Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πήλιο: Εξαρθρώθηκε διεθνής εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά μέσω Ελλάδας - 2,5 εκατ. το παράνομο όφελος

Πήλιο: Εξαρθρώθηκε διεθνής εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά μέσω Ελλάδας - 2,5 εκατ. το παράνομο όφελος
Το παράνομο οικονομικό όφελος της εγκληματικής οργάνωσης, δεδομένης της επαγγελματικής υποδομής, της συνεχούς δράση και της γεωγραφικής εξάπλωσής της, εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 2.500.000 ευρώ.
Διεθνές κύκλωμα ναρκωτικών εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομία στο Πήλιο, προχωρώντας σε οκτώ συλλήψεις αλλοδαπών και κατάσχεση περισσότερων από 130 κιλά ναρκωτικών αξίας 2,5 εκατ. ευρώ.
Η διακίνηση των ναρκωτικών γινόταν μέσω Ελλάδας με τελικό προορισμό το Ισραήλ. Όπως αναφέρει ο taxydromos.gr, οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν την ενοχή τους υποστηρίζοντας ότι είναι… τουρίστες και ότι δεν γνωρίζονται μεταξύ τους. Επιπλέον αρνήθηκαν να απαντήσουν σε περαιτέρω ερωτήσεις μέχρι να βρουν δικηγόρους.
Οι άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών, στο πλαίσιο συντονισμένης και καλοστημένης επιχείρηση στην Αγριά και στην ευρύτερη περιοχή των Καλών Νερών, συνέλαβαν συνολικά οκτώ άτομα, εκ των οποίων τέσσερις Ουκρανοί και άλλοι τόσοι Ισραηλινοί. Οι συλληφθέντες φαίνεται να έφτασαν στο Πήλιο με νοικιασμένα τροχόσπιτα και θα μετέφεραν τα ναρκωτικά στο Ισραήλ.
Οι οκτώ συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες ενώπιον του Εισαγγελέα Βόλου, ο οποίος τους απήγγειλε κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και για διακεκριμένη περίπτωση εμπορίας ναρκωτικών. Πήραν προθεσμία και θα απολογηθούν τη Δευτέρα στον Ανακριτή, ενώ κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Οι συλληφθέντες αρνούνται τις κατηγορίες και ισχυρίζονται ότι είναι τουρίστες

Οι πληροφορίες για τη δράση του διεθνούς κυκλώματος έφθασαν στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής μέσω Αρχών του Ισραήλ. Η οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Αυγούστου έως πρωινές ώρες της Τρίτης 13 Αυγούστου 2024 σε περιοχή του Βόλου, σε συνεργασία με το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου, υπό τον συντονισμό του Τμήματος Γενικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών.
Όπως αναφέρει το τοπικό μέσο του Βόλου, τα 130 κιλά ναρκωτικών ουσιών μετέφεραν από την Ολλανδία τέσσερις Ουκρανοί, τρεις άνδρες και μία γυναίκα, οι οποίοι ταξίδεψαν στην Ελλάδα με τροχόσπιτα που νοίκιασαν από εταιρεία και κατέλυσαν σε κάμπινγκ στην ευρύτερη περιοχή των Καλών Νερών.
Στο Πήλιο τους συνάντησαν τρεις άνδρες και μία γυναίκα από το Ισραήλ, οι οποίοι έφθασαν στην Ελλάδα αεροπορικώς και είχαν σκοπό να μεταφέρουν τη μεγάλη ποσότητα των ναρκωτικών πίσω στην πατρίδα τους με ιστιοπλοϊκό σκάφος που είχαν νοικιάσει. Οι συλληφθέντες, που είχαν καταλύσει σε διαφορετικές περιοχές, νοίκιασαν αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους και όπως φαίνεται ήθελαν να εκμεταλλευτούν την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου οπότε και η τουριστική κίνηση κορυφώνεται.

Κύκλωμα με διακριτούς ρόλους

Τα μέλη είχαν συστήσει πολυμελή εγκληματική οργάνωση, με διαρκή και δομημένη δράση και διακριτούς ρόλους, και διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες με σκοπό την αποκόμιση μεγάλου ύψους χρηματικών ποσών.
Ειδικότερα, τα μέλη της οργάνωσης προμηθεύονταν ναρκωτικές ουσίες από χώρες της Δυτικής Ευρώπης, τις οποίες απέκρυπταν σε αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, με σκοπό να τις μεταφέρουν και εισάγουν εντός της ελληνικής επικράτειας. Στη συνέχεια, οι ναρκωτικές ουσίες μεταφορτώνονταν σε πλωτό σκάφος, εντός μπιτονιών, με τελικό προορισμό το Ισραήλ.

Παράλληλα, διακριβώθηκε ο ρόλος των μελών της οργάνωσης ως εξής:
Ο 44χρονος, αρχηγικό μέλος, είχε αναλάβει τον συντονισμό-σχεδιασμό της παράνομης δράσης, τη στρατολόγηση μελών, την ανεύρεση ναρκωτικών και τη μεταφορά και παράδοσή τους στο Ισραήλ.
Τρία μέλη (34, 35 και 39 ετών) ήταν επιφορτισμένοι με την παραλαβή των ναρκωτικών στην Ελλάδα και τον συντονισμό της μεταφοράς τους στο Ισραήλ, την ενοικίαση πλωτού σκάφους και την απόκρυψη των ουσιών σε αυτό.
Τέσσερα μέλη (37, 38, 38 και 39 ετών) είχαν αναλάβει την παραλαβή των ναρκωτικών στο εξωτερικό και την εισαγωγή τους στην Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας, με τροχόσπιτα, εντός των οποίων τις απέκρυπταν.
Άγνωστα μέλη, πλήρωμα ιστιοπλοϊκού σκάφους, ήταν επιφορτισμένα με την παραλαβή των ναρκωτικών στην Ελλάδα και τη δια θαλάσσης μεταφορά αυτών στο Ισραήλ.

Τα κατασχεθέντα

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

53 κιλά και 240 γραμμ. ναρκωτικής ουσίας MDMA,
50 κιλά και 250 γραμμ. κεταμίνης,
7 γραμμ. κάνναβης,
2.450 ευρώ,
3.460- σεκέλ Ισραήλ,
όχημα,
2 τροχόσπιτα,
13 κινητά και
14 μπιτόνια.

Το παράνομο οικονομικό όφελος της εγκληματικής οργάνωσης, λαμβάνοντας υπόψη την επαγγελματική υποδομή, τη συνεχή δράση και τη γεωγραφική εξάπλωσή της, εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 2.500.000 ευρώ.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης