Ολοένα και πληθαίνουν οι εκτιμήσεις των ειδικών για αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοιού το φθινόπωρο, με τις συστάσεις για χρήση μάσκας όπου υπάρχει συγχρωτισμός να παραμένουν, όπως και για εμβολιασμούς, προτείνοντας μάλιστα αυτό να γίνει με τα ήδη υπάρχοντα και να μην περιμένουν οι πολίτες τα επικαιροποιημένα.
Την ίδια ώρα, το έκτο πανδημικό κύμα βρίσκεται σε εξέλιξη και μάλιστα στο επίκεντρο πλέον βρίσκονται τα νησιά και οι τουριστικές περιοχές, ενώ αναμένεται αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα.
Σε ό,τι αφορά τα επικαιροποιημένα εμβόλια που αναμένονται και στη χώρα μας, όπως έχει αναφερθεί από την αναπληρώτρια υπουργό υγείας, Μ. Γκάγκα, ετοιμάζονται δύο ειδών πολυδύναμα εμβόλια, από Pfizer και Moderna και «πιθανότατα θα έρθει πρώτα αυτό με την αρχική παραλλαγή μαζί με την μετάλλαξη Omicron 1 και μετά αυτό με τις Omicron 4 και 5», ενώ «τα πρώτα εμβόλια θα έρθουν Σεπτέμβριο – Οκτώβριο και τα επόμενα το Νοέμβριο». Και η ίδια έχει τονίσει πως είναι «πολύ σημαντικό να ανοσοποιηθούμε όλοι το φθινόπωρο» και ότι δεν θα περιμένει το Νοέμβριο για το εμβόλιο των Omicron 4 και 5, αλλά θα εμβολιαστεί τον Σεπτέμβριο με όποιο έχει στη διάθεσή της.
Σαρηγιάννης: Στις επόμενες ημέρες κορύφωση θανάτων και διασωληνώσεων – Αποκλιμάκωση στην Αττική
Μέσα στις επόμενες ημέρες θα δούμε μια κορύφωση των θανάτων και των διασωληνώσεων, ενώ οι επιστήμονες ευελπιστούν και σε μια μείωση των κρουσμάτων, ανέφερε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης.
«Περιμέναμε έτσι και αλλιώς να έχουμε αυτή την αύξηση στους σκληρούς δείκτες. Στις επόμενες ημέρες θα δούμε μια κορύφωση των θανάτων και των διασωληνώσεων», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Σαρηγιάννης.
Εξήγησε ότι η αύξηση των θανάτων, παρά την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, ήταν αναμενόμενη με δεδομένη τη μεγάλη διασπορά που είχαμε στα μέσα του Ιουλίου.
Το έκτο πανδημικό κύμα
Πρόσθεσε ότι το έκτο πανδημικό κύμα εξελίσσεται στα νησιά και στις τουριστικές περιοχές.
Όπως ανέφερε, «στην Αττική υπάρχει αποκλιμάκωση, όπως και στην Χαλκιδική. Ωστόσο, σε πολλές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας είναι σε φάση αυξητική».
Εξήγησε ότι αυτή η διαφοροποίηση οφείλεται στο πότε ξεκίνησε το κύμα της πανδημίας τοπικά και στη μετακίνηση του πληθυσμού.
Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, «η επίτευξη του στόχου της αποκλιμάκωσης δυστυχώς έχει γίνει με λάθος τρόπο, όπως το να αυξήσουμε πολύ τη διασπορά και να δημιουργήσουμε τοπικά φυσική ανοσία» και αυτή δεν είναι «η σωστή επιλογή από άποψη δημόσιας υγείας», επισημαίνοντας ότι αυτή την περίοδο δεν ακολουθούνται μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού.
Τέλος, κάλεσε τους πολίτες να προσέχουν στις συναναστροφές του και να εμβολιαστούν.
Μπουλμπασάκος (Ευαγγελισμός): Να είμαστε ανοσοποιημένοι για να αντιμετωπίσουμε τα μεγαλύτερα προβλήματα το φθινόπωρο
Βέβαιη είναι η αύξηση των κρουσμάτων από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον Γιώργο Μπουλμπασάκο, διευθυντή του Πνευμονολογικού στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
Ο κ. Μπουλμπασάκος μιλώντας στην ΕΡΤ υπογράμμισε πως οι άνθρωποι θα πρέπει να εμβολιαστούν και με τα ήδη υπάρχοντα και να μην καθυστερούν την ανοσοποίησή τους με τα επικαιροποιημένα.
«Δεν θα πρέπει να το παραμελήσουμε. Θα πρέπει γρήγορα να είμαστε ανοσοποιημένοι για να αντιμετωπίσουμε τα μεγαλύτερα προβλήματα το φθινόπωρο», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος εξήγησε ότι οι άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους είναι κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας και με υποκείμενα νοσήματα, ενώ οι περισσότεροι δεν είναι ανοσοποιημένοι.
Πίεση στο ΕΣΥ
Ο κ. Μπουλμπασάκος αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα , σημείωσε ότι «δυστυχώς δώσαμε λάθος σήμα και συμβιβαστήκαμε με μια κατάσταση η οποία δεν είναι λογική», αφού η εξέλιξη αυτή δεν θα έπρεπε να υφίσταται μετά από δυόμιση χρόνια, καθώς η χρήση μάσκας αρκούσε για να μην αυξηθούν τα κρούσματα του ιού.
Πρόσθεσε ότι αν και πιο ήπια η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, πιέζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).
Όπως ανέφερε, «στον Ευαγγελισμό έχουμε 130 κρεβάτια με Covid-19, γεγονός που κάνει την αναμονή για καρδιοαγγειακά χειρουργεία να φτάνει ακόμη και τους έξι μήνες».
Τόνισε ότι «το σημαντικό είναι να μπει το σύστημα υγείας σε μια κανονικότητα», αλλά και πως το γεγονός ότι το νοσοκομείο «Σωτηρία» εξυπηρετεί πια κυρίως ασθενείς με κορωνοϊό δυσχεραίνει την κατάσταση στις υπόλοιπες πνευμονολογικές κλινικές στην Αττική.
Τέλος, ο κ. Μπουλμπασάκος ανέφερε ότι μετά από δυόμιση χρόνια και ο ιδιωτικός τομέας υγείας πρέπει να νοσηλεύει ασθενείς με Covid. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Δεν μπορεί το δημόσιο σύστημα υγείας να είναι μονοθεματικό και ο ιδιωτικός τομέας να κάνει όλα τα άλλα», κατέληξε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών