Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Έρευνα... κατάθλιψης: Πολυτέλεια η μία εβδομάδα διακοπών για το 43% των Ελλήνων

Έρευνα... κατάθλιψης: Πολυτέλεια η μία εβδομάδα διακοπών για το 43% των Ελλήνων
Ένας στους 2 Έλληνες δεν θα κάνει διακοπές φέτος
Σχετικά Άρθρα
Ως πολυτέλεια βλέπουν τη μία εβδομάδων διακοπών το 43,1% των Ελλήνων, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ, σύμφωνα με έρευνα της στοιχεία της Eurostat.
Συγκεκριμένα, χειρότερα πσοσοστά εμφανίζουν οι Ρουμάνοι (59,5%), οι Βούλγαροι (44,2%) και οι Ούγγροι (43,3%).
Την ίδια στιγμή, από έρευνα του του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 9/7, ένας στους 2 Έλληνες δεν θα κάνει διακοπές φέτος, ενώ ένας στους 3 θα κάνει μεν διακοπές, αλλά πιο περιορισμένες απ’ ό,τι συνήθως.
Οι 6 στους 10 δήλωσαν πως οι δαπάνες τους θα είναι φέτος μειωμένες σε σύγκριση με πέρυσι. Μάλιστα, οι 4 στους δέκα που δήλωσαν ότι θα πάνε διακοπές εκτίμησαν πως τα έξοδά τους θα είναι μειωμένα κατά τουλάχιστον 50% σε σύγκριση με πέρυσι. Τα νέα αυτά όρια που τίθενται αποδόθηκαν αφενός στο μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα ως αποτέλεσμα των ανατιμήσεων, αφετέρου -και κατά κύριο λόγο- στα αυξημένα κόστη των εισιτηρίων και της διαμονής.
Τις μεγάλες ανατιμήσεις στις αποδράσεις στη χώρα επιβεβαίωσαν άλλωστε και τα προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούνιο. Αν και ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή φαίνεται να σταθεροποιείται κοντά στα επιθυμητά επίπεδα (2,3%), ορισμένες κατηγορίες συμπεριλαμβανομένων των διακοπών, καταγράφουν ράλι. Ενδεικτικά, οι μεταφορές με αεροπλάνο ακρίβυναν κατά 19,7% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, τα ξενοδοχεία, μοτέλ, πανδοχεία κατά 12%, ενώ συνολικά το πακέτο διακοπών κατά 12,7%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης