Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός για πυρκαγιές - Στο «κόκκινο» η μισή Ελλάδα μέχρι 15/8 - Ακραίος ο κίνδυνος και για την Αττική, έκτακτα μέτρα

Συναγερμός για πυρκαγιές - Στο «κόκκινο» η μισή Ελλάδα μέχρι 15/8 - Ακραίος ο κίνδυνος και για την Αττική, έκτακτα μέτρα
Συνεχείς θα είναι οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και οι περιπολίες από Πυροσβεστική, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις -  Απαγόρευση κυκλοφορίας στον λόφο του Λυκαβηττού
Σχετικά Άρθρα
Συναγερμός έχει σημάνει στον κρατικό μηχανισμό, καθώς από αύριο, Κυριακή 11/8 έως και τον Δεκαπενταύγουστο η μισή χώρα θα βρίσκεται στο «κόκκινο» για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.
Έκτακτα μέτρα λαμβάνονται, συνεχείς θα είναι οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και οι περιπολίες από Πυροσβεστική, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ τίθεται η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές.
Στο πλαίσιο αυτό, την απαγόρευση κυκλοφορίας στον λόφο του Λυκαβηττού ανακοίνωσε ο Δήμος Αθηναίων, ενώ  θα φυλάσσονται όλοι οι μεγάλοι χώροι πρασίνου της πόλης συμπεριλαμβανομένων των λόφων Λυκαβηττού, Στρέφη, Φιλοπάππου, Τουρκοβουνίων και Ιλισίων.
Σημειώνεται ότι για Αττική,  Στερεά Ελλάδα (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας),  Πελοπόννησο (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας) και Κρήτη προβλέπεται για  την Κυριακή 11/8 ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 5) .
Παράλληλα, η Πυροσβεστική τίθενται σε γενική επιφυλακή στις Περιφέρειες στις οποίες προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 5) και σε μερική επιφυλακή σε όσες  προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνός πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Κικίλιας: Έκτακτα μέτρα - Η μισή Ελλάδα  στο «κόκκινο» μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο

"Η μισή Ελλάδα θα βρίσκεται στο «κόκκινο»" από αύριο, Κυριακή 11/8 μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο, καθώς θα επικρατήσουν εξαιρετικά υψηλές και επικίνδυνες καιρικές συνθήκες για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, προειδοποίησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας.
Όπως δήλωσε σήμερα, Σάββατο 10/8, ο κ. Κικίλιας "θα έχουμε συνδυασμό ισχυρότατων ανέμων 6, 7 και με ριπές 8 μποφόρ. Ανομβρία και ξηρασία, και για αυτόν τον λόγο, η μισή Ελλάδα θα βρίσκεται στο «κόκκινο», όπως φαίνεται και στον χάρτη".
Ο υπουργός έχει ζητήσει να εφαρμοστούν έκτακτα μέτρα, που αφορούν τον Στρατό, την Αστυνομία, τους εθελοντές, την Πυροσβεστική και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
"Ζητάω από το σύνολο των συμπολιτών μας να είναι σε εγρήγορση και να επιδείξουν τεράστια υπευθυνότητα, γιατί θα έχουμε μια πάρα πολύ δύσκολη εβδομάδα", κατέληξε ο κ. Κικίλιας.


Ακραίος ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε Ατττική, Εύβοια, Αργολίδα και Κρήτη την Κυριακή 11/8

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς
(κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται για την Ατττική, την Εύβοια, την Αργολίδα, τη Βοιωτία , την Κορινθία και την Κρήτη την Κυριακή 11/8, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Συγκεκριμένα, ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται αύριο (11/8) για τις εξής περιοχές:
- Περιφέρεια Αττικής (πλην νήσου Κυθήρων)
-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
-Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)
-Περιφέρεια Κρήτης
Επίσης, πολύ υψηλός (κατηγορία 4) και υψηλός κίνδυνος (κατηγορία 3) προβλέπειται για το σύνολο της νησιωτικής χώρας και πολλές περιοχές της ηπειρωτικής.
Ειδικότερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
-Περιφέρεια Αττικής (νήσος Κυθήρων)
-Περιφέρεια Πελοποννήσου
-Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας)
-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
-Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Σποράδων)
-Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
-Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες, ΠΕ Καρπάθου)
-Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης)
map11_3.JPG
Ήδη, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες καλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Σε ετοιμότητα η Πυροσβεστική

Σε γενική επιφυλακή τίθενται οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των Περιφερειών για τις οποίες προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 5) και σε μερική επιφυλακή οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των Περιφερειών για τις οποίες προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνός πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).
Παράλληλα, συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.
Για τις περιοχές που βρίσκονται σε ακραίο και πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές.
Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Δήμος Αθηναίων: Σε επιφυλακή λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς - Απαγόρευση κυκλοφορίας στον λόφο του Λυκαβηττού

Την απαγόρευση κυκλοφορίας στον λόφο του Λυκαβηττού ανακοίνωσε ο Δήμος Αθηναίων, λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα που προβλέπονται σε καταστάσεις συναγερμού, όπως αυτή που έχουμε αύριο, Κυριακή 11 Αυγούστου 2024 στην Αττική (Κατηγορία Κινδύνου 5).
Παράλληλα, σε επιφυλακή θα βρίσκονται όλες οι Υπηρεσίες του Δήμου (Πράσινο, Καθαριότητα, Δημοτική Αστυνομία και αυτοτελές τμήμα Πολιτικής Προστασίας) με περιπολίες όλο το 24ωρο.
Μάλιστα, στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αθηναίων, θα φυλάσσονται όλοι οι μεγάλοι χώροι πρασίνου της πόλης συμπεριλαμβανομένων των λόφων Λυκαβηττού, Στρέφη, Φιλοπάππου, Τουρκοβουνίων και Ιλισίων.
Επιπλέον, υδροφόρες θα είναι διαθέσιμες, ώστε να συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής σε περίπτωση ανάγκης, ενώ η Δημοτική Αστυνομία θα ελέγχει με drones τις περιοχές πρασίνου της Αθήνας, προκειμένου να ενημερώνει την Πυροσβεστική όπου κριθεί αναγκαίο.
Ο Δήμος Αθηναίων καλεί τους τους πολίτες και τους φορείς να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή και σε περίπτωση που αντιληφθούν οποιονδήποτε κίνδυνο, να επικοινωνούν με το 1595 (χρέωση ανάλογα με τον πάροχο), το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

Συστάσεις της Πυροσβεστικής σε πολίτες

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:
-Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών,
η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά.
-Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
-Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης