Σε 19.504 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ.
Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 93 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 25.095 και την μακάβρια λίστα να μεγαλώνει, δυστυχώς, καθημερινά.
Παράλληλα, σε 484 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Την ίδια ώρα, αλλαγές αναμένεται να σημειωθούν στα πιστοποιητικά, καθώς δεν θα χορηγούνται σε περίπτωση δεύτερης νόσησης (όπως συνέβαινε μέχρι τώρα σε όσους νοσούσαν για πρώτη φορά και έπαιρναν πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο τους εξασφάλιζε δικαιώματα αντίστοιχα των εμβολιασμένων) σύμφωνα με την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας και την Βάνα Παπαευαγγέλου.
Η ενημέρωση για την πανδημία
Δεν θα χορηγείται πιστοποιητικό νόσησης σε περίπτωση επαναλοίμωξης, σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.
Όπως τονίστηκε, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, η επιτροπή έχει αποφασίσει από το Φθινόπωρο να να μην δίνεται πιστοποιητικό νόσησης σε περίπτωση επαναμόλυνσης.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε να χορηγείται μόνο σε όσους έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν τον βασικό εμβολιασμό και δεν έκαναν τρίτη δόση λόγω της λοίμωξης.
«Δεν φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας»
H πανδημία υποχωρεί με αργούς ρυθμούς, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ενώ η κ. Παπαευαγγέλου επεσήμανε πως δεν είναι ώρα να αρθούν όλα τα μέτρα.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, «κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας ώστε τα πράγματα να γίνουν καλύτερα».
H ίδια αναφέρθηκε στα αντιιικά φάρμακα, τονίζοντας πως έχουν γίνει 2.653 αιτήσεις και έχουν ήδη παραδοθεί τα φάρμακα σε 1.957 ασθενείς.
Παράλληλα, ανέφερε πως μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα φτάσουν στη χώρα τα εμβόλια της Novavax, «ένα καινούργιο όπλο στη φαρέτρα μας».
Την ίδια ώρα, τέλος Μαρτίου ή αρχές Απριλίου θα έρθουν τα εμβόλια της Sanofi.
Αποκλιμάκωση των «σκληρών δεικτών»
Η κ. Παπαευαγγέλου επεσήμανε πως αυξήθηκε για λίγο η θετικότητα, εξαιτίας του μικρότερου αριθμού διαγνωστικών τεστ, ενώ επεσήμανε πως παραμένει σταθερή η πανδημία, με τον μ.ο. κρουσμάτων να κυμαίνεται μεταξύ 17 – 18.000.
Όπως είπε σε κάποια νησιά παρατηρήθηκε αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου (Κέα, Σύρος, Κάρπαθος και Θάσος). Πανελλαδικά υπάρχει μια αποκλιμάκωση των «σκληρών δεικτών», ενώ μειώθηκαν και οι εισαγωγές παιδιών και εφήβων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, παρατηρήθηκε μείωση κατά 13% στις νέες εισαγωγές. Το 90% των νέων εισαγωγών αφορούν κρούσματα με τη μετάλλαξη Όμικρον.
Σε ό,τι αφορά την πληρότητα στα νοσοκομεία, τονίστηκε πως πανελλαδικά είναι στο 53% στις απλές κλίνες και στο 73% στις κλίνες Covid.
Όσον αφορά την περαιτέρω άρση περιοριστικών μέτρων, η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως συζητήθηκε εκ νέου στην Επιτροπή με στόχο την επιστροφή στην κανονικότητα, ωστόσο πρόσθεσε χαρακτηριστικά «πως δεν φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας»
«Δεν είμαστε έτοιμοι να αποσύρουμε όλα τα μέτρα», σημεώσε με αφορμή τις κινήσεις άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Όπως είπε, «για καιρό θα συνυπάρχουμε με τον ιό και με την τωρινή εικόνα δεν είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων χωρών και να πάμε στην άρση όλων των περιοριστικών μέτρων».
Χαλάρωση των μέτρων
Στο δρόμο που ακολουθεί το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης με χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων έναντι της covid κινείται πλέον και η Ελλάδα, καθώς είναι ειλημμένη απόφαση παρά τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων να προχωρήσουμε σταδιακά στην άρση όλων των μέτρων προκειμένου από την άνοιξη να μπούμε σε ρυθμούς κανονικότητας.
Λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία αλλά και των «σκληρών δεικτών» - δηλαδή των διασωληνωμένων και των θανάτων - καθώς και ότι η Omicron είναι πιο ήπια σε σχέση με τη Delta - τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους - αλλά και ότι το 84% των ενηλίκων είναι εμβολιασμένο, οι ειδικοί αποφάσισαν να προχωρήσουν στην άρση μέτρων και περιορισμών, αρχής γενομένης από μεθαύριο Σάββατο 19 Φεβρουαρίου.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης υποστήριξε ότι στόχος είναι εντός του Μαρτίου - το αργότερο έως τα τέλη του μήνα - να έχουν αρθεί όλοι οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί για την επιδημία του κορωνοϊού, αν και σημείωσε πως αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η πανδημία έχει τελειώσει.
Τι αλλάζει από 19/2
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συναίνεσε στην επιστροφή των όρθιων πελατών σε εστίαση και διασκέδαση, αν και η είσοδος σε εστίαση και χώρους διασκέδασης θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε εμβολιασμένους με την υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης.
Επιπλέον, οι ειδικοί είπαν «ναι» στην αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα από το 10% στο 50%, ενώ συμφωνήθηκε η τηλεργασία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να διαμορφωθεί στο 20% του προσωπικού.
Επιστρέφουν οι εκδρομές
Επίσης, αποφασίστηκε από την 1η Μαρτίου να αρχίσουν και πάλι οι πολυήμερες σχολικές εκδρομές, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα κάνουν rapid test 48 ώρες πριν από την αναχώρηση τους.
Βάσει των αποφάσεων αυτών, από την ερχόμενη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, θα μπορούν να γίνονται κανονικά οι εκπαιδευτικές εκδρομές, οι διδακτικές επισκέψεις, οι εκπαιδευτικές επισκέψεις, κοκ.
Κατά τις εκδρομές/επισκέψεις θα πρέπει να τηρούνται τα ειδικότερα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν στην εκάστοτε περίπτωση, π.χ. προϋποθέσεις μεταφορικού μέσου, εισόδου σε μουσεία κτλ.
Ο «χάρτης» της πανδημίας (17/2)
Αυξημένες πιθανότητες επαναλοίμωξης με «Όμικρον»
Τέσσερις στους δέκα που είχαν εκδηλώσει στο παρελθόν COVID-19 λόγω προηγούμενων στελεχών του SARS-CoV-2 θα μολυνθούν ξανά εάν εκτεθούν στην παραλλαγή «Ομικρον».
Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση σε επαναμολύνσεις που έχουν καταγραφεί στο Κατάρ και η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα ως επιστολή στον εκδότη στο περιοδικό New England of Medicine, για τα στελέχη του κορωνοϊού «Αλφα», «Βήτα» και «Δέλτα» η προηγούμενη λοίμωξη προστάτεψε από συμπτωματική επαναλοίμωξη σε επίπεδα υψηλότερα από 85%, ενώ με τη μετάλλαξη «Ομικρον» αυτό το επίπεδο πέφτει στο 56%. Ωστόσο στην ίδια ανάλυση φαίνεται ότι προσφέρεται σημαντική προστασία έναντι βαριάς νόσου και COVID-19, αν και ο αριθμός των βαριά νοσούντων στη συγκεκριμένη μελέτη ήταν πολύ μικρός. Επιπλέον, ακόμα δεν είναι γνωστό το ποσοστό επαναλοίμωξης «Ομικρον» με «Ομικρον», το οποίο πιθανολογείται ότι θα είναι υψηλότερο του 56%.
BioNTech: Καλύτερα προετοιμασμένοι για νέες μεταλλάξεις
Ο κόσμος είναι «καλύτερα προετοιμασμένος» να αντιμετωπίσει μελλοντικές μεταλλάξεις του ιού, δήλωσε νωρίτερα ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της BioNTech, τη στιγμή που η γερμανική εταιρεία εργάζεται για την παρασκευή ενός εμβολίου για την Όμικρον.
«Θα πρέπει να συνηθίσουμε στο γεγονός ότι θα πρέπει να ζήσουμε με τον ιό για τα επόμενα 10 χρόνια», δήλωσε ο Ουγκούρ Σαχίν, η εταιρεία του οποίου ανέπτυξε το πρώτο mRNA εμβόλιο κατά του ιού από κοινού με την Pfizer.
«Πάντα θα υπάρχουν νέες παραλλαγές, αλλά πάντα μαθαίνουμε περισσότερα και προετοιμαζόμαστε καλύτερα» πρόσθεσε.
Moderna: Έτοιμο τον Αύγουστο του 2023 το «παν-εμβόλιο»Την ίδια ώρα, όπως ανακοίνωσε ο ο εκτελεστικός διευθυντής της φαρμακοβιομηχανίας Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, σε ενάμιση χρόνο θα είναι εφικτή η χορήγηση διπλού εμβολίου, που θα αντιμετωπίζει τόσο τον κορωνοϊό όσο και τη γρίπη. Παράλληλα, εκτίμησε ότι σε έξι μήνες θα είναι έτοιμο και το ανανεωμένο εμβόλιο Covid-19 που θα προστατεύει και από την Όμικρον.
Σε δηλώσεις του ο Γάλλος επιχειρηματίας και μάνατζερ τόνισε ότι το διπλό αυτό εμβόλιο αναμένεται να είναι έτοιμο ως τον Αύγουστο του 2023 και η τιμή του θα είναι αντίστοιχη του υπάρχοντος εμβολίου της γρίπης, άρα εφικτό να αποκτηθεί και από λιγότερο εύρωστα κράτη.
Το «παν-εμβόλιο», όπως το αποκάλεσε, θα αντιμετωπίζει ακόμη και άλλες παθήσεις του αναπνευστικού, συνιστώντας μια επαναστατική πρόοδο στον εμβολιασμό του πληθυσμού.
Με το βλέμμα στο Πάσχα
Ωστόσο, οι ειδικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τις εορταστικές εκδηλώσεις για τις Απόκριες, υποστηρίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να έχουμε ένα καλύτερο και πιο ασφαλές Πάσχα.
Οι ειδικοί εκφράζουν προβληματισμούς και εμφανίζονται να αποκλείουν τις παρελάσεις υπό τον φόβο του συγχρωτισμού και της πιθανότητας για μια νέα αναζωπύρωση της πανδημίας.
Ακόμα πάντως οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, με τους επιστήμονες να παραπέμπουν σε νέα σημερινή συνεδρίαση τους.
Ενστάσεις
Παρόλο αυτά πολλοί επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις και ενστάσεις για αυτήν την χαλάρωση των μέτρων, υποστηρίζοντας πως η αποκλιμάκωση της επιδημίας που παρατηρείται είναι ιδιαίτερα εύθραυστη και πως η εικόνα αυτή μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, εάν οι πολίτες δεν συνεχίσουν να τηρούν βασικά μέτρα προστασίας.
Μάλιστα επισημαίνουν πως από τη στιγμή που υπάρχουν περίπου 600.000 άνθρωποι άνω των 60 ετών που είτε δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου είτε δεν έχουν κάνει την γ’ δόση και άρα δεν έχουν προστασία έναντι του ιού, υπάρχει ο κίνδυνος να πυροδοτηθεί ένα ακόμα κύμα της επιδημίας.
Σαρηγιάννης: Είμαστε εντάξει με 70 νεκρούς την ημέρα για ακόμα ενάμιση μήνα;
Την αντίθεση του με την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, η οποία όπως είπε, έπρεπε να γίνει αργότερα, εξέφρασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης, ο οποίος είπε πως με τις αποφάσεις αυτές, παρατείνουμε την επιβράδυνση της αποκλιμάκωσης της πανδημίας.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Σαρηγιάννης διερωτήθηκε αν «είμαστε εντάξει να έχουμε 70 νεκρούς την ημέρα για ακόμα ενάμιση μήνα».
«Πριμένουμε με βάση αυτά και χωρίς άλλες αλλαγές να πάμε σε αποκλιμάκωση από τις 25 Μαρτίου, αντί για τις 10 Μαρτίου που περιμέναμε, πριν ανακοινωθεί η άρση των μέτρων.
Δεν περιμένω να ανέβουν πάρα πολύ τα κρούσματα, αλλά για μεγάλο διάστημα θα υπάρχει διακύμανση των κρουσμάτων σε 18.000 – 20.000 την ημέρα.
Αυτό αντιστοιχεί και σημαίνει πως μέχρι το τέλος Μαρτίου, ο μέσος όρος θανάτων από 80 που είναι σήμερα, θα πέσει στους 70» τόνισε ο κ.Σαρηγιάννης.
«Το θέμα είναι αν είμαστε εντάξει να έχουμε 70 νεκρούς την ημέρα για ακόμη ενάμιση μήνα!
Αν είμαστε εντάξει με αυτό… οκ» υποστήριξε ο κ.Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας ότι το ιιικό φορτίο στα λύματα δείχνει μια σταθερότητα, καθώς, όπως είπε, «έχουμε ισορροπία από τους νέους εμβολιασμούς και από όσους χάνουν την ανοσία λόγω παρέλευσης του χρόνου νόσησης και εμβολιασμού τους με τις πρώτες δόσεις».
Παυλάκης: Ρίσκο η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων
Τις ενστάσεις του για την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά της επιδημίας του κορωνοϊού εξέφρασε ο γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ, Γ. Παυλάκης, ο οποίος έκανε λόγο για ρίσκο της ελληνικής κοινωνίας.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στη σημερινή επιδημιολογική εικόνα, ο κ.Παυλάκης επισήμανε ότι «παρά τις ανακοινώσεις ότι πέφτουν όλα», καταγράφονται 70 με 100 θάνατοι και 20.000 κρούσματα καθημερινά, γεγονός που δείχνει, όπως είπε, ότι «ο ιός έχει ελεύθερο πεδίο να μολύνει και να συνεχίζει να επεκτείνεται».
«Κάθε ημέρα ο ιός βρίσκει ευάλωτους που θα πάνε στο νοσοκομείο» σημείωσε ο κ.Παυλάκης.
Όπως είπε, «το 1/4 των ανθρώπων που χάνει τη ζωή του, σε πάρα πολλές κοινωνίες, είναι οικονομικά ενεργοί, κάτω των 65 ετών».
«Δεν είναι μόνο οι 90άρηδες που πεθαίνουν» ανέφερε ο κ.Παυλάκης.
Λάθος μήνυμα
Όπως είπε, πρέπει να βρεθεί η «χρυσή τομή», καθώς «ανοίγοντας τα πάντα», εκπέμπεται το λάθος μήνυμα.
«Δεν είμαστε σε κανονικότητα» τόνισε ο κ.Παυλάκης, ο οποίος έκρουσε «καμπανάκι» και για τα παιδιά, τα οποία αποτελούν το 1/3 των μολύνσεων.
Πιθανό ένα καλοκαιρινό κύμα
Παράλληλα, ο ίδιος προειδοποίησε για το ενδεχόμενο εμφάνισης νέου στελέχους, δεδομένου και του υψηλού ιικού φορτίου.
«Δεν εγγυάται κανείς ότι δεν θα υπάρξει νέο στέλεχος» σημείωσε, κάνοντας λόγο για πιθανό καλοκαιρινό «κύμα».
«Εάν υπάρξει νέο στέλεχος, θα υπάρξει και καλοκαιρινό κύμα» υπογράμμισε ο κ.Παυλάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα είναι ευάλωτη στο επόμενο κύμα.
Θα μείνει για μια δεκαετία
«Άλλωστε, ο κορωνοϊός θα μείνει για την επόμενη 10ετία και δεν ξέρουμε αν θα είναι ηπιότερος.
Στην παρούσα φάση, είναι πολύ χειρότερος από τη γρίπη, δεν έχει ημερώσει» υποστήριξε ο κ.Παυλάκης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών