Στις 11 ξεκίνησε η αποχώρηση των αγροτών με τα τρακτέρ από το Σύνταγμα για να επιστρέψουν στα μπλόκα
Λίγο πριν από τις 11 το πρωί ξεκίνησαν να αποχωρούν από το Σύνταγμα οι αγρότες με τα τρακτέρ, με την Τροχαία να θέτει σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά μήκος του δρομολογίου τους και συγκεκριμένα: Πανεπιστημίου - πλατεία Ομόνοιας - Αγίου Κωνσταντίνου - πλατεία Καραισκάκη - Αχιλλέως - Λεωφόρος Αθηνών - λεωφόρο Κηφισού.
Ο αγροτικός κόσμος εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τη μη ικανοποίηση των αιτημάτων τους μετά το συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, που συνοδεύτηκε από κυβερνητική... σιωπή, αφού είχε ξεκαθαριστεί ότι έχουν εξαντληθεί τα δημοσιονομικά περιθώρια για πρόσθετες ενισχύσεις.
Ωστόσο, το αγροτικό συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή στις 20/2, προκάλεσε πανικό στην κυβέρνηση, καθώς πρόκειται για ένα μέτωπο που παραμένει ακόμη ανοιχτό.
Μπορεί δια στόματος του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη - ο οποίος βρίσκεται στην Ινδία - να εκφράστηκε η εκτίμηση ότι το συλλαλητήριο θα είχε χαρακτήρα κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και ότι μετά τα πράγματα θα ξαναμπούν στο ρυθμό τους, καθώς αρχίζει και η περίοδος της σποράς, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται ότι θα συμβεί, ούτε φαίνεται να τους αρκεί το γεγονός πως οι κινητοποιήσεις τους αποτελούν διαπραγματευτικό όπλο της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες για την επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ και πως οι αγροτικές παροχές θα μπορούσαν να τεθούν και πάλι στο τραπέζι τον Ιούνιο, ανάλογα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Ήδη, ο αγροτικός κόσμος σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του για το μέλλον των κινητοποιήσεων.
«Θα φύγουμε σήμερα, με το μεγαλειώδες συλλαλητήριο που είχε και τη στήριξη των Αθηναίων αναδείξαμε το πρόβλημα» δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αγροτικών συλλογων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Κατά τον ίδιο, «η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα ότι πρέπει να δώσει λύσεις στους αγρότες και μετά ας ξύσει τον πάτο του βαρελιού για άλλες κοινωνικές ομάδες».
Τα αιτήματα των αγροτών
Οι αγρότες εξακολουθούν να ζητούν την ικανοποίηση των βασικών τους αιτημάτων από την κυβέρνηση, όπως τη θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρελαίου στην αντλία, υποστηρίζοντας ότι η επιστροφή του Ε.Φ.Κ. που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί μιας και η τιμή του λίτρου έχει αυξηθεί σημαντικά, συμπαρασύροντας το κόστος παραγωγής, η τιμή κιλοβατώρας στο αγροτικό ρεύμα να πέσει τα 7 λεπτά, ενώ για τις παράνομες ελληνοποιήσεις των αγροδιατροφικών προϊόντων, ζητούν να μπει ένας «τέλος» στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα που εργάζονται από τρίτες χώρες.
Επίσης, σύμφωνα με τον αγροτικό κόσμο, είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί επιδότηση για την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών.
Σε αναφορά τους για την ΚΑΠ οι αγρότες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα ζήτησαν να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» και επιθυμούν την επαναφορά του «πρασινίσματος».
Το συλλαλητήριο
Στα μπλόκα επιστρέφουν μετά το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα οι αγρότες και τα τρακτέρ, οι οποίοι διανυκτέρευσαν στο κέντρο της Αθήνας.
Στο συλλαλητήριο που έγινε το προηγούμενο 24ωρο στο κέντρο της Αθήνας συμμετείχαν σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις 6.500 διαδηλωτές, σύμφωνα με άλλες πάνως από 8.000 αγρότες, μελισσοκόμοι και κτηνοτρόφοι, , αλλά και περισσότερα από 160 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.
Επιπλέον, αγρότες από όλη τη χώρα μεταφέρθηκαν στην Αθήνα με 112 λεωφορεία.
Το αγροτικό συλλαλητήριο, εκτός από τρακτέρ , είχε πανό και συνθήματα, όπως «χωρίς εμάς, τί θα φας;», «μείωση του κόστους παραγωγής σημαίνει μείωση των τιμών στα ράφια», «σήμερα πένθανε η κτηνοτροφία».
Νέο ραντεβού για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους έχουν την Πέμπτη 22/2 αγρότες, ενώ όπως ανέφεραν οι αγρότες της Θεσσαλίας, για την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για να θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν τον κάμπο που επλήγη από τη θεομηνία «Ντάνιελ».
«Εάν δεν δοθούν λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου ο αγώνας θα συνεχιστεί» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (Ε.Ο.Α.Σ.Κ.) Κώστας Τζέλας, κατά την ομιλία του στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στις 20/2 στην Αθήνα.
Κατά τον ίδιο, τα κύρια αιτήματα των αγροτών είναι το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, τα φθηνό αγροτικό ρεύμα, η πάταξη των ελληνοποιήσεων, αλλά και η αναθεώρηση της ΚΑΠ.
«Ζητάμε όλοι να θεσπιστεί αφορολόγητο πετρέλαιο για τους αγρότες» είπε.
Σε ό,τι αφορά το αγροτικό ρεύμα, ο κ. Τζέλας είπε ότι θα πρέπει να πέσει στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, υπογραμμίζοντας ότι «το απαιτούμε και θα το κερδίσουμε».
Στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου βρίσκεται, όπως επισήμανε, και η επιδότηση για την αγορά λιπασμάτων, ζωοτροφών και αγροεφοδίων.
«Μέσα από κάτι τέτοια θα μπορέσουμε να παράγουμε φθηνά αγροτικά προϊόντα» τόνισε.
Ζήτησε ακόμη μια φορά να μπει ένα τέλος στις ελληνοποιήσεις, ενώ σε αναφορά του για την ΚΑΠ, υπογράμμισε ότι δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» απαιτώντας την επαναφορά του «πρασινίσματος».
«Κάθε φορά που γίνεται αναθεώρηση της ΚΑΠ, εμείς γινόμαστε φτωχότεροι. Φεύγουμε από τα χωριά και τα χωράφια μας» κατέληξε.
Πάντως, η κυβέρνηση έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ικανοποίησης των αιτημάτων τους.
Αποφασίζουν την Πέμπτη 22/2 για το μέλλον των μπλόκων
Την Πέμπτη 22/2 οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, ώστε να ενημερώσουν για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου και στη συνέχεια να λάβουν αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.
Ήδη, έχουν διαμηνύσει ότι οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν, ενώ αυτό που μένει να αποφασιστείο είναι η μορφή που θα έχουν.
Πάντως, συνάντηση με τον πρωθυπουργό προγραμματίζεται να έχουν οι αγρότες από τη Θεσσαλία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών