Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πύρινος εφιάλτης στην Κορινθία - Δύο νεκροί, δύο τραυματίες - Συνεχίζονται οι εκκενώσεις, κλειστά σχολεία - Κάηκαν και σπίτια

Πύρινος εφιάλτης στην Κορινθία - Δύο νεκροί, δύο τραυματίες - Συνεχίζονται οι εκκενώσεις, κλειστά σχολεία - Κάηκαν και σπίτια
Το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε μήκος 32 χιλομέτρων
Σχετικά Άρθρα
(upd) Μάχη με τις φλόγες για τρίτη ημέρα δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για την κατάσβεση της φονικής πυρκαγιάς που ξεκίνησε από το Ξυλόκαστρο την Κυριακή 29/9.
Μήνυμα του 112 έλαβαν το πρωί της Τρίτης 1/10 όσοι βρίσκονται στα Σοφιανά να απομακρυνθούν προς Ρέθι, ενώ κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα, Τρίτη 1/10, τα σχολεία στον δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης Κορινθίας.
Το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε μήκος 32 χιλομέτρων, ενώ από  τον Πύργο πέρασε στη Λυγιά και στα Τρίκαλα Κορινθίας, καίγοντας σε δύσβατη περιοχή -στο Ξανθοχώρι και τα Σοφιανά.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, οι προσπάθειες κατάσβεσης διάσπαρτων εστιών συνεχίζονται δυτικά της πυρκαγιάς στα όρια με την Αχαΐα προς Δερβένι – Ευρωστίνα, χωρίς να έχει περάσει στην Αχαΐα, αλλά και ανατολικά προς Ξανθοχώρι και Λουτρό Κορινθίας.
Η πύρινη λαίπαλα έχει αφήσει πίσω της 
δύο νεκρούς ηλικίας 35 και 40 ετών που είχαν πάει για να βοηθήσουν στην κατάσβεση σε μαντρί στην περιοχή Άνω Πιτσά Κορινθίας, δύο τραυματίες πυροσβέστες, ανυπολόγιστες ζημιές, καμένα σπίτια αι εκτάσεις.
Πρόκειται για μια ακόμη περιβαλλοντική καταστροφή που προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο των τελευταίων ετών για τη χώρα μας, καθώς η πυρκαγιά που ξεκίνησε από τα Ροζενά Ξυλοκάστρου Κορινθίας το μεσημέρι της Κυριακής 29/9, έλαβε τεράστιες διαστάσεις και μετέτρεψε σε στάχτη την  περιοχή γύρω από την Ευρωστίνη. Η φωτιά πέρασε  στον νομό Αχαΐας κινούμενη προς την περιοχή Μοναστήρι Αιγιάλειας.
Στο έργο της κατάσβεσης επιχειρούν 406 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρο και 132 οχήματα, ενώ από αέρος 5 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Κικίλιας: Δύσκολη ημέρα εξαιτίας των αναζωπυρώσεων στα δύο μέτωπα - Αναμένονται δύο ελικόπτερα από Κρατία και Ιταλία

Για σκληρή μάχη που συνεχίζουν να δίνουν για τρίτη ημέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα δύο μέτωπα της πυρκαγιάς στο Ξυλόκαστρο, έκανε λόγο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας.
Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το ένα μέτωπο βρίσκεται νοτιοδυτικά προς τα Σοφιανά και Σορταναίϊκα όπου επιχειρούν ελικόπτερα και το άλλο δυτικά πάνω από το Δερβένι, ενώ και σήμερα θα είναι δύσκολη ημέρα εξαιτίας των αναζωπυρώσεων.
Ο κ. Κικίλιας πρόσθεσε ότι αναμένονται δύο ελικόπτερα από Κροατία και Ιταλία που θα συνδράμουν στις πυρκαγιές.
Κληθείς να απαντήσει για τις μεγάλες διαστάσεις που πήρε η φωτιά, εξήγησε ότι ξεκίνησε από οικόπεδο σε ορεινή περιοχή και για αυτό τον λόγο δεν μπόρεσαν να φτάσουν άμεσα επίγειες δυνάμεις.
Εξέφρασε εκ νέου τη λύπη του για την απώλεια δύο αντρών, χαρακτηρίζοντας τραγικό το γεγονός και απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους πολίτες να μην εμπλέκονται στις φωτιές και να αφήνουν το έργο της κατάσβεσης στις πυροσβεστικές δυνάμεις και στους εκπαιδευμένους εθελοντές.
Σημείωσε ότι από τον Μάρτιο είχαμε ρεκόρ ενάρξεων πυρκαγιών κα συνεχίζεται ο καθαρισμός των δασών, έργο που ωστόσο είναι δύσκολο.

Πάστρας (Πυροσβεστική): Η φωτιά πήρε μεγάλες διαστάσεις για μια σειρά από λόγους

«Όλο το βράδυ παλεύαμε με τις διάσπαρτές εστίες, ενώ το ίδιο θα γίνει και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το θετικό είναι ότι οι άνεμοι έχουν πλέον εξασθενήσει και πνέουν με ένταση 2-3 μποφόρ και υπάρχει και αυξημένη υγρασία που βοηθάει το έργο μας», ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Νίκος Πάστρας, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Εξήγησε ότι «η φωτιά πήρε μεγάλες διαστάσεις για μια σειρά από λόγους, όπως το ανάγλυφο της περιοχής, το γεγονός ότι η φωτιά έκαιγε μέσα σε χαράδρες με πυκνή βλάστηση, σε δύσβατα μέρη που δεν υπάρχει πρόσβαση από οδικό δίκτυο. Σε πολλές περιοχές δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν πεζοπόρα τμήματα και σε κάποια άλλα δεν στέλναμε εμείς δυνάμεις γιατί ήταν πολύ πιθανό να εγκλωβιστούν».
Απαντώντας στην κριτική που δέχεται η Πυροσβεστική ότι η φωτιά ξέφυγε και πήρε μεγάλες διαστάσεις, ανέφερε πως είναι σχετικό πόσο εύκολα μπορεί να περιοριστεί μια φωτιά, η οποία καίει μέσα σε χαράδρα την ώρα που πνέουν άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ.

Μήνυμα του 112 - Εκκενώθηκαν τα Σοφιανά
soph_1.JPG

Στο μεταξύ, άνοιξε η εθνική Αθηνών-Πατρών, σύμφωνα με ενημέρωση της Ολυμπίας Οδού.
olu.JPG


Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις -Διάσπαρτες εστίες

Μετά την ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν από τα εναέρια μέσα οι ρίψεις νερού από αέρος,  ενώ ισχυρές παραμένουν και οι επίγειες δυνάμεις προκειμένου να ανακόψουν τις διάσπαρτες ενεργές εστίες φωτιάς, αλλά και τυχόν αναζωπυρώσεις.
Στο σημείο επιχειρούν 406 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 123 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.
Από αέρος πραηγματοποιούν ρίψεις νερού 8 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα, 5 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη.
f2_3.JPG
Κλειστά σχολεία

Κλειστά την Τρίτη 1/10 τα σχολεία του δήμου Ξυλοκάστρου Κλειστά θα παραμείνουν την Τρίτη 1/10 τα σχολεία στον δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης Κορινθίας, μετά από απόφαση του Δήμου για λόγους ασφαλείας και προστασίας της εκπαιδευτικής και της μαθητικής κοινότητας.
ligia.JPG
Δύο πυροσβέστες στο νοσοκομείο - Κάηκε πυροσβεστικό όχημα

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν.
Ο ένας τραυματίας με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα κι ο δεύτερος τραυματίστηκε στο μάτι από τη βολή του νερού.
Επίσης, κάηκε και πυροσβεστικό όχημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης