Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στα όρια της ύβρεως το CNN – Καυτηριάζει το «ιερό Δισκοπότηρο» των Χριστιανών, μετρά πόσα υπάρχουν…

Στα όρια της ύβρεως το CNN – Καυτηριάζει το «ιερό Δισκοπότηρο» των Χριστιανών, μετρά πόσα υπάρχουν…
Μόνο στην Ευρώπη, λέγεται ότι υπάρχουν περίπου 200 κύπελλα, το καθένα πιστεύεται ότι είναι το Άγιο Δισκοπότηρο - το κύπελλο που χρησιμοποίησε ο Ιησούς Χριστός στον Μυστικό Δείπνο, αναφέρει το CNN
Στα όρια της ύβρεως κινείται νέο δημοσίευμα του CNN, σχετικά με τα ιερά αντικείμενα των Χριστιανών.
Όπως αναφέρει «όπου κι αν πάτε, η εμπειρία είναι συνήθως η ίδια».
Μπαίνεις σε εκκλησία ή καθεδρικό ναό, θαυμάζεις την αρχιτεκτονική, τα έργα τέχνης, τους αιώνες ιστορίας και πίστης που έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου.
Και μετά μπαίνεις σε ένα ειδικό παρεκκλήσι ή μουσείο, όπου βρίσκονται τα πιο ιερά αντικείμενα.
«Ένα από αυτά είναι το Άγιο Δισκοπότηρο».
Μόνο στην Ευρώπη, λέγεται ότι υπάρχουν περίπου 200 κύπελλα, το καθένα πιστεύεται ότι είναι το Άγιο Δισκοπότηρο - το κύπελλο που χρησιμοποίησε ο Ιησούς Χριστός στον Μυστικό Δείπνο, αναφέρει το CNN.
Αλλά ποιο είναι το πραγματικό δισκοπότηρο – και υπάρχει καν;, αναρωτιέται ο αρθρογράφος.

Μια θρησκευτική ή πολιτιστική πραγματικότητα;

Ένα πράγμα είναι σίγουρο - το Άγιο Δισκοπότηρο είναι ενσωματωμένο βαθιά στη συλλογική μας φαντασία, αναφέρει.
Η ιδέα μιας αναζήτησης είναι ένα σταθερό θέμα στη λογοτεχνία, την τέχνη και τον κινηματογράφο, ενώ αναφερόμαστε συνήθως σε ποιους θα ήταν οι απώτεροι στόχοι μας –αλλά συνήθως βρίσκονται δελεαστικά μακριά από το οπτικό μας πεδίο– ως το «ιερό δισκοπότηρο».
Οι μεγάλες ιατρικές ανακαλύψεις αποκαλούνται συχνά «ιερό δισκοπότηρο» για την εν λόγω ασθένεια.
Είναι επίσης μέρος της ποπ κουλτούρας.
Ο Dan Brown έβγαλε εκατομμύρια από την ερμηνεία του για το Άγιο Δισκοπότηρο στον «Κώδικα Ντα Βίντσι», στο οποίο υποστήριξε ότι το δισκοπότηρο δεν ήταν στην πραγματικότητα αντικείμενο, αλλά μυστικό – ότι ο Ιησούς Χριστός είχε αποκτήσει παιδιά με τη Μαρία Μαγδαληνή.
Και ποιος μπορεί να ξεχάσει τον Harrison Ford που απλώνει το χέρι του για το «κύπελλο ενός ξυλουργού» στο «Indiana Jones and the Last Crusade»;
Ακόμη και οι ιστορίες που δεν έχουν καμία σχέση με τον Χριστιανισμό επικεντρώνονται συχνά γύρω από αναζητήσεις – από τον Χάρι Πότερ μέχρι τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών».
Ωστόσο, αφαιρέστε αυτές τις σύγχρονες έννοιες και μας μένει μια απλή εξήγηση.
Το Άγιο Δισκοπότηρο είναι, υποτίθεται, το κύπελλο που χρησιμοποίησε ο Ιησούς στον Μυστικό Δείπνο, αναφέρει το CNN.
Το κύπελλο που ήπιε ο Χριστός πριν από τη σύλληψη, την καταδίκη και τη σταύρωση του θα ενδιέφερε φυσικά τους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο.
Και το γεγονός ότι, στο πέρασμα των αιώνων, έχουν προκύψει θρύλοι για «δισκοπότηρα» που παράγουν θαύματα, έχει προσθέσει μόνο τον ενθουσιασμό.

Πόσα δισκοπότηρα;

Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα, λέει η Joanne Pierce, καθηγήτρια θρησκευτικών στο Κολλέγιο του Τιμίου Σταυρού στη Μασαχουσέτη.
«Ειλικρινά δεν νομίζω ότι το πραγματικό κύπελλο από τον Μυστικό Δείπνο υπάρχει ακόμα», λέει.
«Ο Ιησούς σίγουρα χρησιμοποίησε ένα κύπελλο στο Μυστικό Δείπνο, αλλά αν κοιτάξετε μερικές αφηγήσεις των Ευαγγελίων, το δωμάτιο είχε ήδη προετοιμαστεί από κάποιον άλλο [πριν φτάσουν]. Οπότε μπορεί να μην ήταν το δικό του».
Για την Pierce, μια καθολική, η ιδέα του Αγίου Δισκοπότηρου είναι περισσότερο συμβολική παρά ρεαλιστική – με τα λόγια της, «μια πολιτιστική πραγματικότητα παρά μια θρησκευτική πραγματικότητα».
Αλλά για πολλούς ανθρώπους, το δισκοπότηρο είναι ένα πραγματικό αντικείμενο – και αυτό που είναι δυνατό να δει κανείς αν πάτε στη Βαλένθια. Ή στη Γένοβα. Ή οπουδήποτε από τα πολλά μέρη όπου, σύμφωνα με την παράδοση, βρίσκεται το Δισκοπότηρο.
Ίσως ακόμη και να είστε σε θέση να νιώσετε τη μυστικιστική δύναμη του Δισκοπότηρου αν επισκεφτείτε ένα από τα πολλά μέρη που λέγεται ότι κρύβεται, ακριβώς έξω από την τοποθεσία.
Πάνω στο βουνό Μονσεράτ, έξω από τη Βαρκελώνη, για παράδειγμα.
Ή στην πολωνική ύπαιθρο, όπου μπορεί να το έκρυβαν οι σκιώδεις Ναΐτες Ιππότες.
Ή γύρω από το Glastonbury Tor, τον μυστηριώδη λόφο στη νότια Αγγλία, όπου, σύμφωνα με τον μεσαιωνικό θρύλο, ο Ιωσήφ της Αριμαθέας έφερε το Δισκοπότηρο λίγο μετά το θάνατο του Ιησού.
Στη Βαλένθια, στην ανατολική Ισπανία, στον καθεδρικό ναό υπάρχει ένα παρεκκλήσι, που χτίστηκε ρητά για να στεγάσει το «Santo Cáliz», ή «ιερό δισκοπότηρο».
«Η παράδοση αποκαλύπτει ότι είναι το ίδιο κύπελλο που χρησιμοποίησε ο Κύριος στον Μυστικό Δείπνο για τον θεσμό της Ευχαριστίας», λέει ο ιστότοπος του καθεδρικού ναού για το «Ιερό Ποτήριο του Δείπνου του Κυρίου».
Πιστεύουν ότι ο Άγιος Πέτρος το μετέφερε στη Ρώμη, από όπου στάλθηκε στην Ισπανία τον τρίτο αιώνα μ.Χ.
Ο ιστότοπος του τουριστικού συμβουλίου της Βαλένθια περιγράφει επίσης το κύπελλο ως «το Ιερό Δισκοπότηρο… που χρησιμοποιούσε ο Ιησούς Χριστός στον Μυστικό Δείπνο».
Το να ανακοινώνετε ότι έχετε το Άγιο Δισκοπότηρο είναι, φυσικά, μια τουριστική ατραξιόν.
Ήταν από τη μεσαιωνική περίοδο, όταν οι Ευρωπαίοι που συμμετείχαν στις Σταυροφορίες έφερναν πίσω «κειμήλια» από την Ιερουσαλήμ.
Στην πραγματικότητα, τα κειμήλια ήταν κεντρικά για τον Χριστιανισμό από την αρχή, λέει ο Pierce.
Όταν οι πρώτοι Χριστιανοί μαρτύρησαν, άλλοι πιστοί προσεύχονταν στους τάφους τους.
«Ο μάρτυρας ενήργησε ως προστάτης ή μεσολαβητής για να ανυψωθούν οι προσευχές τους στον ουρανό» – μια πρακτική που πάρθηκε από την αρχαία Ρώμη, όπου το «σύστημα προστασίας ήταν ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας».
Αυτή η ιδέα των αγίων να εντείνουν την προσευχή ή να την επισημάνουν στο σωστό μέρος, επιμένει στον Χριστιανισμό σήμερα.

Οι ερευνητές

Δεν είναι περίεργο που έχει καταβληθεί τόση προσπάθεια για την εύρεση του Δισκοπότηρου.
Κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών, το ενδιαφέρον για τη ζωή του Ιησού στη Γη αυξήθηκε, λέει η Pierce.
Οι άνθρωποι «πήγαιναν πέρα δώθε» μεταξύ της Ευρώπης και των Αγίων Τόπων, αναζητώντας αντικείμενα που θα μπορούσαν να είχαν σχέση.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα περισσότερα από τα υποτιθέμενα Ιερά Δισκοπότηρα σε όλη την Ευρώπη έφτασαν για πρώτη φορά στην ήπειρο κατά τη διάρκεια αυτών των αιώνων.
«Είναι παρόμοιο με το ενδιαφέρον για το παραφυσικό που έχουμε τώρα», λέει ο Mathew Schmalz, ιδρυτικός συντάκτης του Journal of Global Catholicism και καθηγητής θρησκευτικών σπουδών στο Holy Cross.
«Στον Μεσαίωνα, έφτασε σε μια δημόσια συνείδηση που δεν είχε πριν».
Αλλά με την πάροδο των αιώνων, η συλλογή κειμηλίων δεν ήταν απλώς η προσέγγιση του Θεού, λέει ο Schmalz.
Υπήρχαν «διάφορα οικονομικά συμφέροντα που σχετίζονται με το προσκύνημα», λέει.
«Τα λείψανα αφαιρέθηκαν από τους τάφους και διασκορπίστηκαν ευρέως.
Έχετε μια ποικιλία από μέρη που γίνονται τόποι προσκυνήματος, κάτι που ήταν μια πολύ προσοδοφόρα επιχείρηση για όσους είχαν τα λείψανα».
Οι θρησκευόμενοι τουρίστες θα έκαναν προσκυνήματα σε αυτά τα μέρη, ενισχύοντας την τοπική οικονομία.
Τα λείψανα ήταν και πολιτικά την εποχή των Σταυροφοριών.
«Η εύρεση αντικειμένων όπως η λόγχη που τρύπησε την πλευρά του Χριστού θεωρήθηκε επιβεβαίωση της θεϊκής αποστολής να «απελευθερώσει» τους Αγίους Τόπους», λέει ο Schmalz.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ορισμένα «λείψανα» είναι τόσο πολλά που δεν θα μπορούσαν να είναι αληθινά.
«Θα μπορούσατε να φτιάξετε μια πόλη με το ξύλο που ισχυρίζεται ότι είναι ο αληθινός σταυρός», λέει.

Ιησούς ή … Βασιλιάς Αρθούρος;

Το Άγιο Δισκοπότηρο μπορεί να ξεκίνησε ως ιερό λείψανο για τους Χριστιανούς, αλλά με την πάροδο των αιώνων, άρχισε να έχει σχέση και με άλλους.
Για αρχή, έχει συνδεθεί με τον θρυλικό βασιλιά Αρθούρο από τη Μεσαιωνική περίοδο – χάρη στην ιπποτική ποίηση, επισημαίνει η Pierce.
Ένα γαλλικό ποίημα του ένατου αιώνα υποστήριξε ότι ο Ιωσήφ της Αριμαθέας είχε πιάσει το αίμα του Χριστού στο Δισκοπότηρο κατά τη διάρκεια της σταύρωσης και αργότερα το είχε μεταφέρει στο Glastonbury στη σημερινή Αγγλία.
«Αυτό συνδυάστηκε με κέλτικες, ιρλανδικές, ουαλικές και προχριστιανικές αφηγήσεις για αντικείμενα εμποτισμένα με δύναμη», λέει.
Ένα «γκραάλ» ή δισκοπότηρο στα αγγλικά αρχικά αναφερόταν σε βαθύ πιάτο, πιατέλα σερβιρίσματος ή ακόμα και καζάνι που ανήκε σε πρώιμους Βρετανούς βασιλιάδες, σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο.
Τον 12ο αιώνα, το ποίημα του Chrétien de Troyes «Perceval, η ιστορία του δισκοπότηρου» είναι μια περιπέτεια που περιλαμβάνει τον Βασιλιά Αρθούρο και τους Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης, μια ιπποτική αναζήτηση, μια αιματηρή λόγχη – και ένα αστραφτερό δισκοπότηρο, ένα πιάτο σερβιρίσματος με μαγικές θεραπευτικές δυνάμεις.
Τον 15ο αιώνα, ο Perceval είχε γίνει Galahad, ο γιος του Αρθούρου ιππότη Lancelot, ο οποίος πηγαίνει σε μια αναζήτηση για το δισκοπότηρο, το βρίσκει και επιλέγει να πεθάνει στο δρόμο της επιστροφής μετά από ένα ουράνιο όραμα.
Ο Galahad, παρεμπιπτόντως, ήταν σε θέση να θεραπεύσει τους άρρωστους και να κάνει θαύματα.
Ακούγεται οικείο;

Πώς μια γυναίκα «βρήκε» το Άγιο Δισκοπότηρο

Πώς είναι λοιπόν να έχεις ένα Άγιο Δισκοπότηρο στην πόλη σου;
Εκπρόσωποι από τον Καθεδρικό Ναό της Βαλένθια δεν απάντησαν στο αίτημα για σχόλια από το CNN.
Ούτε κάποιος από τον ιταλικό καθεδρικό ναό της Γένοβας - όπου βρίσκεται το Sacro Catino, ένα όμορφο γυάλινο μπολ, που κάποτε πίστευαν ότι ήταν το Δισκοπότηρο, φτιαγμένο από σμαράγδι, αλλά τώρα θεωρείται πιο πιθανό να είναι κρύσταλλο, και έργο ισλαμικής τέχνης από τον 9ο ή 10ο αιώνα και μεταφέρθηκε στην Ιταλία τον 11ο.
Αλλά κάποια που είναι πεπεισμένος ότι έχει το δισκοπότηρο στη γενέτειρά της είναι η Margarita Torres Sevilla, καθηγήτρια μεσαιωνικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Léon στην Ισπανία.
Στην πραγματικότητα, η Torres ήταν αυτή που ανακάλυψε ότι αυτό που θεωρούνταν απλό μεσαιωνικό δισκοπότηρο στην πόλη της ήταν –πιστεύει– το Άγιο Δισκοπότηρο.
Το 2010, αυτή και ο συνάδελφός της José Miguel Ortega del Río εργάζονταν στη Βασιλική του San Isidoro, μια εκκλησία στο Léon που λειτουργεί ως τόπος ταφής για τη βασιλική δυναστεία του Léon και της Castile.
Κοίταζαν αντικείμενα στο μουσείο μεσαιωνικής ιστορίας της βασιλικής.
«Μερικά αντικείμενα προέρχονταν από ισλαμικές χώρες, αλλά δεν είχαν τις σωστές αναφορές», λέει.
Ανάμεσά τους ήταν το «δισκοπότηρο της Doña Urraca» - ένα δισκοπότηρο από όνυχα που ήταν στολισμένο σε χρυσό περίβλημα και επιστρωμένο με πολύτιμα κοσμήματα.
Είχε έρθει στην Ισπανία από την Αίγυπτο κατά τη μεσαιωνική περίοδο, προφανώς ως διπλωματικό δώρο.
Η Torres και ο Ortega del Río εμβάθυναν στην προέλευσή του, ζητώντας από έναν συνάδελφό του στο Κάιρο να αναζητήσει έγγραφα που θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτό το δώρο στους Ισπανούς.
Αυτό που βρήκαν τους εξέπληξε.
«Στα μέσα του 11ου αιώνα, υπήρξε μεγάλος λιμός στην Αίγυπτο και ο χαλίφης είχε ζητήσει βοήθεια από άλλες ισλαμικές χώρες», λέει.
Στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου Al-Azhar του Καΐρου υπήρχαν δύο μεσαιωνικές περγαμηνές από τον 14ο αιώνα.
Μία –προφανώς ιστορική αφήγηση– διηγήθηκε ότι ο τάιφα (ηγεμόνας) της Ντένια είχε στείλει μια βάρκα γεμάτη τρόφιμα στην Αίγυπτο.
Η Ντένια, κοντά στη σύγχρονη Βαλένθια, ήταν υπό μουσουλμανική κυριαρχία εκείνη την εποχή.
Η περγαμηνή συνεχίζει λέγοντας ότι σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια, η τάιφα έκανε ένα αίτημα: «το κύπελλο που οι Χριστιανοί αποκαλούν Κύπελλο του Μεσσία… το χρησιμοποιούσαν κατά τη διάρκεια της γιορτής με τους μαθητές του».
Το κύπελλο είχε βρεθεί σε «μία από τις μικρές εκκλησίες που βρίσκονται στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ» και διέθετε «εξαιρετικές ιατρικές δυνάμεις» σύμφωνα με τους Χριστιανούς, ανέφερε το έγγραφο - το οποίο επίσης προειδοποίησε ότι «οι άνθρωποι της επιστήμης και του δόγματος το αγνοούν».
Ο Ali bnu Muyahid ad-Danii, ο ηγεμόνας της Ντένια, το ζήτησε για να μπορέσει «να στείλει στον Βασιλιά του Λεόν… για να ενισχύσει τη συμμαχία τους», συνέχιζε το έγγραφο.
Η άλλη περγαμηνή, επίσης του 14ου αιώνα, φέρεται να είναι αντίγραφο μιας επιστολής του Salah ad-Din Yusuf ibn Ayyub (γνωστός ως Saladin), του σουλτάνου της Αιγύπτου και της Συρίας του 12ου αιώνα, που διηγείται πώς είχε ζητήσει να του στείλουν το «ψιλό θραύσμα» της «αγίας πέτρας» ή «κύπελλο» που είχε κοπεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Ντένια, για την άρρωστη κόρη του.
Θεραπεύτηκε από το «κομμάτι πέτρας που τοποθετήθηκε στο σώμα της» και το θραύσμα είχε φυλαχτεί προσεκτικά στο ισλαμικό δημόσιο ταμείο, αναφέρει το έγγραφο.
Επέστρεψαν στο κύπελλο στην εκκλησία στο Léon.
«Ελέγξαμε – είχε μια κοπή, όπως πρότεινε η περγαμηνή», λέει ο Tores.
«Ξέραμε ότι είχαμε μια καυτή πατάτα στα χέρια μας».
Το δίδυμο ισχυρίζεται ότι χρονολόγησε το κύπελλο από όνυχα στον πρώτο αιώνα και πιστεύουν ότι η Doña (πριγκίπισσα) Urraca, η κόρη του Φερδινάνδου, έλιωσε όλα τα κοσμήματά της για να καλύψει το δισκοπότηρο.
Έχουν εντοπίσει ακόμη και αυτό που πιστεύουν ότι είναι το κύπελλο όνυχα σε έναν πίνακα του Μυστικού Δείπνου στο βασιλικό πάνθεον του San Isidoro, όπου είναι θαμμένη η δυναστεία.
Πιστεύουν ότι αυτό είναι ένας υπαινιγμός για την ταυτότητα του κυπέλλου.
Φυσικά, δεν τα πιστεύουν όλοι.
Ένας καθηγητής της Οξφόρδης είπε αξέχαστα ότι ήταν «ηλίθιο» να ισχυρίζεται κανείς ότι το κύπελλο πρέπει να ανήκε στον Ιησού, ακόμα κι αν είναι ρωμαϊκής καταγωγής.
Οι ισχυρισμοί της Torres είναι σίγουρα πειστικοί - και παρόλο που ήταν δημοτική σύμβουλος του Léon για τον τουρισμό από το 2015 έως το 2019, λέει ότι «έβαζε μια γραμμή μεταξύ του να είναι πολιτικός και ιστορικός».
Είναι αυτό το Άγιο Δισκοπότηρο που βρίσκεται στο Léon; Ή τη Βαλένθια;
Ή κάποιο από τα άλλα 200 μέρη που ισχυρίζονται ότι είναι το σπίτι του;
Δεν θα μάθουμε ποτέ, αναφέρει το CNN.
Ένα όμως είναι σίγουρο. Η ιδέα αυτού του απλού φλιτζανιού ενός ξυλουργού φαίνεται ότι θα παραμείνει στη συνείδηση του κοινού για άλλα 2.000 χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης