«Στην Δύση θεωρούμε δεδομένο ότι ο κόσμος θα υποφέρει στην Κίνα και έχει επικρατήσει μια λογική ότι για τους Κινέζους ξέρουμε ότι λίγο πολύ τα δικαιώματά τους παραβιάζονται σε καθημερινή βάση. Μας φαίνεται κανονικό ότι τα δικαιώματα ενός Κινέζου συνθλίβονται, που είναι κάτι βαθιά στερεοτυπικό και ρατσιστικό» επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 9 ο Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών, καθηγητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο, Δημήτρης Χριστόπουλος.
Το ακραίο lockdown που έχει επιβληθεί στην Σαγκάη είναι στην πιο εξελιγμένη μορφή του, το πιο επιθετικό και δυστοπικό υγειονομικό σενάριο το οποίο έχουμε δει από την αρχή της πανδημίας και στην Κίνα και αλλού, προσέθεσε ο κ. Χριστόπουλος. Σημείωσε μάλιστα, πως δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το σενάριο υλοποιείται στην Κίνα και επίσης δεν είναι συμπτωματικό ότι υπάρχει σιωπή σε μεγάλο μέρος του δυτικού κόσμου απέναντι σε μια πολιτική η οποία υπο άλλες συνθήκες θα σήκωνε θύελλα διαμαρτυριών.
«Το πιο ακραίο στο lockdown της Σαγκάης σήμερα είναι ο υγειονομικός στόχος των μηδενικών κρουσμάτων γιατί αποτελεί έναν κατεξοχήν πολιτικά ολοκληρωτικό στόχο. Αυτό είναι το κρίσιμο, το οποίο προέρχεται από μια αντίληψη που είδαμε παντού στον κόσμο σχετικά με τον κορονοϊό, ότι με κάποιον τρόπο προσπαθούμε να είμαστε άτρωτοι. Από τους ιούς οι κοινωνίες δεν μπορεί να είναι άτρωτες, οφείλουν να είναι ανθεκτικές. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα δύο. Η άτρωτη κοινωνία είναι μια ολοκληρωτική ουτοπία, είναι η δυστοπία που βλέπουμε αυτή την στιγμή στον τρόπο με τον οποίο οι αστυνομικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν τους κατοίκους της Σαγκάης, που δεν αφήνουν τον κόσμο να τραγουδήσουν στα μπαλκόνια τους, είναι η ολοκληρωτική καραντίνα που επιβάλλεται στους ανθρώπους λες και είναι ζώα. Η Δύση έχει απολύτως αποδεχθεί ότι ο κινεζικός καπιταλισμός είναι η μεγαλύτερη αναγκαία δυσμορφία του πλανήτη μας, αναγκαία γιατί συναλλασσόμαστε με τους Κινέζους, δυσμορφία διότι το αναγνωρίζουμε αυτό αλλά η ανάγκη μας κάνει να παραβλέπουμε την απόλυτη δυστοπία που επικρατεί στην χώρα αυτή» ανέφερε ο κ. Χριστόπουλος.
Αυτό που συμβαίνει στην Κίνα θα το «ακούσουμε» στην Δύση, εκτιμά ο κ. Χριστόπουλος, κατά κυριολεξία αύριο ή μεθαύριο και τότε είναι που οι υπόλοιπες κυβερνήσεις, όχι εξαιτίας των παραβιάσεων των δικαιωμάτων των Κινέζων αλλά εξαιτίας των δυσκολιών που θα δημιουργηθούν λόγω του lockdown, θα κινητοποιηθούν και θα πουν στην Κίνα κάποια στιγμή, ότι ίσως είναι η στιγμή να το σταματήσει.
«Η Παγκόσμια Κοινωνία των Πολιτών, ο χώρος της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέκαθεν έχει στοχοποιήσει την Κίνα, όλες οι μεγάλες οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία, παλεύουν να μιλάνε, αλλά προκειμένου να μην κλείσουν εντελώς οι δίαυλοι επικοινωνίας με τους ανθρώπους που ζουν εκεί, παλεύουν να ισορροπούν μεταξύ ενός αναγκαίου και καλώς νοούμενου πολιτικού ρεαλισμού στην αντιμετώπιση της κατάστασης και της αξιακής προσήλωσης στις αρχές τους» συμπλήρωσε ο καθηγητής.
www.bankingnews.gr
Χριστόπουλος: Μας φαίνεται κανονικό ότι τα δικαιώματα ενός Κινέζου συνθλίβονται, που είναι κάτι βαθιά ρατσιστικό
Χριστόπουλος: «Η Παγκόσμια Κοινωνία των Πολιτών, ο χώρος της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέκαθεν έχει στοχοποιήσει την Κίνα»
Σχόλια αναγνωστών