Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Προ των πυλών ο εφιάλτης της λειψυδρίας στην Αττική - Στο ναδίρ η στάθμη στην Τεχνητή Λίμνη Μόρνου

Προ των πυλών ο εφιάλτης της λειψυδρίας στην Αττική - Στο ναδίρ η στάθμη στην Τεχνητή Λίμνη Μόρνου
«Αν πέσει πολύ η στάθμη είναι αδύνατο να αντλήσουμε νερό»
Σχετικά Άρθρα
Σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα έχει υποχωρήσει η στάθμη στην Τεχνητή Λίμνη Μόρνου, που υδροδοτεί την Αττική, χτυπώντας «καμπανάκι» για την πολυπληθέστερη περιοχή της χώρας.
Ενδεικτικά, η στάθμη έχει πέσει μάλιστα τόσο χαμηλά που επανεμφανίστηκε το χωριό Κάλλιο, το οποίο ήταν βυθισμένο.
Επίσης, στις δορυφορικές εικόνες που ανέλυσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στις 12 Ιουλίου 2023 και αποτυπώνονται σε χάρτες, η καλυμμένη με νερό έκταση της τεχνητής λίμνης, ανερχόταν σε 16,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Έναν χρόνο μετά, στις 16 Ιουλίου 2024, μειώθηκε σε 12,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
«Αν πέσει πολύ η στάθμη είναι αδύνατο να αντλήσουμε νερό. Αυτό σημαίνει ότι οι Αθηναίοι θα πρέπει να μετακομίσουν» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ Κίμων Χατζημπίρος.
«Η λίμνη Μόρνου έχει κατασκευαστεί ακριβώς για να τροφοδοτεί την Αθήνα. Στην αρχή της δεκαετίας του ‘90 είχαμε μια μεγάλη λειψυδρία. Ευτυχώς όμως είχε προλάβει να ξεκινήσει το έργο του Εύηνου, η λίμνη του Εύηνου που τροφοδοτεί τη λίμνη του Μόρνου για να φτάσει στη συνέχεια το νερό στην Αθήνα, και πιστέψαμε τότε ότι το πρόβλημα της ύδρευσης της Αθήνας έχει οριστικά λυθεί διότι οι ποσότητες του νερού τότε οι διαθέσιμες ήταν πολύ μεγάλες» πρόσθεσε ο κ. Χατζημπίρος.
«Το άμεσο που πρέπει να γίνει τώρα είναι η εξοικονόμηση νερού στην πόλη και παντού, έτσι ώστε τα λίγα αποθέματα που έχουμε να φτάσουν μέχρι να περάσει αυτό το έκτακτο φαινόμενο. Θυμάμαι παλιά είχε απαγορευτεί το πλύσιμο των αυτοκινήτων, το πλύσιμο των βεραντών εκεί δηλαδή που το νερό δεν είναι απολύτως απαραίτητο και μπορούμε να το στερηθούμε για ένα διάστημα έτσι ώστε να έχουμε να πίνουμε», σημείωσε.
«Είναι από τις φορές που έχει κατέβει πάρα πολύ. Έχει ξανακατέβει, αλλά τώρα έχει κατέβει πάρα πολύ (...) έχει κατέβει πολύ χαμηλά η στάθμη, και η διαφορά ύψους από την υπερχείλιση είναι πολύ μεγάλη» ανέφερε από την πλευρά του ο μηχανολόγος μηχανικός Γιώργο Χάλκο.
Οι αποκαρδιωτικές εικόνες:


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης