Καμία άρση μέτρων δεν θα γίνει μέχρι την Πρωτοχρονιά σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.
Τα υψηλά επίπεδα σε κρούσματα και θανάτους έθεσαν σε συναγερμό την επιστημονική κοινότητα η οποία βάζει έτσι φρένο σε οποιαδήποτε συζήτηση περί νέας χαλάρωσης των μέτρων.
Την ίδια ώρα, σε 22.451 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Σήμερα, Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022, ανακοινώθηκαν 60 θάνατοι. Επίσης, πραγματοποιήθηκε ενσωμάτωση 2 θανάτων που καταγράφηκαν με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο COVID19.
Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 348 ασθενείς.
Χθες Τρίτη 29.3, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε αριθμό κρουσμάτων (28.933) που παραπέμπει στις χειρότερες ημέρες της πανδημίας.
Φαίνεται πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, καθώς, ακριβώς λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, ενδεχομένως να επακολουθήσει στο άμεσο μέλλον και αύξηση του αριθμού των νεκρών και των διασωληνωμένων.
Την ίδια ώρα, παρατηρούνται αυξητικές τάσεις στο ιικό φορτίο στα λύματα σε οκτώ από τις 13 περιοχές που ελέγχθηκαν.
Τζανάκης: Υπάρχει υπόνοια για επιδείνωση των σκληρών δεικτών
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης μίλησε νωρίτερα στο «ΜEGA», για την πορεία της πανδημίας και τα εμβόλια.
Ο κ. Τζανάκης τοποθετήθηκε σχετικά με την έξαρση στα κρούσματα του κορωνοϊού, αλλά και στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού.
«Έχουμε περιδίνηση της όμικρον 2 και ορισμένες περιοχές είναι σε πλήρη έξαρση, για παράδειγμα η Κρήτη προπορεύεται με 80%.
Είναι μία παραλλαγή που δεν καταλαβαίνει από εμβόλια, ή απο προηγούμενες νοσήσεις, ωστόσο χωρίς να επιβαρύνει τους ήδη νοσήσαντες.
Επιπλέον, προσβάλει σε ποσοστό πάνω από το 15% τους άνω των 65 ετών.
Υπάρχει υπόνοια για επιδείνωση των σκληρών δεικτών τις επόμενες μέρες, ωστόσο σταθεροποιείται ο δείκτης των θανάτων.
Για χθες είδαμε μία αύξηση των διασωληνωμένων περίπου 11 διασωληνωμένους επιπλέον, μετά από μία βδομάδα επιπέδωσης των διασωληνωμένων, ενώ είμαστε σε περίοδο αποκλιμάκωσης», ανέφερε αρχικά.
Αβέβαιο το Πάσχα
«Για Πάσχα δε μπορούμε να προβλέψουμε τί θα γίνει, δεν ξέρουμε σε τί κρούσματα και θανάτους θα μεταφραστεί.
Ελπίζω η επιβάρυνση να είναι διαχειρίσιμη από το ΕΣΥ. Έχουν βρεθεί δύο άτομα που είχαν νοσήσει με όμικρον και σε μικρό χρονικό διάστημα νόσησαν με όμικρον 2.
Όσοι έχουν προσβληθεί από την δέλτα ή άλλα παλιότερα στελέχη, δεν προστατεύονται από την όμικρον 2», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.
Η παραλλαγή ΒΑ.2 της Omicron, γνωστή και ως μετάλλαξη stealth, προκαλεί νέα έξαρση κρουσμάτων σε Ευρώπη και Κίνα
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μια υποπαραλλαγή της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης της Omicron, που είναι γνωστή με τα γράμματα BA.2, είναι πλέον κυρίαρχη παγκοσμίως, προκαλεί νέες εκρήξεις κρουσμάτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Ασίας και εγείρει ανησυχίες για το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος κρουσμάτων στις ΗΠΑ.
Ποια στοιχεία όμως έχουμε επί του παρόντος για τη μετάλλαξη ΒΑ.2
Είναι πιο μεταδοτική
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η μετάλλαξη BA.2 αντιπροσωπεύει πλέον το 86% όλων των καταγεγραμμένων κρουσμάτων.
Είναι πιο μεταδοτική ακόμη κι από τα εξαιρετικά μεταδοτικά αδέρφια της Omicron, BA.1 και BA.1.1.
Ωστόσο τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι δεν είναι πιο πιθανό να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια.
Όπως και με τις άλλες παραλλαγές της οικογένειας Omicron, τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της μετάλλαξης BA.2 σε σχέση με προηγούμενες μεταλλάξεις όπως η Alpha ή το αρχικό στέλεχος του κοροναϊού και η προστασία των εμβολίων μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα δεδομένα της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, η προστασία αποκαθίσταται με μια ενισχυτική εμβολιαστική δόση, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την πρόληψη νοσηλείας και θανάτου.
Παγκόσμια εικόνα
Η άνοδος της μετάλλαξης BA.2 θεωρείται υπεύθυνη για την πρόσφατη αύξηση του κρουσμάτων στην Κίνα καθώς και για τα νέα ρεκόρ μολύνσεων σε ευρωπαϊκές χώρες, για παράδειγμα στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ωστόσο, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η άνοδος στα νέα κρούσματα είναι πιο αργή ή ενδεχομένως υπάρχει και μείωσή τους.
Η μετάλλαξη BA.2 έχει ονομαστεί και «μετάλλαξη stealth» επειδή είναι ελαφρώς πιο δύσκολο να εντοπιστεί.
Ένα γονίδιο που λείπει στη μετάλλαξη BA.1 δυσκολεύει την ανίχνευσή της, αλλά η μετάλλαξη αυτή τουλάχιστον ανιχνεύεται με μοριακό έλεγχο.
Αντίθετα, η μετάλλαξη BA.2 και ένα άλλο αδερφάκι της, η BA.3, των οποίων η διάδοση αυξάνεται, μπορούν να ανιχνευθούν μόνο με γονιδιακούς ελέγχους, που δεν κάνουν όλες οι χώρες στον ίδιο βαθμό.
Κίνδυνος επαναλοίμωξης
Μια βασική ανησυχία σχετικά με τη μετάλλαξη BA.2 ήταν αν θα μπορούσε να μολύνει ξανά άτομα που ήδη νόσησαν με BA.1, ιδιαίτερα επειδή ορισμένες χώρες φαίνεται να αντιμετωπίζουν «διπλές κορυφώσεις» στα ποσοστά μόλυνσης μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο, όπως δείχνουν τα στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο και από τη Δανία ενώ η μετάλλαξη Omicron μπορεί να μολύνει εκ νέου άτομα που είχαν μολυνθεί με άλλες προηγούμενες μεταλλάξεις, όπως η Delta, είναι λίγες οι περιπτώσεις επαναμόλυνσης με BA.2 σε άτομα που έχουν ήδη μολυνθεί και νοσήσει με BA.1
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μια πιθανή εξήγηση για την πρόσφατη άνοδο της μετάλλαξης BA.2 σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ότι θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι πολλές χώρες ταυτόχρονα ήραν τις παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία.
«Κατά κάποιο τρόπο, η BA.2 θα μπορούσε απλώς να είναι η μετάλλαξη που κυκλοφορούσε όταν όλοι αυτοί οι άνθρωποι σταμάτησαν να φορούν μάσκες», είπε ο Δρ Andrew Pekosz, ιολόγος στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health στη Βαλτιμόρη.
Όποιος κι αν ήταν όμως ο λόγος για την άνοδο της μετάλλαξης BA.2, οι επιστήμονες λένε ότι αποτελεί μια υπενθύμιση ότι ο covid19 συνεχίζει να προκαλεί βλάβες, ιδιαίτερα σε μη εμβολιασμένους, ανεπαρκώς εμβολιασμένους και ευάλωτους πληθυσμούς.
«Ο covid 19 αποτελεί ακόμη ένα τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας και θα συνεχίσει να είναι», δήλωσε ο Mark Woolhouse, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών