Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για εκρηκτικό κοκτέιλ
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για εκρηκτικό κοκτέιλ γρίπης, κορoνοϊού και αναπνευστικών ιών, αφού η έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων που ξεκίνησε από τον Νοέμβριο αναμένεται να κορυφωθεί τους επόμενους μήνες, με τις εκτιμήσεις να δίνουν τον Ιανουάριο ακόμη και 100.000 κρούσματα γρίπης, την ημέρα.
Οι επόμενοι μήνες αναμένεται να ταλαιπωρήσουν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Οι επιστήμονες συμβουλεύουν να προστατευτούν κυρίως οι ευάλωτες ομάδες και να προχωρήσουν σε εμβολιασμούς κατά της γρίπης.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η γρίπη "πρωτοστατεί” σε σχέση με τον κορονοϊό, ο οποίος είναι δεύτερος σε συχνότητα και πιο ήπιος στις περισσότερες των περιπτώσεων, ενώ στα μικρά παιδιά αλλά και σε αρκετούς ευάλωτους μεγαλύτερης ηλικίας πιο επίπονος είναι ο RSV.
Είναι αναμενόμενο οι ιοί να βρίσκουν ευάλωτο τον πληθυσμό και να επιτίθενται, δεδομένης της μη απόκτησης ανοσίας τα τρία προηγούμενα χρόνια σε ιούς και γρίπη λόγω των μέτρων προστασίας και της χρήσης μασκών, σημείωνε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας κι Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
"Είναι μία εποχή τώρα, από Νοέμβριο μέχρι και Φεβρουάριο που καταγράφονται αρκετά περιστατικά με προβλήματα αναπνευστικά και ιογενείς λοιμώξεις. Έχουμε πάρα πολλά περιστατικά γρίπης και Covid", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά, (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη και όπως εκτιμά περισσότερα κρούσματα θα καταγραφούν Ιανουάριο, Φεβρουάριο.
Σχετικά με τη γρίπη σημειώνει ότι είναι σε έξαρση και ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά και αυτό φαίνεται από τις επισκέψεις στους παιδιάτρους και τα παιδιατρικά νοσοκομεία.
Μέτρα αποφυγής έκθεσης στους ιούς
Η κ. Παγώνη αναφέρει ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τις εορταστικές ημέρες, όπου υπάρχει χαλαρότητα και συναθροίσεις, καθώς όπως σημειώνει χαρακτηριστικά "ο ένας μεταδίδει στον άλλο".
Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες οι αναπνευστικές λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή νόσο σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, σε άτομα μεγάλης ηλικίας ή σε άτομα που πάσχουν από σοβαρά χρόνια νοσήματα.
"Στόχος μας πρέπει να είναι να μην μολυνθούμε και να μην διασπείρουμε ιούς σε μεγαλύτερες ηλικίες. Μετά από 3 χρόνια πανδημίας έχουμε εκπαιδευτεί και εξοικειωθεί πλέον με τα βασικά μέτρα προστασίας", εξηγεί η κ. Παγώνη. Τα μέτρα ατομικής προστασίας είναι γνωστά και ο κάθε πολίτης έχει ένα προσωπικό προφίλ που συνιστά διαφορετικό βαθμό κινδύνου για σοβαρή νόσο.
Η κ. Παγώνη προτείνει, εμβολιασμό με το εμβόλιο της γρίπης, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά, "ακόμα, έχουν περιθώριο οι ανεμβολίαστοι", χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, αποφυγή συγχρωτισμού, απομόνωση εάν υπάρχουν συμπτώματα. Ιδιαίτερη προσοχή, αναφέρει, πρέπει να επιδείξουμε με την λοίμωξη Covid-19 και ενθαρρύνει τους πολίτες πριν το ρεβεγιόν ή τις συναντήσεις με φίλους και συγγενείς να κάνουν χρήση self test, μήπως είναι ασυμπτωματικοί και μεταδίδουν.
Επίσης, χρήση αντισηπτικών για καθαρισμό των χεριών. Οι γονείς θα πρέπει να παραμείνουν ευαισθητοποιημένοι και να αναγνωρίζουν έγκαιρα πιθανά συμπτώματα λοίμωξης των παιδιών τους. Συνέστησε στους γονείς με την εκδήλωση συμπτωμάτων λοίμωξης να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι και να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους.
Αναμένεται τσουνάμι γρίπης
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιαρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, συμβουλεύει τον κόσμο να προφυλάσσεται με μέτρα όπως η μάσκα και ο καθαρισμός των χεριών και εκφράζει τον φόβο για τσουνάμι γρίπης το επόμενο διάστημα.
"Αυτή τη στιγμή έχουμε 25.000 με 30.000 νέα κρούσματα γρίπης καθημερινά στον ελληνικό πληθυσμό, πιθανότατα μέσα στο Γενάρη να φτάσουμε τα 80, 90 και 100.000 κρούσματα.
Είναι αριθμοί που τρομάζουν, καθότι μέσα σε αυτά τα χιλιάδες κρούσματα θα βρεθούν και 1.000, 1.500 που θα χρειαστεί καθημερινά να τα φροντίσουμε στα νοσοκομεία. Επομένως, πρέπει να προετοιμαστούμε και όσοι δεν έχουμε κάνει το εμβόλιο να το κάνουμε, ώστε ατομικά να περάσουμε τη νόσο ελαφρότερα και συλλογικά.
Να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε υγειονομικά το τσουνάμι αυτό της γρίπης που αναμένεται", τόνισε.
Οι μισοί Έλληνες άρρωστοι
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, περνάμε πιο βαριά τις γνωστές χειμωνιάτικες ιώσεις, λίγο πιο μπροστά από ότι συνήθως. "Κυριολεκτικά περίπου οι μισοί Έλληνες είτε βήχουν, είτε έχουν καταρροή, είτε έχουν ταλαιπωρία από τις ιώσεις, με κύριο εκπρόσωπο πλέον τη γρίπη που έχει πάρει "κεφάλι” από τον Covid, ο οποίος είναι δεύτερος σε συχνότητα και λιγάκι πιο ήπιος στις περισσότερες των περιπτώσεων, ενώ στα μικρά παιδιά αλλά και σε αρκετούς ευάλωτους μεγάλους πολύ μεγάλη ζημιά και ταλαιπωρία κάνει ο RSV.
Συγκεκριμένα, σε όσους ενήλικες έχω διαγνώσει αυτή τη νόσο, όλοι ακολουθούν μία περίοδο 15 – 20 ημερών με ένα τρομακτικό και πολύ επώδυνο και επίπονο βήχα, ο οποίος τους χαλάει την ποιότητα ζωής", τόνισε σύμφωνα με την ertnews, ο κ. Τζανάκης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών