Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ασυγχώρητο έγκλημα – Παρανάλωμα πυρός η Αττική, 1 νεκρή, στάχτη 100.000 στρέμμ. – Tέραστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης

Ασυγχώρητο έγκλημα – Παρανάλωμα πυρός η Αττική, 1 νεκρή, στάχτη 100.000 στρέμμ. – Tέραστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης
Περιουσίες μες στην πόλη, σε Πεντέλη, Χαλάνδρι, Βριλήσσια, Διόνυσο και Μαραθώνα έγιναν στάχτη…
Ανεξέλεγκτη μαίνεται για δεύτερη ημέρα η φωτιά στην ανοχύρωτη Αττική, με τις δυνάμεις των σωμάτων ασφαλείας να προσπαθούν επί ματαίω να σώσουν οτιδήποτε αν σώζεται…
Περιουσίες σχεδόν μες στην πόλη, σε Πεντέλη, Χαλάνδρι, Βριλήσσια, Διόνυσο και Μαραθώνα, έγιναν στάχτη…
Οι φλόγες της φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής 11 Αυγούστου τις «κατάπιαν».
Στο μεταξύ, βρέθηκε από πυροσβέστες, απανθρακωμένη σορός, πιθανόν γυναίκας σε βιοτεχνία στο Πάτημα Βριλησσίων.
Κατά πληροφορίες η άτυχη γυναίκα, άνω των 60 ετών, αλλοδαπή, δεν κατάφερε να βγει από το κτίριο της επιχείρησης, το οποίο κάηκε κατά το πέρασμα της πυρκαγιάς με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της.
Να σημειωθεί πως δύο μήνες μετά τη… διαφήμιση του «δορυφορικού συστήματος ανίχνευσης πυρκαγιών» που κόστισε 20 εκατ. ευρώ, η Αττική βιώνει μια από τις χειρότερες πυρκαγιές στην ιστορία της, με το μέτωπο να έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα δάσους και άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό κατοικιών.
Ο δε υπουργός Πολιτικής Προστασίας μετρήθηκε και για άλλη μία φορά κρίθηκε ανεπαρκής…

Τα μέτωπα…

Εκατοντάδες πυροσβέστες, τοπική αυτοδιοίκηση και εθελοντές δίνουν τιτάνια μάχη για να περιορίσουν το μέτωπο, που ξεκίνησε από την περιοχή του Βαρνάβα.
Η πυρκαγιά επεκτάθηκε από τον Βαρνάβα προς Καπανδρίτι, Λίμνη Μαραθώνα, Γραμματικό, Σταμάτα, Ροδόπολη, πέρασε άμεσα στον Διόνυσο, την Πεντέλη, την περιοχή Κρασσά Βριλησσίων, μέχρι και το Πάτημα Χαλανδρίου, μια ακτίνα άνω των 30 χιλιομέτρων.
Δεκάδες σπίτια έχουν παραδοθεί στο μένος της πύρινης λαίλαπας ενώ εκατοντάδες πολίτες έχουν απομακρυνθεί από τις κατοικίες τους.
Η φωτιά βρίσκεται στη Νέα Πεντέλη, όπου κάηκαν δεκάδες σπίτια, ένα σχολείο επί της λεωφόρου Ελευθερίου Βενιζέλου, ενώ δόθηκε εντολή εκκένωσης των κατασκηνώσεων στον Αγιο Ανδρέα.
Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η κατάσταση στα Βριλήσσια, ενώ πριν από λίγο εστάλη νέο μήνυμα από το 112 για την εκκένωση της περιοχής Δέση στον Γέρακα.
«Αν βρίσκεστε στην περιοχή, απομακρυνθείτε προς το κέντρο του Γέρακα και τη Λεωφόρο Μαραθώνος», αναφέρει το μήνυμα.
Νωρίτερα κάηκε ο περίβολος στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης, δεν κατάφερε να σωθεί από την πύρινη λαίλαπα.
asteroskopio-arthrou-01.jpg
Μεγάλη αναζωπύρωση σημειώνεται και στον Διόνυσο, στη λεωφόρο Αιολίδος και Κωνσταντινουπόλεως.
Συνολικά, σε πύρινο κλοιό βρίσκονται Νέα Πεντέλη, Παλαιά Πεντέλη και Βριλήσσια, ενώ υπάρχουν αναζωπυρώσεις σε Μαραθώνα και Γραμματικό.
Παράλληλα, μαζικά είναι από τα ξημερώματα τα μηνύματα του 112 για εκκενώσεις περιοχών που βρίσκονται στο έλεος του πύρινου εφιάλτη.
Τα τελευταία αφορούσαν στην απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς, Νέας και Παλιάς Πεντέλης, Πάτημα Χαλανδρίου, Πάτημα Βριλησσίων, Κρασσά Άνω Βριλησσίων, Δέση Γέρακα, καθώς και από Διόνυσο και Καλέντζι Μαραθώνα, προς ασφαλή κατεύθυνση.
Νωρίτερα, εκκενώθηκε προληπτικά το νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» στα Μελίσσια και οι 33 ασθενείς μεταφέρονται στην Παμμακάριστο και Σπηλιοπούλειο.
Επίσης, στο Κολυμβητήριο Μελισσίων μεταφέρθηκαν από τη δομή της Πεντέλης 29 ασυνόδευτοι ανήλικοι που φιλοξενούνται από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Παράλληλα, η Ελλάδα ζήτησε ευρωπαϊκή βοήθεια για συνδρομή.

Β. Βαθρακογιάννης (εκπρόσωπος Πυροσβεστικής): Δεν έχουμε ενεργό μέτωπο, έχουμε εστίες

Σε ενημέρωσή του το βράδυ της Δευτέρας, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, τόνισε ότι δεν υπάρχει ενιαίο ενεργό μέτωπο αλλά διάσπαρτες εστίες, ενώ τόνισε ότι δεν έχει υπάρξει αναφορά για αγνοούμενο άτομο στην περιοχή της πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα, δήλωσε:
«Βελτίωση παρουσιάζει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εχθές στο Βαρνάβα και επεκτάθηκε στην βορειοανατολική Αττική.
Οι επίγειες δυνάμεις παραμένουν ισχυρές. Πλέον δεν έχουμε μέτωπο πυρκαγιάς αλλά πολλές ενεργές εστίες, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του όρους της Πεντέλης και της λίμνης του Μαραθώνα.
Επειδή την τελευταία ώρα γίνεται αναφορά για αγνοούμενο άτομο στην περιοχή της πυρκαγιάς, σας γνωρίζουμε ότι μέχρι στιγμής το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει δεχθεί κλήση ή κλήσεις για ανάλογο περιστατικό.
Οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε Αμπελεία Φαρσάλων, Πολιτικά Ευβοίας, Βόνη Ηρακλείου Κρήτης, Αγκυνάρα Πύργου Ηλείας και Ράγιο Θεσπρωτίας έχουν ελεγχθεί, ενώ οι πυρκαγιές σε Ξάνθη, Παλαιόπυργο Ναυπακτίας, και Τερψιθέα Γλυφάδας είναι οριοθετημένες.
Ο αριθμός των κρατών που έχουν ανταποκριθεί στο αίτημα της χώρας μας για βοήθεια μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας έχει διευρυνθεί.
Εκτός από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Τσεχία, στο αίτημα ανταποκρίθηκαν ακόμη 3 χώρες που θα διαθέσουν δυνάμεις και συγκεκριμένα:
• η Σερβία ένα ελικόπτερο καθώς και 35 πυροσβέστες με 10 οχήματα,
• η Ρουμανία 44 πυροσβέστες με 4 υδροφόρα οχήματα και
• η Τουρκία δύο αεροσκάφη
Σημειώνεται ότι η Γαλλία πέραν του ενός ελικοπτέρου, θα αποστείλει και 200 πυροσβέστες με 28 υδροφόρα οχήματα.
Εφιστούμε την προσοχή όλων, δεδομένου ότι οι συνθήκες για την έναρξη πυρκαγιών παραμένουν επικίνδυνες όχι μόνο για αύριο Τρίτη αλλά και για τις επόμενες ημέρες.
Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα ακολουθήσει επόμενη ενημέρωση.
Σας ευχαριστώ».

Δορυφορική εικόνα υψηλής ανάλυσης της φωτιάς

Δορυφορικά δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το πρωί της Δευτέρας 12 Αυγούστου 2024 και επεξεργάστηκε το meteo.gr / Ε.Α.Α, δείχνουν σε υψηλή ανάλυση την μεγάλη περιοχή που επηρεάστηκε από τη δασική πυρκαγιά καθώς και τα ενεργά μέτωπα που προσεγγίζουν σχεδόν την οικιστική ζώνη του λεκανοπεδίου.
φωτιά.jpg
Μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας η πυρκαγιά επηρέασε προσεγγιστικά περίπου 100.000 στρέμματα, σύμφωνα με το Meteo.

Κραυγές αγωνίας και οργής από τους κατοίκους

Στην οδό Καλαβρύτων, στα Βριλήσσια καίγονται πολλά σπίτια, μόνον εθελοντές υπάρχουν, ο κόσμος προσπαθεί με το λάστιχο στο χέρι δηλώνει στο Mega ο Μάνος Χατζάκης, εθελοντής πυροσβέστης. Η ίδια εικόνα και στην Πεντέλη.
Μια άλλη κυρία μίλησε στο Mega αφού καταστράφηκε εντελώς το σπίτι της στον Βαρνάβα Αττικής . «Εμάς καταστράφηκε ολοσχερώς το σπίτι μας, ένα χιλιόμετρο από την εστία. Ήταν πολύ μικρή η εστία στην αρχή, την είδαμε. Δεν είχαν στείλει κάτι, δύο μόνο μικρά ελικόπτερα που έκαναν 45 λεπτά να έρθουν. Η φωτιά ξεκίνησε από ένα οικόπεδο, δεν έκανε κανένας μπάρμπεκιου όπως ειπώθηκε, ήταν καθαρά εμπρησμός. Ήταν ακριβώς πίσω από το σπίτι μας. Το μόνο που μπορέσαμε να σώσουμε ήταν τον σκύλο και την γάτα μας. Γυρίσαμε και είδαμε κατεστραμμένο το σπίτι», είπε η κυρία Θάλεια για να προσθέσει:
«Δεν το περιμέναμε γιατί υπήρχε πυροσβεστικό έξω από το σπίτι μας, σε σημείο που είχε πεύκα, από κάποιο ακαθάριστο οικόπεδο, και δεν ρίξανε σταγόνα. Όταν επιστρέψαμε στο χωριό μέσα από τις φωτιές που περάσαμε με ένα φορτηγό είδαμε ότι τα πυροσβεστικά, βρίσκονταν σε άλλο σημείο έξω από τις βίλες, για να σβήσουν τις βίλες. Στον ίδιο δρόμο με εμάς κάηκε άλλο ένα, στο απέναντι από εμάς δεν κάηκε κανένα σπίτι. Απλά οι άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί, είναι στο νοσοκομείο με εγκαύματα. Δεν μπορούσαμε να μείνουμε ούτε 5 λεπτά ούτε τα ρούχα μας να πάρουμε. Μόνο τα ζωντανά μας πήραμε και φύγαμε».
«Σε μας έφτασε σε 5 λεπτά από το οικόπεδο.
Μας έστειλαν προς Γραμματικό, εμείς πήγαμε προς Καπανδρίτι και μετά επιστρέψαμε να δούμε τι έγινε με το σπίτι και ξαναφύγαμε. Δεν υπάρχει τίποτα από το σπίτι, κάηκε ολοσχερώς. Έμεινε μόνο ένα τζάκι.
Το σπίτι το είχαμε 6 μήνες, δεν ήταν «πλουσιόσπιτο» και γι΄αυτό και δεν σώθηκε φυσικά. Τα πυροσβεστικά ήταν έξω από τις βίλες. Αυτό έγινε χθες 3 η ώρα το μεσημέρι. Και μας έλεγαν να μην ανησυχούμε γιατί δεν θα έρθει σε μας. Χάθηκαν όλα, εμάς ποιος θα μας αποζημιώσει;
Ο πρωθυπουργός με τα 6.000 ευρώ και αν τα πάρουμε; Τους είδαμε και με τους πλημμυροπαθείς», πρόσθεσε.
«Δεν φεύγουμε, δεν παραδίδομαι» φωνάζει στην κάμερα μια ηλικιωμένη κυρία που προσπαθεί να σώσει το σπίτι της.
Στον Μαραθώνα, κάτοικος της περιοχής αποκαλύπτει στο Mega πως δεν υπάρχει ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα και πως κανένας δεν έχει εγκαταλείψει το σπίτι του.
«Έχουμε ζητήσει από το πρωί να στείλουν δυο-τρία οχήματα (πυροσβεστικά) να σταματήσουν τη φωτιά η οποία ήταν πολύ μικρής έντασης. Αυτή τη στιγμή έχει δυναμώσει πολύ… ήδη καίγονται θερμοκήπια και είναι έτοιμη να μπει στα πρώτα σπίτια», δήλωσε ο κ. Άγγελος.
«Από χθες τρέχουμε όλοι. Ήρθε η αστυνομία πριν να μας εκκενώσει αλλά πώς να φύγουμε αφού δεν έχει ούτε ένα πυροσβεστικό. Το ρεύμα έρχεται και φεύγει. Νερό υπάρχει», ανέφερε ο ίδιος.
diaswsh-arthrou.webp
fotia-penteli__1_.webp
Καίγεται εργοστάσιο ξυλείας στον Γέρακα

Στον Γέρακα, η φωτιά έκαψε εργοστάσιο ξυλείας.
Οχήματα της Πυροσβεστικής βρίσκονται στο σημείο και επιχειρούν με στόχο να σβήσουν τις φλόγες που έχουν τυλίξει την επιχείρηση.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα εστάλη μήνυμα από το 112 για την εκκένωση της περιοχής Δέση στον Γέρακα.
«Αν βρίσκεστε στην περιοχή, απομακρυνθείτε προς το κέντρο του Γέρακα και τη Λεωφόρο Μαραθώνος», αναφέρει το μήνυμα.

Απανωτές εκρήξεις στα Βριλήσσια από διαρροή σε φιάλες υγραερίου

Σημειώνεται ότι απανωτές εκρήξεις ακούστηκαν στην περιοχή των Βριλησσίων, στο τέρμα της οδού Κλεισθένους.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχει διαρροή από φιάλες υγραερίου από κατάστημα στο οποίο έφτασαν οι φλόγες.
Στο κατάστημα υπήρχαν χημικά, χρώματα και μονωτικά.
Οι εκρήξεις ακούστηκαν σε μεγάλη απόσταση προκαλώντας πανικό σε όσους βρίσκονταν κοντά στο σημείο. Παράλληλα, σε κοντινή απόσταση, στις φλόγες έχει παραδοθεί και εργοστάσιο ξυλείας, όπου επίσης υπάρχουν εύφλεκτα υλικά.

Αναφορές για αγνοούμενη στο Χαλάνδρι – Συναγερμός στις Αρχές


Η κόλαση δεν έχει τέλος στην Αττική.
Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές λόγω αναφορών για μια γυναίκα που αγνοείται από την στιγμή της εκκένωσης στην εταιρεία που εργαζόταν στο Χαλάνδρι.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μια γυναίκα 60-65 ετών σύμφωνα με το STAR που εργάζεται σε εταιρεία στο Πάτημα Χαλανδρίου και η οποία δεν φαίνεται να βγήκε όταν εκκενώθηκε η εταιρεία.
Η εταιρεία τυλίχθηκε στις φλόγες το απόγευμα της Δευτέρας 12 Αυγούστου.
Έχει προκληθεί ιδιαίτερη ανησυχία καθώς η γυναίκα μέχρι αυτή την ώρα δεν απαντά στο κινητό της τηλέφωνο.
fwtia-penteli.jpg
Κάηκαν δύο πυροσβεστικά οχήματα στον Νέο Βουτζά

Δύο πυροσβεστικά οχήματα κάηκαν στον Νέο Βουτζά, από τη μεγάλη φωτιά που μαίνεται στη ΒΑ Αττική.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας πυροσβέστης υπέστη ελαφρά εγκαύματα και υπόλοιποι τρεις είναι καλά στην υγεία τους.
4351977-768x524.jpg

454945153_10233161087870647_2161018225699546298_n.jpg
Κωνσταντοπούλου: Ασυγχώρητο έγκλημα


Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου καταλογίζει βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση για το «έγκλημα» της ελλιπούς προστασίας των πολιτών από τις φωτιές που κατακαίνε στην Αττική τη Δευτέρα 12/8.
«Έξι χρόνια μετά το Έγκλημα στο Μάτι, 3 χρόνια μετά την Εθνική Καταστροφή στη Βόρεια Εύβοια και Βαρυμπόμπη, 1 χρόνο μετά τις Ολοσχερείς Καταστροφές σε Έβρο, Ρόδο, Θεσσαλία, Αττική κι ολόκληρη τη χώρα, είναι ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ να κατακαίγεται ξανά η Αττική, να εκκενώνονται και πάλι Νοσοκομεία υπό την απειλή της φωτιάς, να διαφεύγουν εγκαταλείποντας τις εστίες τους οι κάτοικοι, να χάνουν τη ζωή τους ζώα, πουλιά, έμβια όντα, να καταστρέφονται οικοσυστήματα και να κινδυνεύουν άνθρωποι» τονίζει σε δήλωσή της η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου με αφορμή τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην Αττική από χθες (11/08/2024) το μεσημέρι.

Κασσελάκης (ΣΥΡΙΖΑ): Δεν είναι η στιγμή να μιλήσουμε για ελλείψεις

«Προφανώς δεν είναι τώρα η στιγμή να μιλήσουμε για τις όποιες ελλείψεις έχουν φέρει αυτή τη φωτιά κυριολεκτικά στην Αθήνα», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης σε σύντομη δήλωση του μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
«Να ευχηθούμε καλή δύναμη σε όλους όσοι είναι στην πρώτη γραμμή και να ενθαρρύνουμε όλους τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν στις εθελοντικές δράσεις για να προσφέρουν ανακούφιση στους συμπολίτες μας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. «Καλή δύναμη εδώ πέρα στην υπηρεσία, καλή δύναμη σε όλη την Πολιτική Προστασία», πρόσθεσε.

ΑΔΜΗΕ για τις πυρκαγιές: Έχουν επηρεαστεί γραμμές μεταφοράς - Μέσω εναλλακτικών κυκλωμάτων η ηλεκτροδότηση

Λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στη βορειοανατολική Αττική, έχουν επηρεαστεί σημαντικά κυκλώματα υπερυψηλής τάσης, ενημέρωσε απόψε ο ΑΔΜΗΕ.
Ο Διαχειριστής βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την κατάσβεση εστιών σε περιοχές όπου διέρχονται γραμμές μεταφοράς, προκειμένου να επανέλθουν το συντομότερο σε λειτουργία.
Παράλληλα, έχει εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία με κατάλληλες ενέργειες μέσω εναλλακτικών κυκλωμάτων και ανακατανομή των μονάδων παραγωγής. Ο ΑΔΜΗΕ τονίζει ότι θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια σε επιχειρησιακό επίπεδο για τη διατήρηση της ευστάθειας του συστήματος υψηλής και υπερυψηλής τάσης στην περιοχή, εν μέσω εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών. Τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ παραμένουν στο πεδίο των εστιών φωτιάς για άμεση παρέμβαση, όταν αυτό επιτρέπεται από τις συνθήκες.
penteli__5_.jpg
Εκατοντάδες απεγκλωβισμοί απο την ΕΛΑΣ

Η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε εκατοντάδες απεγκλωβισμούς ατόμων από τις περιοχές που πλήγονται από την πυρκαγιά, ενώ εξέδωσε ανακοίνωση το πρωί με την οποία απευθύνει έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες που εκδίδονται για την εκκένωση περιοχών και να μην πλησιάζουν τις πυρόπληκτες περιοχές με τα οχήματά τους.
Παράλληλα αστυνομικοί πήραν τη μάνικα στα χέρια για να σβήσουν μικροεστίες που σε αυτές τις συνθήκες θα μπορούσαν να έχουν δραματική εξέλιξη.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης