Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανεμογεννήτρια αποκεφάλισε γύπα στα Ακαρνανικά Όρη - Τι καταγγέλλει η Ορνιθολογική Εταιρεία

Ανεμογεννήτρια αποκεφάλισε γύπα στα Ακαρνανικά Όρη - Τι καταγγέλλει η Ορνιθολογική Εταιρεία
Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις για τη σπουδαιότητα της περιοχής για τους γύπες
Σχετικά Άρθρα
Αλλο ένα σοβαρό πλήγμα για τον απειλούμενο πληθυσμό των γυπών (Gyps fulvus) της ηπειρωτικής Ελλάδας καταγράφηκε τη προηγούμενη εβδομάδα στα Ακαρνανικά Όρη, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.
Συγκεκριμένα, ο θάνατος του ζώου είναι αποτέλεσμα της «περιβαλλοντικά εγκληματικής πολιτικής χωροθέτησης των Αιολικών Σταθμών στη χώρα μας, η οποία φαίνεται ότι συστηματικά παρακάμπτει τόσο τις διαδικασίες του νόμου, όσο και την επιστήμη».
Ο γύπας που προέρχεται από το πρόγραμμα ενδυνάμωσης του πληθυσμού της ηπειρωτικής Ελλάδας, εντοπίστηκε αποκεφαλισμένος δίπλα σε ανεμογεννήτρια του Αιολικού Σταθμού «ΠΕΡΓΑΝΤΗ» στα Ακαρνανικά Όρη.
Το αποτρόπαιο θέαμα αντίκρισαν πρώτα στελέχη του Δασαρχείου Αμφιλοχίας και της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Αιτωλοακαρνανίας, κατόπιν ενημέρωσής τους από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, ότι ο πομπός που έφερε το Όρνιο είχε ακινητοποιηθεί δίπλα σε ανεμογεννήτρια. Ο νεκρός γύπας είχε απελευθερωθεί τον Ιούνιο του 2022 στο Μεσολόγγι και θα έμπαινε στον 5ο χρόνο ζωής του, οπότε και θα ήταν πλέον ώριμος για να φωλιάσει και να αναπαραχθεί.
Η Ορνιθολογική επιρρίπτει την ευθύνη για το περιστατικό στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου (ΑΔΠΔΕΙ), η οποία, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, το 2020 εξέδωσε την άδεια ανανέωσης-τροποποίησης του έργου (το οποίο κατασκευάστηκε το 2018 με άδεια του 2011) χωρίς να έχει υποβληθεί μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ), όπως ορίζει η νομοθεσία για Αιολικούς Σταθμούς εντός Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά. Αποτέλεσμα είναι να εξακολουθεί να λειτουργεί ο Αιολικός Σταθμός χωρίς την παραμικρή πρόβλεψη για τη σημαντική ορνιθοπανίδα της περιοχής!

Στιγμιότυπο-οθόνης-2024-09-12-153355.webp

Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις και ενημερώσεις για τη σπουδαιότητα της περιοχής για τους γύπες (στα Ακαρνανικά υπάρχει η σημαντικότερη αποικία Όρνιου στην ηπειρωτική Ελλάδα, με 15 αναπαραγωγικά ζευγάρια), η ΑΔΠΔΕΙ δεν έχει προχωρήσει ποτέ σε οποιαδήποτε απαίτηση λήψης μέτρων (συμπεριλαμβανομένης και της ενδεχόμενης διακοπής λειτουργίας των προβληματικών ανεμογεννητριών) για τη μείωση του κινδύνου στο απειλούμενο και προστατευόμενο είδος. Πρόκειται για το τρίτο Όρνιο που εντοπίζεται νεκρό στον συγκεκριμένο Αιολικό Σταθμό από το 2019 – αν και δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των θυμάτων.
Σημειώνεται ότι μέσα σε διάστημα περίπου δύο ετών η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αδειοδοτήσει συνολικά 16 ανεμογεννήτριες (16 Αιολικούς Σταθμούς, 1 α/γ έκαστος!) στα Ακαρνανικά Όρη με την τακτική της «σαλαμοποίησης» ενιαίου έργου, αφού όλοι οι Αιολικοί Σταθμοί ανήκουν σε «Ενεργειακές Κοινότητες» με κοινή έδρα, που ελέγχονται από τον ίδιο φορέα.

Στιγμιότυπο-οθόνης-2024-09-12-153121.webp

Στιγμιότυπο-οθόνης-2024-09-12-153106.webp
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης