Σε 23.529 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ.
Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 58 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 17.237.
Παράλληλα, σε 337 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Ο «χάρτης» των κρουσμάτων
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 23.529 , εκ των οποίων 32 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.812.182 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 49.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 165 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.579 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 58, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.995 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 337 (63.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 90.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 212 (62.91%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 125 (37.09%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.401 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 303 (ημερήσια μεταβολή -12.43%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 337 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)».
Κορωνοϊός: Έφτασαν στην Ελλάδα τα χάπια της Pfizer - Συναγερμός από τις 90.000 επαναμολύνσεις
Τα φάρμακα της Pfizer κατά της CoViD έχουν φτάσει στην Ελλάδα και η χορήγησή τους θα ξεκινήσει εντός της εβδομάδας.
Αυτό ανέφερε τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022 η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα, τονίζοντας, ωστόσο, πως το εμβόλιο παρέχει μεγαλύτερη προστασία.
Η Μίνα Γκάγκα σημείωσε πως η πανδημία εξακολουθεί να υπάρχει.
«Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε γνωστούς που αρρωσταίνουν», είπε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε: «Θα πρέπει να μάθουμε με να ζούμε με τη νέα καθημερινότητα και να βγούμε σε μία κανονικότητα σιγά σιγά προσέχοντας.
Από την αρχή της πανδημίας - είπε - έχουν νοσηλευτεί 170.000 ασθενείς με Covid και άλλοι 2,6 εκατομμύρια από άλλες παθήσεις.
Από την πλευρά της, η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι παρατηρήθηκε αύξηση κατά 24% στα κρούσματα κορωνοϊού την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τις τελευταίες 3-4 ημέρες παρατηρείται μία σταθεροποίηση.
Επίσης παρατηρείται μία μείωση στα κρούσματα σε παιδιά και εφήβους και ο μέσος όρος ηλικίας κρουσμάτων αυξήθηκε στα 37 έτη.
Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, η Όμικρον 2 έχει επικρατήσει κατά 50% στην Επικράτεια και πλήρως στην Κρήτη.
Έκανε λόγο για πολύ συχνές επαναλοιμώξεις, οι οποίες έφτασαν τις 90.000 και αφορούν όλες τις ηλικίες και διάμεσο χρόνο μεταξύ των δύο μολύνσεων τους 8 μήνες.
Όπως ανέφερε, ο εμβολιασμός προστατεύει κατά 91% από τη διασωλήνωση και κατά 87% από τον θάνατο.
Καθώς προχωράμε σε μία νέα πραγματικότητα - σημείωσε - ήρθε η ώρα να επικεντρωθούμε στις δικές μας επιλογές. «Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, ο καθένας από εμάς μπορεί να γνωρίζει πότε να φοράει τη μάσκα του σε εξωτερικούς χώρους», επισήμανε.
Τέλος, για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης εμβολίου στο γενικό πληθυσμό η κα Παπαευαγγέλου είπε:
«Είναι κάτι το οποίο μελετούμε, βλέπουμε τις συμβαίνει σε άλλες χώρες όπως η Σουηδία και το Ισραήλ και όλα τα δεδομένα θα αξιολογηθούν από την επιτροπή σε περίπου δύο εβδομάδες».
Τζανάκης: «Περίπου ελεύθερο» το Πάσχα
Για την υγειονομική κατάσταση της χώρας μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, στον ΣΚΑΪ.
Ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι αυτή την στιγμή υπάρχει μια σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων στα παιδιά και συμπλήρωσε ότι τα παιδιά συντήρησαν την κατάσταση. «Έφεραν τον ιό μέσα στα σπίτια» είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και πώς θα είναι το φετινό Πάσχα, ο κ. Τζανάκης απέφυγε να κάνει πρόβλεψη λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα» και πρόσθεσε ότι τις επόμενες 2-3 εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων δεν θα πέσει.
Μάλιστα, είπε ότι προς το τέλος του Μαρτίου θα δούμε να φτάνουν τις 25.000 με 27.000, ίσως και 30.000, ενώ οι σκληροί δείκτες θα μείνουν σταθεροί κατά πάσα πιθανότητα, εκτός απροόπτου. «Μέσα σε αυτή την κατάσταση θα κάνουμε Πάσχα», προέβλεψε ο καθηγητής συμπληρώνοντας ότι θα είναι «περίπου ελεύθερο».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών