Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ραγδαίες εξελίξεις - Τέμπη: Ποινική δίωξη για κακούργημα κατά της Προέδρου της ΡΑΣ - Οι κατηγορίες για στελέχη της Πυροσβεστικής

Ραγδαίες εξελίξεις - Τέμπη: Ποινική δίωξη για κακούργημα κατά της Προέδρου της ΡΑΣ - Οι κατηγορίες για στελέχη της Πυροσβεστικής
Η δίωξη ασκήθηκε κατόπιν μήνυσης συγγενών θυμάτων
Σχετικά Άρθρα
Ποινική δίωξη ασκήθηκε στην πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), Ιωάννα Τσιαπαρίκου για το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών, και για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας, της βαριάς σωματικής βλάβης και ελαφράς σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών Λάρισας.
Πρόκειται για κακούργημα το οποίο επισύρει κάθειρξη από 10 έτη έως και ισόβια. 

Η δίωξη έρχεται μετά την έρευνα του εφέτη ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση του δυστυχήματος Τεμπών και ο οποίος στην πολυσέλιδη διάταξή του διαπιστώνει ποινικές ευθύνες στο πρόσωπο της για ενέργειες και παραλείψεις σχετικά με την ασφαλή κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών στο σιδηροδρομικό δίκτυο.
Η εισήγηση του εφέτη ανακριτή είχε σταλεί εδώ και μέρες στην αρμόδια εισαγγελέα, Σοφία Αποστολάκη, η οποία εξέτασε την περίπτωση της προέδρου της ανεξάρτητης αρχής.

Το σκεπτικό

Οι ευθύνες της προέδρου της ΡΑΣ, σύμφωνα με πληροφορίες, έγκεινται στο γεγονός πως ως υπεύθυνη του αρμόδιου εποπτεύοντος φορέα του σιδηροδρόμου έδρασε κατά παράβαση του νομικού πλαισίου: ενώ έπρεπε να εποπτεύει με επιθεωρήσεις και έρευνες, παρέλειπε τον έγκαιρο έλεγχο του τρόπου που ο ΟΣΕ λειτουργούσε τον σιδηρόδρομο, για παράδειγμα με μη αποκατάσταση της Ενιαίας Τηλεδιοίκησης Λάρισας και με ελλιπή λειτουργία GSM-R. Ειδική αναφορά κάνει ο ανακριτής στο γεγονός πως ως υπεύθυνη για τον έλεγχο του έργου όλων των επιχειρησιακών και υπηρεσιακών μονάδων της Αρχής, θα μπορούσε να ανακαλέσει την έγκριση ασφαλείας και την άδεια λειτουργίας του σιδηροδρόμου, ακόμη και να προχωρήσει σε κυρώσεις και άμεσα προσωρινά μέτρα, επιβάλλοντας πρόστιμο μέχρι και 100.000 ευρώ για κάθε μέρα μη συμμόρφωσης.
Επισημαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, πως η κ. Τσιαπαρίκου ως πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής από το 2017 μέχρι και το δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023, είχε πλήρη γνώση, λόγω της ιδιότητάς της, για τον κίνδυνο του σιδηροδρόμου. Φτάνει μάλιστα στο σημείο να κάνει λόγο για (ενδεχόμενο) δόλο, αφού, κατά τον ανακριτή, γνωρίζοντας όλα τα δεδομένα για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει το σιδηροδρομικό δίκτυο, είναι αδύνατο να μην είχε προβλέψει τον κίνδυνο μιας σύγκρουσης όπως αυτή των Τεμπών.
Αυτό, σύμφωνα με το σκεπτικό, ενισχύεται από το γεγονός πως η πρόεδρος της ΡΑΣ, ως ανώτατο εκτελεστικό όργανο της Ανεξάρτητης Αρχής, είχε πλήρη γνώση και για τη σκανδαλώδη καθυστέρηση της υλοποίησης της σύμβασης «717», για την οποία οι ανακριτικές αρχές έχουν αναγνωρίσει αιτιώδη σύνδεση με τη μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων και για την οποία η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει αποδώσει σε 21 πρόσωπα σοβαρότατες ποινικές ευθύνες για παραλείψεις και κατασπατάληση εκατομμυρίων από ευρωπαϊκά κονδύλια.
«Η πρόεδρος της ΡΑΣ», σημειώνει ο ανακριτής, «υπείχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση και όφειλε να μεριμνήσει για τη συντήρηση, επισκευή και πλήρη λειτουργία της υπάρχουσας σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης», με την υλοποίηση των συμβάσεων της «717», αφού, αν τα συστήματα ασφαλείας υπήρχαν, «μετά βεβαιότητος δεν θα συνέβαινε το επίδικο δυστύχημα» όπως υπογραμμίζει.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του ανακριτή, η πρόεδρος της Αρχής είχε ακόμη νομική υποχρέωση να αιτηθεί στον υπουργό Μεταφορών τη θέσπιση-επιβολή «Νέου Εθνικού Κανόνα ως αναγκαίου προσωρινού μέτρου, αφού συνέτρεχε άμεσα περίπτωση που αφορούσε την ασφάλεια της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας και υφίστατο άμεσος κίνδυνος ως προς τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των μεταφερόμενων επιβατών και των εργαζομένων».

Για πλημμέλημα 3 υπάλληλοι της Πυροσβεστικής 

Εν τω μεταξύ, ασκήθηκε επίσης ποινική δίωξη για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος σε τρεις προανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την έρευνα τους μετά τη σύγκρουση αλλά και σε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επίσης για τη διαχείριση της έρευνας μετά την σύγκρουση.
Η δίωξη ασκήθηκε κατόπιν μήνυσης συγγενών θυμάτων.

Στο αρχείο οι κατηγορίες για ιατροδικαστές και δικαστικούς πραγματογνώμονες

Στο ίδιο πλαίσιο ο εισαγγελέας αποφάσισε την αρχειοθέτηση των πράξεων που αφορούν στους ιατροδικαστές και στους δικαστικούς πραγματογνώμονες.
Με την πρόεδρο της ΡΑΣ και τους πυροσβεστικούς υπαλλήλους οι κατηγορούμενοι για το δυστύχημα ανέρχονται πλέον στους 41.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο υψηλόβαθμο στέλεχος της Πυροσβεστικής ασκήθηκε επίσης δίωξη πριν μερικές μέρες για τις ενέργειες στο χώρο μετά την σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης