Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κακά νέα για την Ελλάδα - Έπιασε πάτο: Δεύτερο κατώτατο σκορ στον δείκτη ευτυχίας παγκοσμίως - 4ος μεγαλύτερος αριθμός ψυχιάτρων

Κακά νέα για την Ελλάδα - Έπιασε πάτο: Δεύτερο κατώτατο σκορ στον δείκτη ευτυχίας παγκοσμίως - 4ος μεγαλύτερος αριθμός ψυχιάτρων
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 19η θέση παγκοσμίως με τον 4ο μεγαλύτερο αριθμό ψυχιάτρων/ψυχολόγων στην ανά 10,000 άτομα αλλά έχει το δεύτερο κατώτατο σκορ στον δείκτη ευτυχίας χωρών παγκοσμίως
Δεδομένου ότι ένας στους δύο ανθρώπους στον κόσμο φέρεται να αναπτύσσει κάποια διαταραχή της ψυχικής υγείας κάποια στιγμή στη ζωή του, η προτεραιότητα στην ψυχική ευεξία δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμη. Όμως, η διατήρηση της θετικής ψυχικής ευεξίας είναι ευκολότερο να γίνει σε ορισμένες τοποθεσίες από ό,τι σε άλλες.
Για τους ανθρώπους που αναρωτιούνται σε ποια χώρα μπορούν να βρουν την καλύτερη ισορροπία, οι ειδικοί σε θέματα υγείας του Compare the Market AU διερεύνησαν πώς κατατάσσονται οι χώρες σε όλο τον κόσμο σε έξι διαφορετικούς παράγοντες, όπως: ο αριθμός των διαθέσιμων ψυχιάτρων, οι δαπάνες για την υγεία, η ευτυχία και η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
  • Συνολικά, η Ελβετία αποκαλύφθηκε ως η καλύτερη χώρα και κατέχει την υψηλότερη θέση όσον αφορά τον αριθμό των διαθέσιμων ψυχιάτρων. Η Ελβετία επενδύει επίσης το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό χρημάτων στην ψυχική υγεία, αμέσως μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες (18.256 δολάρια), με 16.083 δολάρια.
  • Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Φινλανδία, η οποία κατατάσσεται στην υψηλότερη θέση για το πράσινο και την ευτυχία. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Νορβηγία με τη δεύτερη χαμηλότερη κατανάλωση αλκοόλ με μέσο όρο 7,14 λίτρα ανά έτος, κατά κεφαλήν. Είναι επίσης η χώρα που επενδύει το τρίτο μεγαλύτερο χρηματικό ποσό σε δαπάνες υγείας, με 12.019 δολάρια κατά κεφαλήν.
  • Η Ελλάδα βρίσκεται στην 19η θέση παγκοσμίως με τον 4ο μεγαλύτερο αριθμό ψυχιάτρων/ψυχολόγων στην ανά 10,000 άτομα αλλά έχει το δεύτερο κατώτατο σκορ στον δείκτη ευτυχίας χωρών παγκοσμίως

Η αναλυτική κατάταξη έχει ως εξης:

Λ.PNG

Στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, ωστόσο, περιλαμβάνονται η Κροατία με συνολική βαθμολογία μόλις 1,62, η Πολωνία (2,08) και η Πορτογαλία (2,29).
Εμβαθύνοντας περισσότερο στα ευρήματα της έρευνας, η μελέτη αποκάλυψε επίσης τις καλύτερες χώρες συνολικά για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Η Ιταλία καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 16,5 ώρες να αφιερώνονται καθημερινά στον ελεύθερο χρόνο και την προσωπική φροντίδα. Ακολουθούν η Γαλλία (16,2 ώρες) και η Ισπανία (15,8 ώρες).
Σχολιάζοντας την έρευνα, η Lana Hambilton, επικεφαλής του τμήματος ασφάλισης υγείας της Compare the Market AU, αναφέρει: "Με την ευαισθητοποίηση για την ψυχική ευεξία να είναι πιο διαδεδομένη από ποτέ και την πίεση της καθημερινότητας να είναι πάντα παρούσα, είναι σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας αφιερώνοντας χρόνο στην αυτοφροντίδα και διασφαλίζοντας ότι έχετε το κατάλληλο ιδιωτικό συμβόλαιο ασφάλισης υγείας για να υποστηρίξετε την ευεξία και τα οικονομικά σας σε περίπτωση που χρειαστεί ποτέ να αναζητήσετε ιατρική υποστήριξη ή θεραπεία".

Μεθοδολογία:

Αυτό το σύνολο δεδομένων κατέταξε 25 χώρες, με βάση το πόσο καλές είναι όσον αφορά την υποστήριξη της ψυχικής υγείας. Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιήθηκαν έξι διαφορετικοί παράγοντες. Αφού συλλέχθηκαν τα δεδομένα για τους παράγοντες, οι παράγοντες κανονικοποιήθηκαν, ώστε να δοθεί σε κάθε παράγοντα μια βαθμολογία μεταξύ 0 και 1. Εάν δεν υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα, δόθηκε βαθμολογία 0. Οι κανονικοποιημένες τιμές αθροίστηκαν στη συνέχεια για να δοθεί σε κάθε τοποθεσία μια συνολική βαθμολογία από έξι. Στη συνέχεια, οι χώρες κατατάχθηκαν από την υψηλότερη προς τη χαμηλότερη θέση, με βάση τη συνολική βαθμολογία τους.

Οι παράγοντες που χρησιμοποιήθηκαν είναι οι εξής

Ψυχίατροι - Ο αριθμός των ψυχιάτρων ανά 10.000 κατοίκους. Από τον ΠΟΥ, με ορισμένα στοιχεία από ξεχωριστή πηγή του ΠΟΥ.
Κρατικές δαπάνες υγείας - Δαπάνες υγείας ανά κάτοικο. Προέρχεται από τον ΠΟΥ.
Βαθμολογία ευτυχίας - Μέση βαθμολογία ευτυχίας για την περίοδο 2020-2022. Προέρχεται από την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας.
Work-Life Balance - Ο αριθμός των ωρών κάθε ημέρας που αφιερώνονται στον ελεύθερο χρόνο και την προσωπική φροντίδα. Αυτό περιλαμβάνει το φαγητό και τον ύπνο. Προέρχεται από τον ΟΟΣΑ.

Πράσινος χώρος - Το ποσοστό της συνολικής έκτασης γης που καλύπτεται από δάση, από το 2022. Πηγή: The Global Economy.
Κατανάλωση αλκοόλ - Μέση κατανάλωση αλκοόλ ανά κάτοικο, ανά έτος σε λίτρα. Πηγή: World Population Review.
Οι παράγοντες αναπροσαρμόστηκαν ως εξής:

Ψυχίατροι - Οι υψηλές τιμές λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία. Χαμηλές τιμές δίνουν χαμηλή βαθμολογία.
Κρατικές δαπάνες υγείας - Οι υψηλές τιμές λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία. Χαμηλές τιμές παίρνουν χαμηλή βαθμολογία.
Βαθμολογία ευτυχίας - Υψηλές τιμές παίρνουν υψηλή βαθμολογία. Χαμηλές τιμές λαμβάνουν χαμηλή βαθμολογία.

Ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής - Οι υψηλές τιμές λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία. Χαμηλές τιμές λαμβάνουν χαμηλή βαθμολογία.
Χώρος πρασίνου - Οι υψηλές τιμές λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία. Οι χαμηλές τιμές λαμβάνουν χαμηλή βαθμολογία.
Κατανάλωση αλκοόλ - Οι υψηλές τιμές λαμβάνουν χαμηλή βαθμολογία. Οι χαμηλές τιμές λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης