Η κυβέρνηση δηλώνει, πως φωτιές έχουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε και στο μέλλον αλλά δεν κάνει τίποτα στην κατεύθυνση αντιμετώπισής τους.
Η πυροσβεστική κυριολεκτικά ρίχνεται γυμνή στη μάχη με τις φλόγες, αφού τα κενά παρόλες τις μεγαλόστομες διακηρύξεις των κυβερνώντων είναι τεράστια και πρωτοφανή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου, οι πυροσβέστες είχαν προειδοποιήσει, ότι τα κενά ξεπερνούν τα 4.500 άτομα παρά το γεγονός πως κάθε χρόνο ζητούν επίμονα προσλήψεις τόσο εντός όσο και εκτός Αττικής.
Ενδεικτικά, όπως λένε συνδικαλιστές, υπηρεσία του Πυροσβεστικού Σώματος στα βόρεια προάστια της Αθήνας έχει 80 άτομα προσωπικό έχοντας να καλύψει μια έκταση πολλών δήμων στην οποία κατοικούν περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες.
Μιλούν οι αριθμοί
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την αντιπυρική περίοδο τα επιχειρησιακά σχέδια εκπονούνται με βάση τους διαθέσιμους πόρους που ήδη υπάρχουν.
Το 85% από τα περίπου 3.500 οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος έχουν ηλικία άνω της 10ετίας.
Όσον αφορά στον καθαρισμό των δασών, αυτός περιορίστηκε μόλις στα 38.000 στρέμματα και όχι σε όλη την επικράτεια, όπως ήταν αναγκαίο.
Ως προς τους δασικούς δρόμους και τις αντιπυρικές ζώνες, οι απαιτούμενες εργασίες έγιναν μόλις στο 10% και 15% αντίστοιχα.
Πρέπει να μπει στο Σώμα «νέο αίμα» αλλά τα κονδύλια είναι ανύπαρκτα
Οι συνδικαλιστές του Πυροσβεστικού Σώματος τονίζουν πως είναι επιτακτική ανάγκη να μπει «νέο αίμα» όπως λένε χαρακτηριστικά καθώς είναι μεγάλος ο μέσος όρος ηλικίας των υπαρχόντων πυροσβεστών ενώ ζητούν και την ανανέωση του στόλου επίγειου και εναέριου που χρησιμοποιείται για τη δασοπυρόσβεση.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό της φετινής αντιπυρικής περιόδου είναι ότι η έναρξη συνέπεσε με την προεκλογική περίοδο για τις εθνικές εκλογές ενώ το καλοκαίρι οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην εκστρατεία τους εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δαπάνες για το σύνολο των αναγκών και τη διαχείριση και προστασία των δασών ανέρχεται μόλις στο 0,04% του κρατικού προϋπολογισμού.
Η ευθύνη για τα δάση στην Πυροσβεστική, που οι κυβερνήσεις την άφησαν…γυμνή
Από το καλοκαίρι του 1998 με τον Νόμο 2612, το Πυροσβεστικό Σώμα ανέλαβε και την ευθύνη συντονισμού και κατάσβεσης σε δασικές πυρκαγιές, την οποία μέχρι τότε είχε η Δασική Υπηρεσία.
Το Σώμα ενισχύθηκε σε υλικό και προσωπικό που μετατάχθηκε από τη Δασική Υπηρεσία, χωρίς όμως να καλύψει τις ελλείψεις.
Μεγάλη ενίσχυση σε υλικό είχε και λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, αλλά παρ' όλα αυτά το 19% των οχημάτων παραμένει ηλικίας πέραν της 15ετίας.
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στης επαρχιακές υπηρεσίες, αφού ο εξοπλισμός που αγοράστηκε με κονδύλια των Ολυμπιακών Αγώνων προοριζόταν μόνο για τις πόλεις που φιλοξενούσαν αγώνες.
Αυτή την στιγμή λειτουργεί έχοντας σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, αφού χρειάζονται ακόμη 4.500 πυροσβέστες (οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις είναι 12.000).
Στην έλλειψη συνέτεινε η μη πρόσληψη νέων πυροσβεστών για πολλά χρόνια, με την παράλληλη συνταξιοδότηση παλιών υπαλλήλων (περίπου 800 κάθε χρόνο).
Η αύξηση όμως των αρμοδιοτήτων έφερε πρόσθετο όγκο εργασίας.
Χωρίς ανθρώπινους και υλικούς πόρους υπάρχει πρόβλημα δυσλειτουργίας.
Στο Πυροσβεστικό Σώμα υπηρετούν σήμερα περίπου 21.000 πυροσβέστες (11.500 μόνιμοι, 2.500 πενταετούς υποχρέωσης και 3.500 εποχικοί και 3.500 εθελοντές).
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών