Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Καιρός: Έρχεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας - Ραγδαία αλλαγή με... θερμικές καταιγίδες

Καιρός: Έρχεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας - Ραγδαία αλλαγή με... θερμικές καταιγίδες
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, το σκηνικό του καιρού στη χώρα περιμένουμε να μεταβληθεί, καθώς αναμένεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας
Την τελευταία ημέρα του πολυήμερου καύσωνα φαίνεται πως διανύουμε σήμερα Δευτέρα (22/07), με το σκηνικό του καιρού να αλλάζει.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα weatherforattica.gr, ο καιρός θα αρχίσει από την Τρίτη την επιστροφή του στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ωστόσο από την Πέμπτη και την Παρασκευή, η θερμοκρασία θα κάνει... βουτιά!
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, το σκηνικό του καιρού στη χώρα περιμένουμε να μεταβληθεί, καθώς αναμένεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, επιστροφή του μελτεμιού αλλά και τοπικά φαινόμενα που θα επηρεάζουν μεγάλο μέρος της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας κυρίως τη Πέμπτη.

Έρχονται οι θερμικές καταιγίδες - Το επικίνδυνο φαινόμενο

H Ελλάδα παραμένει σε συνθήκες καύσωνα για 16η ημέρα με τις ανάσες δροσιάς να... έρχονται, ωστόσο παραμονεύει και ο κίνδυνος για τις «θερμικές καταιγίδες».
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, την Τρίτη θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση της θερμοκρασίας, ωστόσο ουσιαστική αποχώρηση θα έχουμε Τετάρτη και Πέμπτη.
Όμως η αποχώρηση του καύσωνα θα φέρει έντονα φαινόμενα όπως τις θερμικές καταιγίδες.

Τι είναι οι θερμικές καταιγίδες

Οι θερμικές καταιγίδες είναι καταιγίδες που δημιουργούνται λόγω της θερμικής αστάθειας στην ατμόσφαιρα. Αυτές οι καταιγίδες συνήθως συμβαίνουν όταν η επιφάνεια της γης θερμαίνεται σημαντικά από τον ήλιο, με αποτέλεσμα να θερμαίνεται και ο αέρας που βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια. Αυτός ο ζεστός αέρας ανεβαίνει προς τα πάνω, καθώς είναι πιο ελαφρύς από τον κρύο αέρα που βρίσκεται ψηλότερα.
Καθώς ο ζεστός αέρας ανεβαίνει, ψύχεται και η υγρασία που περιέχει μπορεί να συμπυκνωθεί και να σχηματίσει σύννεφα. Αν η αστάθεια είναι αρκετά μεγάλη, αυτά τα σύννεφα μπορούν να εξελιχθούν σε καταιγίδες. Αυτές οι καταιγίδες είναι συνήθως σύντομης διάρκειας αλλά μπορεί να είναι πολύ έντονες, με έντονες βροχοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους και μερικές φορές χαλάζι.
Οι θερμικές καταιγίδες είναι πιο συχνές το καλοκαίρι και σε περιοχές με ζεστό κλίμα, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες επιτρέπουν τη δημιουργία της απαραίτητης θερμικής αστάθειας για την ανάπτυξή τους.

Επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού από την ΕΜΥ
Τη Δευτέρα (22-7-2024) η θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
β. στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.
γ. στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 37 βαθμούς Κελσίου.
δ. στην Αττική τους 39 με 40 βαθμούς και στο νομό Θεσσαλονίκης τους 38 βαθμούς Κελσίου.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης