοίξουν σχεδόν τα πάντα όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, ενώ για το εμβόλιο της Novavax ανέφερε ότι τα ραντεβού θα ανοίξουν αφού επιβεβαιωθεί η ημέρα παράδοσης της παρτίδας την επόμενη εβδομάδα.
Δημόπουλος (ΕΚΠΑ): Αναμένουμε ουσιαστική αποκλιμάκωση της πανδημίας στα μέσα Μαρτίου
Την εκτίμηση πως ουσιαστική αποκλιμάκωση της πανδημίας θα πρέπει να αναμένεται από τα μέσα Μαρτίου διατύπωσε ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θ. Δημόπουλος, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εμφανιστεί κάποια νέα μετάλλαξη.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΑ ο κ.Δημόπουλος επιβεβαίωσε τη σταθεροποίηση στον αριθμό των καθημερινών κρουσμάτων ενώ τόνισε ότι η Omicron αν και είναι πολύ πιο μεταδοτική, συνδυάζεται με ηπιότερη νόσηση και δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τους πλήρως εμβολιασμένους.
«Επομένως, έχοντας ακόμα αρκετές χιλιάδες συμπολίτες μας που δεν έχουν προχωρήσει στην τρίτη δόση, το μήνυμα είναι ότι είναι σημαντικό να το κάνουν, ιδιαίτερα άτομα ηλικίας 60 και άνω αλλά και όλοι οι ενήλικες, γιατί φαίνεται να μειώνει σημαντικά την πιθανότητα μόλυνσης και πολύ περισσότερο την πιθανότητα νόσησης» υπογράμμισε ο κ.Δημόπουλος.
Ας κρατάμε όσο μπορούμε μάσκες και αποστάσεις
Ερωτηθείς πόσο μακριά στον χρονικό ορίζοντα είναι η απαλλαγή από τις μάσκες προστασίας, ο κ. Δημόπουλος, εξήγησε ότι είναι σημαντικό να μην κάνει κανείς ταυτόχρονα πολλές αλλαγές.
«Δηλαδή, με το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνικής δραστηριότητας, ας κρατάμε όσο μπορούμε την μάσκα και τις αποστάσεις για να μην τα κάνουμε όλα μαζί και μετά δεν ξέρουμε τι δημιούργησε το πρόβλημα, εάν υπάρξει» είπε ο κ.Δημόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι με την προσθήκη των πρωτεϊνικών εμβολίων στην διάθεση του κοινού σε σύντομο διάστημα, όσοι ανησυχούν σχετικά με την τεχνολογία mRNA ή τους αδενοϊούς, παρότι ότι είναι απόλυτα ασφαλείς, ενδεχομένως να το ξανασκεφτούν και να προστρέξουν στον εμβολιασμό, για να προστατεύσουν πρώτα π’ όλα την υγεία τους και τις οικογένειές τους αλλά και να προφυλαχθούν από το σύνδρομο long covid που διαπιστώνεται ολοένα και περισσότερο.
Βασιλακόπουλος: Όχι στην άμεση και απόλυτη χαλάρωση των μέτρων
Κατά του σεναρίου της άμεσης και απόλυτης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού τάχθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
«Αν πούμε «ελεύθερα στα γήπεδα», σε 3 – 4 ματς θα έχει παραπάνω κόσμο διότι ο μέσος όρος των εισιτηρίων στη Σούπερλιγκα είναι κάτω από 1000...
Στα ντέρμπι θα υπάρχει συνωστισμός.
Να κάνουμε «ελεύθερα» τα καρναβάλια και όρθιοι στα κέντρα (που υπάρχουν) να βγάλουμε και τις μάσκες, θα μειωθεί πιο γρήγορα η επιδημία, αλλά με πολύ μεγαλύτερο κόστος» επισήμανε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ. Βασιλακόπουλος, αναφέροντας πως θα αυξηθούν μεν τα κρούσματα κάτι που μελλοντικά θα ανοσοποιήσει και μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αλλά θα αυξηθούν και οι θάνατοι.
Τι θα γίνει με τις μάσκες
«Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα ταυτόχρονα» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος, αναφέροντας πως το πότε θα βγάλουμε τη μάσκα, εξαρτάται από τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε κοινωνίας και το ποσοστό εμβολιασμού.
«Στις χώρες που αίρονται τα περισσότερα μέτρα οι άνω των 60 είναι όλοι εμβολιασμένοι, κι είναι αυτοί που προκαλούν το πρόβλημα.
Οπότε και να κολλήσει ένας νεαρός που έχει δυο φορές εμβολιαστεί η πιθανότητα να κινδυνεύει είναι πολύ πολύ μικρή» τόνισε ο καθηγητής, ο οποίος σχετικά με τη μάσκα διευκρίνισε πως «η υποχρεωτικότητα αφορά όταν υπάρχει κόσμος, όχι όταν είμαστε μόνοι μας».
«Με μια απόσταση το να πίνεις καφέ χωρίς μάσκα δεν είναι κακό σε εξωτερικό χώρο, η πιθανότητα μετάδοσης είναι πάρα πολύ μικρή» τόνισε ο κ.Βασιλακόπουλος.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών