Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στοιχεία σοκ για τα στέγαστρα Καλατράβα: Σπασμένα και σκουριασμένα μπουλόνια, βίδες - Κλειστό επ΄ αόριστον το ΟΑΚΑ, τι δρομολογείται

Στοιχεία σοκ για τα στέγαστρα Καλατράβα: Σπασμένα και σκουριασμένα μπουλόνια, βίδες - Κλειστό επ΄ αόριστον το ΟΑΚΑ, τι δρομολογείται
Ο Γ. Βρούτσης το απόγευμα της Δευτέρας 2/10 θα προβεί σε ανακοινώσεις για τις περαιτέρω ενέργειες αντιμετώπισης των ζητημάτων που προκύπτουν στη λειτουργία της αθλητικής κοινότητας
Σχετικά Άρθρα
Κλειστό επ΄ αόριστον το Κεντρικό Στάδιο και το Ποδηλατοδρόμιο στο ΟΑΚΑ, ενώ σε δεύτερη μελέτη προχωρά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας για το πρόβλημα στατικής επάρκειας στα στέγαστρα Καλατράβα, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της πρώτης μελέτης που διαπιστώνει ότι οι μεταλλικές κατασκευές «δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας».
Στο μεταξύ, αναζητούνται λύσεις για τις περαιτέρω ενέργειες αντιμετώπισης των ζητημάτων που προκύπτουν στη λειτουργία της αθλητικής κοινότητας, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται το απόγευμα της Δευτέρας 2/10 από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γ. Βρούτση, ο οποίος μέσα στο Σαββατοκύριακο συνέχισε τις συναντήσεις του   με όλη την αθλητική κοινότητα, ώστε να δρομολογηθούν άμεσα οι βέλτιστες δυνατές λύσεις για την απρόσκοπτη συνέχεια της αγωνιστικής δραστηριότητας των δεκάδων Ομοσπονδιών και Σωματείων, των εκατοντάδων αθλητριών και αθλητών, έπειτα από την αναστολή λειτουργίας στις 29/9 των αθλητικών εγκαταστάσεων του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου στο ΟΑΚΑ.
Το Στέγαστρο Καλατράβα έχει πολλά προβλήματα, όπως εξήγησε ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών του ΕΜΠ,  Παναγιώτης Καρύδης, ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1 τη Δευτέρα 2/10, είπε χαρακτηριστικά πως "δεν μπορεί να έχουμε 20 χρόνια να σφίξουμε τις βίδες!".
Υπενθυμίζεται πως το στέγαστρο στο ΟΑΚΑ, όπως και το στέγαστρο στο ποδηλατοδρόμιο, είναι έργα του διάσημου Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα, που κατασκευάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Από το 2004 δεν είχε γίνει έλεγχο στατικότητας,
ενώ οι αποκαλύψεις δια στόματος του πρώην προέδρου του ΟΑΚΑ (2012-2015) Π. Γαλακτόπουλου, δεν έχουν τέλος, αφού  λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ανέφερε ότι είχε δει σκουριές και η τεχνική υπηρεσία του είχε είπε ότι «εδώ θέλουμε συντήρηση». Σύμφωνα με τον ίδιο, όλες  οι βίδες είναι σκουριασμένες και μάλιστα, «έμπαιναν βίδες στα σίδερα που έπεφταν. Στην στοά Καλατράβα, η γέφυρα στηρίζεται σε μπετά, δεμένα στις άκρες με βίδες. Με τους σεισμούς και με τον αέρα κάποιες βίδες «έκοβαν». Κάποια ημέρα κρέμασε και έμεινε 60 πόντους από το έδαφος, από εκεί που περνούσε ο κόσμος!».
Τα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για τα στέγαστρα Κατατράβα, προκάλεσαν εισαγγελική παρέμβαση και διατάχθηκε έρευνα για να ερευνηθεί σε βάθος 5ετίας αν υπήρχαν εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση του ΟΑΚΑ και αν αυτές τηρήθηκαν.
Πάντως, η  κυβέρνηση κάνει λόγο για προσωρινό κλείσιμο και δεσμεύεται για την επαναλειτουργία του ΟΑΚΑ με ασφαλή τρόπο. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του στις 1/10 υπογράμμισε πως ο έλεγχος στατικότητας του στεγάστρου Καλατράβα στο ΟΑΚΑ έγινε «γιατί πολύ απλά προχωράμε στην ανάπλαση του Ολυμπιακού Πάρκου. Γιατί το εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης, και επενδύουμε 57 εκατ. ευρώ για τη συντήρησή του», ενώ επί δύο 10ετίες δεν είχε συντηρηθεί.
Ωστόσο, μετά το λουκέτο στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο του Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στην Καλογρέζα στις 29/9 , δεν έχει διευκρινιστεί το διάστημα της αναστολής.

Μαρινάκης: Η κυβέρνηση έκανε το αυτονόητο και εγκαλείται, την ώρα που η αντιπολίτευση δεν λέει τι δεν έκανε 

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να ελέγξει τη στατικότητα του στεγάστρου του Καλατράβα στο ΟΑΚΑ και όλων κτιρίων και εγκαλείται γι’ αυτό, την ώρα που η αντιπολίτευση δεν απαντά προφανώς τι δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια από την ίδια», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι «αυτή η κυβέρνηση είναι που θέσπισε τους ελέγχους στατικότητας και πυρασφάλειας για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι αθλητικές και μη υποδομές, ενώ είναι η ίδια κυβέρνηση που καθιερώνει μέσω πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης προληπτικούς ελέγχους για τη στατικότητα όλων των σχολείων και των γεφυρών. Πρέπει να αλλάξουμε πολλά στο Κράτος και να κινηθούμε προληπτικά, έχει ήδη παραγγελθεί δεύτερη μελέτη από το ΤΤΕ, ενώ το απόγευμα αναμένονται ανακοινώσεις από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού».

Καρύδης (ΕΜΠ): Δεν υπάρχουν μπουλόνια - Δεν μπορεί να έχουμε 20 χρόνια να σφίξουμε τις βίδες

Στο στέγαστρο Κατατράβα
που είναι ένας ολόκληρος μηχανισμός ο ομότιμος Καθηγητής Αντισεισμικής Προστασίας του ΕΜΠ και πολιτικός μηχανικός, Π. Καρύδης, κατά την αυτοψία του στο ΟΑΚΑ διαπίστωσε ότι «δεν υπάρχουν μπουλόνια, έχουν φύγει, έχουν σκουριάσει, έχουν σπάσει»
«Γιατί συμβαίνει όλο αυτό; Προφανώς είναι έλλειψη συντήρησης», ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 τη Δευτέρα 2/10, σημειώνοντας πως «πρέπει να υπάρχει πρωτόκολλο ελέγχου ανάλογα με το στοιχείο και τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Τα ελατήρια πρέπει να ελέγχονται πολύ πιο συχνά, αλλιώτικα στην αρχή ή στο τέλος του καλοκαιριού, δεδομένου ότι έχουν ελαστικότητα και με την ζέστη και το κρύο συστέλλονται και διαστέλλονται».
Μάλιστα, αποκάλυψε πως επισκέφθηκε την γέφυρα στην Κατεχάκη, όπου υπάρχει στέγαστρο του Καλατράβα, λέγοντας ότι «στην Κατεχάκη, δαπάνησα 1,5 ώρα και έλεγξα τους τένοντες, τα ελατήρια, τα μπουλόνια, τα πάντα. Δεν υπάρχει τίποτα, είναι όλα μια χαρά. Τέτοιος έλεγχος πρέπει να γίνεται παντού».
Σε ό,τι αφορά το εγχειρίδιο συντήρησης που όπως αποκάλυψε ο ΑΝΤ1 στις 1/10 είχε αφήσει ο Καλατράβα στην Αθήνα και έχει χαθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ο κ. Καρύδης ανέφερε ότι είναι σημαντικό το εγχειρίδιο συντήρησης, σημειώνοντας ότι «τέτοιο κατασκεύασμα θέλει και τον ανάλογο μηχανισμό συντήρησης. Δεν μπορεί να έχουμε 20 χρόνια να σφίξουμε τις βίδες!».
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καρύδης έχει εκτιμήσει πως θα πάρει αρκετό χρόνο η επισκευή του ΟΑΚΑ.
«Το στέγαστρο έχει πολλά προβλήματα τα οποία είναι εμφανή, όπως οι σκουριές και τα μπουλόνια που έχουν χαλαρώσει, και άλλα που έχουν κοπεί, και προέκυψαν λόγω της κακής συντήρησης αλλά υπάρχουν και αφανή σημεία, τα οποία είναι πολύ πιο επικίνδυνα, και χρειάζονται ενδελεχή έρευνα για την έκταση και την επικινδυνότητά τους», τόνισε στις 1/10  μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ.
Πρόσθεσε ότι το στέγαστρο έχει μόνιμη ταλάντωση η οποία δημιουργεί κόπωση του υλικού, κι εκτίμησε πως θα αργήσει να ξαναλειτουργήσει το στάδιο.

Χάθηκε το εγχειρίδιο συντήρησης Καλατράβα

Ο Ισπανός αρχιτέκτονας Σαντιάγο Καλατράβα είχε αφήσει στην Αθήνα εγχειρίδιο συντήρησης των στεγάστρων, που όμως χάθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως αποκάλυψε ο ΑΝΤ1.
Στη συνέχεια, υπεγράφη η σύμβαση συντήρησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων με την Hochtief το 2006-2007, μία σύμβαση που εν μέρει μόνο υλοποιείται.
Το 2008 -2009 κάνει έλεγχο η εταιρεία Bung και τότε δίνονται αναλυτικές οδηγίες με την μορφή εγχειριδίου στο οποίο προβλέπεται συντήρηση 2 φορές ανά έτος, δηλαδή μία ένα εξάμηνο. Ωστόσο, αυτές οι συντηρήσεις δεν γίνονται παρά μόνο το 2014, επί περιφερειάρχη Γ. Σγουρού όταν εγκρίνεται ένα ποσό μερικών εκατομμυρίων για να αντιμετωπισθούν οι ζημιές στο περίφημο «Τείχος των Εθνών», τη μεταλλική κατασκευή μπροστά στην οποία έδωσε τη συνέντευξη η Σοφία Μπεκατώρου κάνοντας τις καταγγελίες για το «Me too».
Όταν το ΟΑΚΑ εντάσσεται στο Ταμείο Συνοχής και Ανθεκτικότητας από την κυβέρνηση, το 2021 προβλέπονται συνολικές δαπάνες ύψους 53,8 εκατ. ευρώ με 22,3 εκατ. ευρώ να αφορούν στην συντήρηση και επισκευή της στέγης Καλατράβα, που αποτελεί μία απόδειξη ότι το κράτος ήξερε διαχρονικά ότι εκεί υπάρχει πρόβλημα .
Το πρόβλημα που υπάρχει το βρήκαν οι Γερμανοί ειδικοί και εναερίτες που ήρθαν την άνοιξη, καθώς υπήρχαν χρήματα πλέον για να πληρωθούν.

Αρχίζει η Εισαγγελική έρευνα για το στέγαστρο του ΟΑΚΑ - Αναμένονται απαντήσεις σε βάθος 5ετία

Την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Αντώνη Ελευθεριάνου, προκάλεσε η αναστολή λειτουργίας του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου του ΟΑΚΑ, αλλά και όσα είδαν το φως της δημοσιότητας γύρω από τη συντήρηση με ...βίδες.
Ο κ. Ελευθεριάνος έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας που πλέον αρχίζει , μετά την απόφαση του ΟΑΚΑ για αναστολή κάθε αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητα στο στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο.
Η εντολή του κ. Ελευθεριάνου είναι στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας να ερευνηθεί σε βάθος 5ετίας, μεταξύ άλλων :
-ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση και αν αυτές τηρήθηκαν
-αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση και αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους
-γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή.
Σημειώνεται ότι την προκαταρκτική ανέλαβε να διενεργήσει ο εισαγγελέας Νικόλαος Μαργαρίτης.
Τα αδικήματα που θα επικεντρωθεί είναι, μεταξύ άλλων, αυτά που αφορούν έκθεση σε κίνδυνο καθώς και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.
οακα2.JPG

Δεύτερη μελέτη από  μελέτη  - Πρόβλημα στατικότητας υπάρχει μόνο στο στέγαστρο

Στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΤΕΕ), που είναι ο θεσμικός και τεχνικός σύμβουλος της κάθε κυβέρνησης, έχει μεταφερθεί για επαναξιολόγηση η μελέτη που δείχνει ότι η στατική επάρκεια δεν είναι αυτή που θα έπρεπε στα στέγαστρα Καλατράβα.
Το ΤΕΕ προχωρά σε δεύτερη μελέτη - επαναξιολόγηση της πρώτης για τη στατικότητα των στεγάστρων του σταδίου, ώστε να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της πρώτης μελέτης που διαπιστώνει ότι οι μεταλλικές κατασκευές «δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας».
Μάλιστα, θα συγκροτηθεί ειδική ομάδα του ΤΕΕ σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για να διερευνήσει τα προβλήματα της στατικής επάρκειας.

Αποκαλύψεις Γαλακτόπουλου: Ζητούσαμε συντηρήσεις στο ΟΑΚΑ – Κάθε 20 μέρες έστελνα έγγραφο - Βάζαμε βίδες όταν έπεφτε σίδερο 80 κιλών


«Κάθε 20 μέρες έστελνα ένα έγγραφο στο Υπουργείο ότι θέλουμε συντήρηση, θέλει συντήρηση όλο το γήπεδο», ανέφερε στις 1/10 ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΚΑ (2012-2015) και Ολυμπιονίκης της Πάλης, Π. Γαλακτόπουλος, μιλώντας για την κατάσταση που βρισκόταν το στέγαστρο Κατατράβα.
Ο κ. Γαλακτόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε ότι λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του άρχισε να παρατηρεί τη συμπεριφορά του σιδήρου «γιατί οι σιδερένιες κατασκευές είναι αλλιώς», είδε σκουριές και η τεχνική υπηρεσία του είπε ότι «εδώ θέλουμε συντήρηση».
«Ήταν η εποχή των μνημονίων τότε […] Από τη Γραμματεία Αθλητισμού είπανε ότι καλέσανε την κατασκευάστρια εταιρεία και αυτή ζήτησε γύρω στα 17 – 18 εκατομμύρια για να κάνει τη συντήρηση. Τότε ήμασταν στα μνημόνια και όπως καταλαβαίνετε ήταν δύσκολα», πρόσθεσε ο κ. Γαλακτόπουλος.
Όπως εξήγησε, «σε κάθε αθλητικό χώρο υπάρχουν ελεγκτικά όργανα και λένε οι τεχνικές υπηρεσίες ότι πρέπει να γίνει συντήρηση, εάν μπορεί να γίνει η συντήρηση. Συγκεκριμένα, στο ΟΑΚΑ, στη στοά Καλατράβα που έγινε και ένα ατύχημα, καθώς έπεσε ένα δοκάρι μεγάλο, τα παιδιά μπήκαν στη διαδικασία, αλλάξανε βίδες και το σώσαμε γιατί μπορεί να σκοτωνόταν άνθρωπος εκεί, αλλά το άλλο που είναι στα 100 μέτρα ύψος δεν μπορούσε να γίνει από τις τεχνικές υπηρεσίες του ΟΑΚΑ».
«Γι’ αυτό λοιπόν εγώ κάθε είκοσι μέρες έστελνα ένα έγγραφο στο Υπουργείο ότι θέλουμε συντήρηση, θέλει συντήρηση όλο το γήπεδο[…] Η απάντηση ήταν ότι ήμασταν ακόμα στο μνημόνιο και ήταν πολύ ακριβό, τα 17 εκατομμύρια. Δηλαδή το ίδιο το υπουργείο ήθελε, αλλά δεν μας άφηναν τότε οι ειδικοί, η Ευρώπη[…] Τελικά ο κ. Ανδριανός βρήκε, βγήκανε 8 εκατομμύρια, για να έρθουν ελληνικά συνεργεία να κάνουν τη συντήρηση, αλλά άλλαξε η κυβέρνηση. Εγώ από την αρχή λέω ότι έπρεπε να γίνει συντήρηση των Ολυμπιακών έργων», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Γαλακτόπουλο, «αυτά εδώ όλα έχουν μια ημερομηνία λήξης οπωσδήποτε. Το τρόφιμο είναι τρόφιμο, αλλά τα σίδερα θέλουνε συντήρηση. Δηλαδή οι γέφυρες που έχουμε με τη διαστολή – συστολή συντηρούνται. Και αυτό το πράγμα έπρεπε να συντηρηθεί μετά από 20 χρόνια και δεν είχε γίνει τίποτε».
Σημειώνεται ότι ο  πρώην πρόεδρος του ΟΑΚΑ (2012-2015) και Ολυμπιονίκης της Πάλης, Πέτρος Γαλακτόπουλος,  ανέφερε στις 30/9 πως«όταν ανέλαβα την προεδρία του ΟΑΚΑ, ήρθαν οι τεχνικοί και μου είπαν ότι έχει λήξει η σύμβαση ελέγχου του στεγάστρου Καλατράβα». Όπως είπε ο κ. Γαλακτόπουλος, «έμπαιναν βίδες στα σίδερα που έπεφταν. Στην στοά Καλατράβα, η γέφυρα στηρίζεται σε μπετά, δεμένα στις άκρες με βίδες. Με τους σεισμούς και με τον αέρα κάποιες βίδες «έκοβαν». Κάποια ημέρα κρέμασε και έμεινε 60 πόντους από το έδαφος, από εκεί που περνούσε ο κόσμος!». Πρόσθεσε ότι «πήγαν οι τεχνικοί του ΟΑΚΑ, έβαλαν σίδερα και έγινε διόρθωση. Όλες οι βίδες είναι σκουριασμένες. Ξεκίνησα και έκανα κάθε 15 ημέρες έγγραφα στον τότε Υφυπουργό Αθλητισμού ότι πρέπει να γίνει συντήρηση. Η εταιρεία που το έφτιαξε, για να το συντηρήσει ζήτησε 17 εκατομμύρια. Ήταν περίοδος μνημονίων τότε και δεν υπήρχαν χρήματα να διατεθούν.».
«Το ΟΑΚΑ με τα οικονομικά που είχε, προσπαθούσε να βάζει βίδες και ότι μπορούσε, γινόταν συντήρηση με το προσωπικό του ΟΑΚΑ. Κάθε μήνα έστελνα χαρτί στο υπουργείο και δεν μου απαντούσε κανένας. Σκέψου να έπεφτε κανένα καλώδιο», υπογράμμισε ο κ. Γαλακτόπουλος.
«Είχε πέσει σίδερο που ήταν 80 κιλά. Πέφτοντας κάτω αυτό γινόταν 1,5 τόνος», είπε χαρακτηριστικά, ενώ με μομφασμό απάντησε στο «πως και δεν έχει μαθευτεί τίποτα τόσα χρόνια».
Ακόμη, τόνισε ότι «επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήθελαν να φτιάξουν και το Μουσείο για τους Ολυμπιακούς αγώνες και να το δώσουν σε λειτουργία. Ήρθε ο κ. Κοντονής και τα σταμάτησε όλα και δεν ήθελε να κάνει τίποτα».
Κατέληξε λέγοντας ότι «το μπάσκετ είναι πιο δεμένο και δεν έχει πάθει τίποτα».
οακα3.JPG
Η αναστολή στις 29/9

Ανεστάλη από την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου,= κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο του Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στην Καλογρέζα, καθώς οι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου Καλατράβα δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας, όπως ενημέρωσε το ΟΑΚΑ.
Δεν διευκρινίστηκε το διάστημα της αναστολής, παρά μόνο ότι τάχιστα θα ακολουθήσει και δεύτερη Μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής πρώτης Μελέτης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΑΚΑ: "στο πλαίσιο σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Αθλητισμού, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΪΠΕΔ για το έργο «Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών», παρελήφθη Μελέτη για την εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των Στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ. Στη Μελέτη αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του Στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας. Με βάση τα παραπάνω και με αίσθημα ευθύνης, αναστέλλεται από σήμερα κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο. Θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη Μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής Μελέτης. Συμμεριζόμαστε την αναστάτωση στην αθλητική οικογένεια, όμως είναι κατανοητό ότι πρέπει να λειτουργήσουμε με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων".

Το στέγαστρο Κατατράβα

Υπενθυμίζεται πως το στέγαστρο στο ΟΑΚΑ, όπως και το στέγαστρο στο ποδηλατοδρόμιο, είναι έργα του διάσημου Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα, που κατασκευάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Το στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ τοποθετήθηκε στις 18 Ιουλίου του 2004, λίγες μέρες πριν την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και ζυγίζει 8.700 τόνους.
Ωστόσο, εδώ και περίπου 16 χρόνια δεν έχει γίνει συντήρηση. Συγκεκριμένα, έως το 2009 η δομοστατική υγεία του Στεγάστρου παρακολουθούνταν βάσει σύμβασης, χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα. Από το 2009 και μετά, το στέγαστρο συντηρείται από την Τεχνική Υπηρεσία του ΟΑΚΑ με στοχευμένες παρεμβάσεις και ελέγχους... Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως το στέγαστρο Καλατράβα έφτασε τα 200 εκατομμύρια ευρώ - αν και το πραγματικό κόστος δεν έπρεπε να ξεπερνά τα 55 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων, η κατασκευή οποιουδήποτε στεγάστρου δεν θα κόστιζε λιγότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ. Το «έξτρα» κόστος στην περίπτωση αυτή - που φτάνει τα 25 εκατομμύρια ευρώ, λόγω της ανάμειξης του διάσημου αρχιτέκτονα Καλατράβα - αναλήφθηκε από την κυβέρνηση Σημίτη στο πλαίσιο της προσπάθειας να υπάρξει ένα μεγάλο αρχιτεκτονικό έργο που θα συνδυαζόταν με τους Αγώνες του 2004. Το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο αποτελεί μέρος του ευρύτερου Ολυμπιακού Συγκροτήματος του Αμαρουσίου. Κατασκευάστηκε το 1991 και μέχρι το 2003 λειτούργησε ως ανοιχτό Ποδηλατοδρόμιο. Το 2004 ανακαινίστηκε από το διάσημο αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα και τοποθετήθηκε στέγαστρο. Είναι το μοναδικό Κλειστό Ποδηλατοδρόμιο της χώρας. Ο χώρος του Ολυμπιακού Ποδηλατοδρομίου έχει κάλυψη 4.000 μ2, δόμηση 7.000 μ2, επιφάνεια/ εγκατάστασης 53.400 μ2 και ποσοστό επί συνολικής έκτασης από το ΟΑΚΑ 6,20 %. Έχει χωρητικότητα 5000 θέσεων εκ των οποίων 3100 θεατών, 1500 δημοσιογράφων και 400 επισήμων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης