(upd5) Ανησυχία έχει προκαλέσει η χθεσινοβραδινή σεισμική δόνηση των 5 Ρίχτερ στη νότια Εύβοια, στο ίδιο επίκεντρο με τον πρωινό σεισμό των 4,8 Ρίχτερ, με τους σεισμολόγους να κάνουν λόγο για «νέα δεδομένα» και ανατροπή του σκηνικού.
Τις τελευταίες ώρες η περιοχή στην κοινότητα Ζαράκων στην Εύβοια, όπου και εντοπίζεται το επίκεντρο όλων των σεισμικών δονήσεων, συνεχίζει να δίνει συνεχείς μετασεισμούς, με τους κατοίκους να περνούν τη νύχτα στα αυτοκίνητα τους, ενώ αγωνία υπάρχει και για την περίπτωση της Αττικής, η οποία και αυτή «κουνήθηκε» αρκετά από τις σεισμικές δονήσεις.
Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για την εξέλιξη του φαινομένου, καθώς υποστηρίζουν πως οι δονήσεις προέρχονται από ένα άγνωστο ρήγμα, αν και επισημαίνουν πως αυτό δεν μπορεί να δώσει ισχυρότερους σεισμούς από αυτούς που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα.
Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αποτιμήσουν με σχετική ασφάλεια την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας, αν και δεν αποκλείεται να πρόκειται για μια σμηνοσειρά σεισμών, κάτι που σημαίνει πως θα καταγράφονται συνεχώς δονήσεις, αν και μικρότερες σε ένταση.
Πάντως, ήδη έχουν αρχίσει να καταγράφονται και οι περίφημες διαφωνίες των σεισμολόγων με κάποιους να υποστηρίζουν πως κανείς ακόμα δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως τα 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός και με άλλους να εκτιμούν πως δεν πρόκειται να υπάρξει μεγαλύτερη σεισμική δόνηση.
Στο μεταξύ, με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου, θα βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα όλες οι Ε.Μ.Α.Κ., ενώ γίνονται περιπολίες από Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις και ανάλογα έχουν κινητοποιηθεί και οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος.
Τα 5 Ρίχτερ
Η τελευταία ισχυρή δόνηση των 5 Ρίχτερ καταγράφηκε στις 22:06 το βράδυ της Τρίτης 29/11 στα 6 χλμ νοτιοανατολικά των Ζαράκων Ευβοίας, στο ίδιο δηλαδή σημείο με τις πρωινές δονήσεις, και σε απόσταση 56 χλμ. ΒΑ των Αθηνών.
Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αττική ενώ προκάλεσε πανικό στους κατοίκους της Εύβοιας, καθώς υπήρχε η αίσθηση βάσει και των όσων έλεγαν οι σεισμολόγοι, ότι τα χειρότερα είχαν περάσει.
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα χθες Τρίτη 29/11 το πρωί είχαν καταγραφεί σεισμικές δονήσεις των 4,8 Ρίχτερ ενώ είχαν ακολουθήσει δεκάδες μετασεισμοί μεγέθους 4,2 και 4,1 Ρίχτερ.
Μικρές ζημιές, κλειστά τα σχολεία
Αν και δεν έχουν αναφερθεί μεγάλες ζημιές, στην κοινότητα των Ζαράκων, σύμφωνα με τον πρόεδρο Χρήστο Τρανό, «έχουν πέσει σκάλες από κάποια σπίτια, ενώ έχουν επιδεινωθεί τα ρήγματα σε σπίτια και άλλα κτίρια».
Πάντως, από το πυροσβεστικό σώμα αναφέρθηκε πως δεν έχει γίνει καμία κλήση για βοήθεια.
Κλειστά θα μείνουν τα σχολεία στο δήμο Καρύστου με απόφαση του δημάρχου.
Στην Εύβοια μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών – Έλεγχοι στα κτίρια
Στις περιοχές της νότιας Εύβοιας που επλήγησαν από τις σεισμικές δονήσεις μεταβαίνουν 11 μηχανικοί της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Υποδομών.
Οι μηχανικοί θα πραγματοποιήσουν ελέγχους σε κτίρια μαζί με τοπικά συνεργεία, μετά από ανησυχίες των κατοίκων για την ασφάλεια των σπιτιών τους.
Παπαδόπουλος: Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός
Τη θέση πως ακόμα δεν είναι βέβαιο αν τα 5 Ρίχτερ που καταγράφηκαν χθες Τρίτη 29/11 το βράδυ ήταν ο κύριος σεισμός στην Εύβοια διατύπωσε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, επιβεβαιώνοντας πως οι ειδικοί δεν είναι ακόμα σίγουροι για την εξέλιξη του φαινομένου.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ.Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν η τελευταία δόνηση των 5 Ρίχτερ, ήταν ο κύριος σεισμός λέγοντας χαρακτηριστικά ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα πραγματικότητα.
Όπως είπε, είχε εκφράσει τις αμφιβολίες του από χθες για το αν ήταν τα 4,7 Ρίχτερ ο κύριος σεισμός, γιατί από τις 25 Οκτωβρίου εξελίσσεται στη συγκεκριμένη περιοχή έντονη προσεισμική ακολουθία».
Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε εάν θα είχαμε τα 4,7 Ρίχτερ μόνο χθες αυτό θα ήταν πάρα πολύ πιθανό να είναι ένας κύριος σεισμός, όμως από τη στιγμή που εδώ και 40 μέρες σημειώνονται συνεχείς σεισμοί τότε αρχίζεις να υποψιάζεσαι.
Όλα πιθανά
«Γι’ αυτό και διερωτώμαστε αν είναι ο κύριος σεισμός και τα 5 Ρίχτερ που καταγράφηκε χθες το βράδυ.
Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αξιολογούμε την κατάσταση και με υπομονή θα δούμε αν όντως είναι ο κύριος σεισμός.
Τα 5 Ρίχτερ είναι πονηρό μέγεθος και έχουμε δει πολλές φορές εκπλήξεις», είπε ο κ.Παπαδόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι δεν υπάρχει ιστορικό μεγάλο στην περιοχή αυτή, ωστόσο δεν αποτελεί και εγγύηση ότι δεν μπορεί να γίνει ένας μεγάλος σεισμός, και έφερε ως παράδειγμα το Αρκαλοχώρι και την Πάρνηθα.
«Με μεγάλη προσοχή και αξιολόγηση όλων των στοιχείων παρακολουθούμε το φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη» υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.
Θετικό όσο γίνονται σεισμοί
Υπάρχει ρήγμα και υπάρχει και κλιμάκωση και πρέπει να τη λάβουμε πάρα πολύ σοβαρά υπ’ όψιν» συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος ενώ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας έδειξε προβληματισμένος αναφέροντας ότι «είμαστε επιφυλακτικοί και παρακολουθούμε το φαινόμενο σε μια περιοχή άγνωστη σεισμικά, αφού δεν είχε δωσει ισχυρό σεισμό στο παρελθόν».
«Αν και τα 4,8 Ρίχτερ το πρωί θεωρούσαμε αρχικά ότι ήταν ο κύριος σεισμός, τώρα με το νέο σεισμό αλλάζει η εικόνα.
Ίσως βρισκόμαστε μπροστά σε μια σμηνοσειρά, αλλά θα πρέπει να δούμε τη συνέχεια του φαινομένου» είπε ο κ.Λέκκας.
«Όσο γίνονται σεισμοί στην περιοχή είναι θετικό» είπε ο κ. Λέκκας.
Λέκκας: Η περιοχή δεν έχει σεισμικό δυναμικό για να δώσει δόνηση 6 βαθμών - Να δούμε μέτρα
«Η περιοχή δεν έχει σεισμικό δυναμικό για να δώσει σεισμό της τάξεως των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Δεν έχει σχέση με άλλους σεισμούς στον ελληνικό χώρο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι τελείως διαφορετικό γεγονός ο σεισμός στην Κεφαλονιά και δεν πρέπει να συνδέεται με την Εύβοια.
Ο κ. Λέκκας μιλώντας στο Μega εξήγησε ότι «κάθε δραστηριότητα αναλύεται για να δούμε την μετασεισμική ακολουθία στην περιοχή.
«Στην ξηρά δεν είναι εμφανείς κάποιες ρηξιγενείς ζώνες οι οποίες, να μας προβληματίζουν ότι μπορεί να έχουμε μία σεισμική δραστηριότητα και από εκεί. Όλη αυτή η δραστηριότητα δεν έχει προκαλέσει κάτι το αξιόλογο στην περιοχή».
Κατά τον ίδιο, «το θετικό σε αυτή την περιοχή είναι ότι το υπόβαθρο που καταγράφει, είναι βραχώδεις κυματισμοί, είναι οι πλάκες της Καρύστου, είναι τα μάρμαρα, που δεν ενισχύουν την σεισμική δραστηριότητα και οι εντάσεις»
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, «πρόκειται για ένα άγνωστο τυφλό ρήγμα που δεν βγαίνει στην επιφάνεια. Στον θαλάσσιο χώρο έχουμε ρήγματα που δικαιολογούν τις σεισμικές δραστηριότητες. Το φαινόμενο του σεισμού είναι ένα περίπλοκο φαινόμενο, το οποίο δεν βλέπουμε και προσπαθούμε να παρατηρήσουμε μέσω οργάνων. Είναι ένα φαινόμενο που δεν μπορεί να ανιχνευθεί ή να καταγραφούν οι διαδικασίες πριν τον σεισμό. Δεν έχουμε τη δυνατότητα που έχουμε σε άλλα φυσικά φαινόμενα».
Να δούμε μέτρα για την περίπτωση νέου μεγαλύτερου σεισμού
Μίλησε για προβληματισμό που υπάρχει με την έννοια ότι «πρέπει να επιτηρήσουμε αυστηρά την περιοχή, πρέπει να δούμε κάποια μέτρα που θα εφαρμοστούν για να μην υπάρχουν επιπτώσεις εάν εκδηλωθεί και ένας νέος μεγαλύτερος σεισμός».
Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε ο κ. Λέκκας, «έχουμε επικοινωνήσει και με τον περιφερειάρχη και με τους Δήμους της περιοχής. Είμαστε και σε επαφή με το αρμόδιο υπουργείο».
Τσελέντης: Κατά πάσα πιθανότητα τα 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός στην Εύβοια
Την εκτίμηση πως κατά πάσα πιθανότητα ο σεισμός των 5 Ρίχτερ που καταγράφηκε χθες Τρίτη 29/11 λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ στην περιοχή των νέων Στύρων στην Εύβοια ήταν ο κύριος σεισμός διατύπωσε ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης.
Σε δηλώσεις του ο κ.Τσελέντης υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν πάνω από 85 μετασεισμοί με τον ισχυρότερο να καταγράφεται στα 4,2 Ρίχτερ.
«Mετά τον σεισμό των 5 Ρίχτερ το βράδυ, έχουν καταγραφεί πάνω από 85 μετασεισμοί.
Πιστεύω μετά την εξέλιξη αυτή ότι δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει μεγαλύτερος σεισμός.
Αφήνω βέβαια πάντα μια πιθανότητα»» υποστήριξε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Τσελέντης.
Γιατί έγινε αισθητή στην Αττική
Αναφερόμενος στο γιατί η δόνηση αυτή έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αττική, ο κ.Τσελέντης έδειξε έναν χάρτη, όπου απεικονιζόταν το πλήθος των σεισμών τις τελευταίες ώρες, με τις δονήσεις να σημαίνονται με βούλες, πέριξ εκείνης των 5 Ρίχτερ που επισημαίνεται με αστέρι, και με το σεισμολόγο να επισημαίνει ότι «όπως δείχνει και το κόκκινο βέλος, η κατεύθυνση της ενέργειας ήταν προς την Αθήνα, γι’ αυτό έγινε αισθητή ιδιαίτερα η δόνηση στην Αττική».
Πάντως, ο κ.Τσελέντης υποστήριξε ότι ο συγκεκριμένος σεισμός δεν μπορεί να ενεργοποιήσει άλλο ρήγμα.
Έχει 40 χρόνια να δώσει μεγάλο σεισμό ο Κορινθιακός
Σχετικά με την αναφορά του για το ρήγμα των Αλκυονίδων και το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού από αυτό, ο κ.Τσελέντης είπε ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει να δώσει μεγάλο σεισμό εδώ και 40 χρόνια.
«Οφείλω να μελετάω περιοχές κοντά σε αστικά κέντρα που μαζεύουν ενέργεια.
Έχω “χάσει τον ύπνο μου” από την ανησυχία για το τι μπορεί να δώσουν τα ανενεργά εδώ και καιρό ρήγματα.
Ο Κορινθιακός έχει 40 χρόνια να δώσει μεγάλο σεισμό.
Τα επόμενα χρόνια θα έχουμε μια έξαρση και επειδή είναι κοντά στην Αθήνα, θα έχει επιπτώσεις και στην Αθήνα» είπε ο κ.Τσελέντης, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός για το σεισμό στην Κεφαλονιά.
Όπως είπε, «πρόκειται για γνωστό ρήγμα, δυτικά του Ληξουρίου».
«Η Κεφαλονιά δεν με ανησυχεί, γιατί έχει υποστεί στο παρελθόν ισχυρές δονήσεις και η δόμηση είναι πολύ ισχυρή πλέον», σημείωσε ο κ. Τσελέντης.
Σεισμός 4,5 Ρίχτερ και την Κεφαλονιά
Εν τω μεταξύ, σεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που χαρακτηρίζεται «ασθενής», καταγράφηκε στη 01:46 σήμερα Τετάρτη 30/11 τα ξημερώματα στον θαλάσσιο χώρο 34 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά από το Ληξούρι (Κεφαλονιά), ή περίπου 317 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών