Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε δίκη παραπέμπονται 17 κορυφαία στελέχη της ΕΛ.ΑΣ για την υπόθεση φύλαξής του Μένιου Φουρθιώτη

Σε δίκη παραπέμπονται 17 κορυφαία στελέχη της ΕΛ.ΑΣ για την υπόθεση φύλαξής του Μένιου Φουρθιώτη
Ο εισαγγελέας, στο έγγραφό του, διαπίστωνε ότι η ηγεσία της ΕΛΑΣ είχε διαθέσει από τον Νοέμβριο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021 τέσσερις αστυνομικούς, δύο συνοδευτικά οχήματα, εκ των οποίων μία μοτοσικλέτα και ένα αυτοκίνητο, καθώς και 24ωρη φύλαξη της οικείας του Μένιου Φουρθιώτη, χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις
Δεκαεπτά πρώην κορυφαία στελέχη της ΕΛΑΣ και εν ενεργεία αξιωματικοί παραπέμπονται σε δίκη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος, για την υπόθεση της πολυάριθμης αστυνομικής φύλαξης που είχε διατεθεί στον Μένιο Φουρθιώτη.
Οι 17 κατηγορούμενοι έλαβαν πριν από λίγα 24ωρα κλητήριο θέσπισμα. Ανάμεσά τους ο πρώην αρχηγός του Σώματος Μιχάλης Καραμαλάκης, δύο ακόμη αντιστράτηγοι ε.α., καθώς και τα μέλη της επιτροπής της ΓΑΔΑ που την περίοδο 2020-2021 είχαν γνωμοδοτήσει θετικά στο αίτημα του Μένιου Φουρθιώτη για τη διάθεση αστυνομικής φύλαξης, αναφέρει η «Καθημερινή».

Τι έδειξε η προκαταρκτική εξέταση

Πριν την παραπομπή, οι «Αδιάφθοροι» της ΕΛΑΣ είχαν προβεί σε προκαταρκτική εξέταση που διήρκησε πολλούς μήνες. Οι κατηγορούμενοι είχαν κληθεί να καταθέσουν ως ύποπτοι και παρείχαν έγγραφες εξηγήσεις.
«Να ληφθούν χωρίς όρκο εξηγήσεις για το διερευνώμενο ως άνω αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, διότι παρέβησαν εκ προθέσεως τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους με σκοπό να προσπορίσουν σε άλλον παράνομο όφελος», αναφερόταν στο έγγραφο με το οποίο ο αρμόδιος εισαγγελέας ζητούσε από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛΑΣ να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν την προκαταρκτική εξέταση.

Τι αναφέρει ο εισαγγελέας

Ο εισαγγελέας, στο έγγραφό του, διαπίστωνε ότι η ηγεσία της ΕΛΑΣ είχε διαθέσει από τον Νοέμβριο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021 τέσσερις αστυνομικούς, δύο συνοδευτικά οχήματα, εκ των οποίων μία μοτοσικλέτα και ένα αυτοκίνητο, καθώς και 24ωρη φύλαξη της οικείας του Μένιου Φουρθιώτη, χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις.
Ο εισαγγελέας εγκάλεσε τα στελέχη της αστυνομίας ότι παρά τις αναφορές – καταγγελίες αστυνομικών της φρουράς του ότι ο Μένιος Φουρθιώτης τους ανάγκαζε να παραβαίνουν τα καθήκοντά τους, οι ίδιοι διατήρησαν τη φύλαξη. Αφετηρία της έρευνας αποτέλεσε καταγγελία που υπεβλήθη στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, που κατέληξε στην παραπομπή των 17 κατηγορουμένων.
Στις 31 Μαρτίου 2021, οπότε και η υπόθεση είχε δημοσιοποιηθεί, υπήρξε παρέμβαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Xρυσοχοΐδη, που έδωσε εντολή στον τότε αρχηγό Μιχάλη Καραμαλάκη να προχωρήσει άμεσα στην απόσυρση των αστυνομικών τόσο από το σπίτι όσο και από τη συνοδεία του Μένιου Φουρθιώτη. Πληροφορίες εκείνης της περιόδου ανέφεραν ότι η εντολή να διατεθούν αστυνομικοί στον τηλεπαρουσιαστή είχε δοθεί από στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς και ότι η επιτροπή της ΓΑΔΑ είχε γνωμοδοτήσει θετικά κατόπιν άνωθεν εντολών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης