Τελευταία Νέα
Κοινωνία

«Παράνοια»: Η Επιτροπή συστήνει 4η δόση εμβολίου στον πληθυσμό χωρίς επαρκή δεδομένα - «Δεν ξέρουμε αν προστατεύει»

«Παράνοια»: Η Επιτροπή συστήνει 4η δόση εμβολίου στον πληθυσμό χωρίς επαρκή δεδομένα - «Δεν ξέρουμε αν προστατεύει»
Διχασμένοι οι ειδικοί - Τι έλεγε χθες 22/6 η Μίνα Γκάγκα....
Σχετικά Άρθρα
Αλαλούμ έχει προκληθεί με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να ανοίξει την πλατφόρμα για την τέταρτη, αναμνηστική δόση για όσους πολίτες άνω των 30 ετών επιθυμούν να εμβολιαστούν, μια τεράστια ψαλίδα καθώς μέχρι τώρα ίσχυε η σύσταση για τους πολίτες που ανήκουν στην ομάδα των 60+.
Κι αυτό γιατί όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, η πλατφόρμα θα ανοίξει παρ΄όλο που τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με το όφελος της τέταρτης δόσης δεν... επαρκούν.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια ωμή παραδοχή της ανικανότητας να μας πει επιτέλους κάποιος υπεύθυνα, τον ουσιαστικό ρόλο που επιτελούν τα... αναποτελεσματικά, όπως φαίνεται εμβόλια για τον κορωνοϊό;

Συγκεκριμένα η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της τονίζει τα εξής:

Σχετικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια.
Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν.

Μόνο το Ισραήλ έχει προχωρήσει σε 4η δόση για όλους τους ενήλικες 

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής μόνο το Ισραήλ έχει χορηγήσει τέταρτη σε όλους τους ενήλικες, ωστόσο στη συνέχεια μεγάλη μελέτη έδειξε πως η 4η δόση δεν επαρκή για την πρόληψη μόλυνσης από την Όμικρον.
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες πάντως έχουν χορηγήσει την τέταρτη δόση στους ηλικιωμένους και όσους ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως έγινε και με την Ελλάδα.
Την ίδια ώρα τόσο η υφυπουργός του υπουργείου Υγείας, Μίνα Γκάγκα, όσο και αρκετοί ειδικοί τόνιζαν πρόσφατα πως δεν θα χρειαστεί τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό, ενώ όσοι ήταν υπέρ αυτού του μέτρου επισήμαναν πως κάτι τέτοιο θα συνέβαινε από Σεπτέμβρη που θα υπήρχε νέα έξαρση του ιού.

Γκάγκα: Η μόνη χώρα που άνοιξε την 4η δόση στην περιοχή μας είναι το Ισραήλ

Συγκεκριμένα χτες 22/2 η υφυπουργός Υγείας, Μίνας Γκάγκα τόνισε στην ΕΡΤ πως δεν εξετάζεται τέταρτη δόση για τον γενικό πληθυσμό, δήλωση που έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση της Επιτροπής.

Συγκεκριμένα η κα. Γκάγκα είχε δηλώσει:

«Μιλώντας για την 4η δόση σε σχέση με την επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα αυτές τις μέρες που φαίνεται πως διανύει το 6ο πανδημικό κύμα, η κ. Γκάγκα ανέφερε ότι το παράδειγμα που έχουμε από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πως δεν έχει ανοίξει τέταρτη δόση για τον γενικό πληθυσμό.Η μόνη χώρα που άνοιξε την 4η δόση στην περιοχή μας είναι το Ισραήλ, που έβαλε εμβόλια πολύ νωρίς και άνοιξε την κοινωνία πολύ νωρίς. Η δική μας επιτροπή εμπειρογνωμόνων δεν συζητάει άνοιγμα της 4ης δόσης για τον γενικό πληθυσμό» ξεκαθάρισε.

Νέα εμβόλια

Η υφυπουργός πάντως ανέφερε πως όλα δείχνουν πως από Σεπτέμβρη θα έχουμε νέα επικαιροποιημένα εμβόλια.
«Αυτό που συζητάμε είναι ένα εμβόλιο για προφύλαξη το φθινόπωρο και πιστεύουμε ότι θα έχουμε καινούρια επικαιροποιημένα εμβόλια. Γι’ αυτό και τις παραγγελίες που είχαμε να παραλάβουμε το καλοκαίρι με βάση την πανευρωπαϊκή συμφωνία και τα νούμερα των εμβολίων που αντιστοιχούν στην χώρα μας, τις πάμε πιο πίσω και θα παραλάβουμε τα καινούρια επικαιροποιημένα το φθινόπωρο» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Όπως έγραφε νωρίτερα το BN:

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό με την 4η δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στους άνω των 30 ετών.
Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού οδήγησε την Επιτροπή να πάρει αυτή την απόφαση, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60 να εμβολιαστούν με την 4η δόση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο πλαίσιο αυτό θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε όσοι το επιθυμούν να κλείσουν ραντεβού για την δεύτερη αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Η Επιτροπή η οποία συνεδρίασε σήμερα, τονίζει πως γίνεται ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό στους πολίτες άνω των 60 ετών.

Έξαρση κρουσμάτων

Την ίδια στιγμή πάντως επικρατεί έντονη ανησυχία για την έξαρση κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη (23/6) 10.474 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με 1.797 επαναλοιμώξεις, ενώ οι νέοι θάνατοι στην Ελλάδα φτάνουν στους 17.
Στους 88 οι ασθενείς με COVID-19 που βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ της χώρας.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου(άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 10.474.
Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.583.526 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 48.7% άνδρες.
Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 1.797 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 154.546(4.1% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 17, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.141 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 88 (58.0% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 92.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 45 (51.14%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 43 (48.86%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.717 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 192 (ημερήσια μεταβολή +13.61%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 152 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη.

Ανησυχίες ειδικών Vs... Καθησυχάζει ο Πλεύρης 

Πάντως, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως οι αριθμοί των κρουσμάτων που αναφέρονται, δεν είναι ενδεικτικοί της πραγματικότητας και πως αν γίνονταν τα τεστ που πραγματοποιούνταν την προηγούμενη περίοδο, θα είχαμε περίπου 25.000 κρούσματα ημερησίως.
Αν και ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης υποστήριξε ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι ελεγχόμενη και ότι η Omicron σε σχέση με τη Delta δεν πιέζει τόσο πολύ το σύστημα Υγείας ώστε να ληφθούν μέτρα περιορισμού καθώς η κατάσταση είναι ελεγχόμενη από τις υγειονομικές αρχές.

Προειδοποιήσεις

Πάντως ολοένα και περισσότερες επιστήμονες προειδοποιούν για την εξέλιξη της πανδημίας, αναφέροντας πως εάν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί, τότε χωρίς αμφιβολία θα αυξηθούν οι νοσηλείες αλλά και τα πιο βαριά περιστατικά και οι θάνατοι.
Η εκτίμηση των περισσότερων ειδικών είναι πως τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται, με την κορύφωση τους να αναμένεται έως τις 10 Ιουλίου ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και ένα δεύτερο κύμα την περίοδο του Αυγούστου.
Όπως αναφέρεται, αιτία της νέας έξαρσης της πανδημίας είναι οι παραλλάξεις Omicron 4 και Omicron 5, οι οποίες, όπως αναφέρεται, διαφεύγουν της προστασίας των εμβολίων όσον αφορά την ήπια λοίμωξη ενώ είναι πολύ πιθανή και η επαναλοίμωξη για όσους έχουν ήδη νοσήσει με covid.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης