H μεγάλη αξία του Bitcoin δεν βρίσκεται μόνο στην τιμή και στο ιστορικό ράλι που έχει σημειώσει αλλά και στον ρόλο του ως αποπληθωριστικό νόμισμα αναφέρει το American Institute for Economy Research (ΑΙΕR).
Σήμερα το Bitcoin, το κρυπτονόμισμα, έχει αξία 46.700 δολάρια με την κεφαλαιοποίηση στα 840 δισεκ. όταν η συνολική αξία των κρυπτονομισμάτων φθάνει τα 1,37 τρισεκ. δολάρια.
Στα πρώτα χρόνια της έκρηξης του Bitcoin, αναφέρει το ΑΙΕR, ήταν γύρω στο 2014, βρισκόμασταν στην πόλη του Μαϊάμι και το Bitcoin είχε μόλις 1.000 δολάρια.
Εκείνες τις μέρες, το ήθος των πρώτων επενδυτών ήταν να ξοδέψουν.
Σαν τρελοί.
Σε τελική ανάλυση, αυτό το ανόητο επενδυτικό παιχνίδι φάνηκε να δίνει καλά κέρδη.
Εάν κάποιος είχε αγοράσει από τα χαμηλά, σήμερα θα είχε 50.000 ή 500.000 ή 5.000.000 δολάρια αξία σε Bitcoin.
Αυτό το μικροσκοπικό πρωτόκολλο αψήφησε τους εποπτικούς κανόνες, την πίστη των τραπεζών και την λειτουργία των αγορών, δημιούργησε μια ξεχωριστή αγορά.
Σε αυτό το συνέδριο λοιπόν κυριαρχούσε η χλιδή, πολλοί επενδυτές είχαν κερδίσει αγοράζοντας και πουλώντας Bitcoin κέρδισαν πολλά χρήματα εκείνη την περίοδο και περνούσαν πραγματικά πλούσια ζωή.
Λίγο αργότερα, ωστόσο, το Bitcoin κατέρρευσε.
Η τιμή των 1.000 δολαρίων έπεσε στα 335 δολάρια.
Υπήρχε θλίψη παντού.
Πολλοί παρακολουθήσαμε το Bitcoin να κυμαίνεται από 0 δολάρια στα 14 δολάρια, το πρώτο άρθρο για το Bitcoin το γράψαμε στα 30 δολάρια.
Οι άνθρωποι προειδοποιούσαν ότι πρόκειται να σκάσει μια ακραία φούσκα.
Ποτέ δεν υποχώρησε κάτω από τα 300 δολάρια.
Το Bitcoin έγινε τελικά το ψηφιακό νόμισμα για το οποίο ονειρευόμασταν για 15 χρόνια.
Δεν το είδαμε ποτέ ως επένδυση αρχικά αλλά ως τεχνολογία.
Η τιμή ήταν παρεπόμενη - αλλά μάλλον… διασκεδαστική η εξέλιξη του!
Ήταν η πηγή της δημόσιας γοητείας του. Φυσικά.
Όλα αυτά τα χρόνια αργότερα, μπορούμε να δούμε ότι οι τεράστιες πτώσεις του παρελθόντος - που φαίνονταν τόσο τρομακτικές εκείνη τη στιγμή - είναι δευτερεύουσες κινήσεις, που μόλις διακρίνονται στο μακροπρόθεσμο μοτίβο του απίστευτου ράλι.
Η πορεία
Το Bitcoin έκανε 3 βήματα εμπρός και 2 βήματα πίσω, έφθασε στα 10.000 δολάρια, ακολούθησαν τα 20.000 δολάρια, τα 30.000 δολάρια και τα 48.000 δολάρια.
Σίγουρα, το Bitcoin φαίνεται ότι κάνει βήματα για να μετατραπεί σε ένα εναλλακτικό παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, όχι σύντομα αλλά ίσως σε βάθος χρόνου.
Ας απαντήσουμε στο μεγαλύτερο ερώτημα για το τι θα μπορούσε να σημαίνει για τη ζωή μας.
Το Bitcoin έχει αποδώσει για 12 χρόνια ως αποπληθωριστικό περιουσιακό στοιχείο.
Αυτό σημαίνει ότι η αξία της μονάδας αυξάνεται όλο και περισσότερο.
Αυτό είναι το αντίθετο ενός πληθωριστικού περιουσιακού στοιχείου όπως το δολάριο ΗΠΑ, το οποίο αξίζει περίπου 5 cents σε σύγκριση με την αξία του πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, χάρη στη νομισματική κακοδιαχείριση στην οποία η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ η FED πλημμύρισε τις αγορές με χρήματα.
Η FED, η ΕΚΤ τυπώνουν χρήματα από τον αέρα και με αέρα πληρώνουν κρατικές δαπάνες και χρέος, διασώζουν τραπεζικά συστήματα όταν αντιμετώπισαν προβλήματα.
Το πληθωριστικό και αποπληθωριστικό νόμισμα
Εάν κρατάτε ένα πληθωριστικό περιουσιακό στοιχείο, έχετε μεγαλύτερο κίνητρο να το ξοδέψετε σήμερα παρά να αποταμιεύσετε χρήματα, καθώς η νομισματική μονάδα θα μειωθεί ως αξία με την πάροδο του χρόνου.
Είναι επίσης πιο πιθανό να δανειστείτε και να ζήσετε πέρα από τις οικονομικές σας δυνατότητες, επειδή εξυπηρετείτε το δάνειο με φθηνότερα χρήματα από αυτά που συγκεντρώνεται με την εργασία σας.
Πώς αλλάζει αυτή η ψυχολογία εάν κρατάτε ένα χρηματικό περιουσιακό στοιχείο που αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου;
Στην περίπτωση αυτή έχετε ένα κίνητρο για να επανεξετάσετε σοβαρά ολόκληρη τη ζωή σας και τις καταναλωτικές σας συνήθειες.
Όλα αυτά εξαρτώνται από την εκτίμηση της μελλοντικής αγοραστικής δύναμης κάποιου, η οποία συνδέεται με την αναμενόμενη πορεία της αξίας μιας νομισματικής μονάδας.
Αυτό είναι αρκετά σίγουρο για το τι συνέβη στην κοινότητα των επενδυτών του Bitcoin.
Αργά πολλοί κατάλαβαν ότι το Bitcoin λειτουργεί με διαφορετικό μηχανισμό από ότι τα παραδοσιακά χρήματα.
Πριν 10 χρόνια κάποιοι άνθρωποι πούλησαν το Bitcoin όταν η αξία του ήταν 1 δολάρια, τότε λογικά πολλοί θα υπέθεσαν ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει ισχυρότερο από το ισχυρότερο νόμισμα στον κόσμο το δολάριο.
Η πορεία είναι γνωστή, το Bitcoin ήρθε να επιβεβαιώσει ένα κλασσικό ρητό, καλός ο πλούσιος αλλά ακόμη καλύτερος ο πλουσιότερος.
Το Bitcoin είναι ένα μακροπρόθεσμο όνειρο που θα σας κάνει πλούσιους
Το Bitcoin είναι ένα μακροπρόθεσμο όνειρο που θα σας κάνει πλούσιους αλλά θέλει χρόνο.
Θα πρέπει να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας.
Επαναξιολογήστε τις διακοπές.
Ψωνίστε σε καταστήματα με εκπτώσεις.
Αλλάξτε σπίτι και πηγαίνετε σε μια φθηνότερη γειτονιά.
Αγοράστε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.
Σταματήστε να τρώτε έξω.
Εταιρείες που ειδικεύονται στην τεχνολογία Blockchain άρχισαν να εξετάζουν πιο προσεκτικά τις δαπάνες τους, περιορίζοντας τις καταχρήσεις.
Με άλλα λόγια, άρχισαν να σκέφτονται για το μέλλον, λόγω της πολύ συνειδητοποίησης ότι ένα Bitcoin που έχει αποθηκευτεί είναι ένα Bitcoin που κερδίζει.
Οι πλούσιοι σε Bitcoin άρχισαν να ζουν σαν το φτωχό του δολαρίου.
Το λεγόμενο κίνημα HODL έγινε μοντέρνο (είναι μια εσκεμμένη λανθασμένη ανορθογραφία του HOLD που σημαίνει «κρατήστε για την αγαπημένη ζωή»).
Αντί να βελτιώνουν τον τρόπο ζωής τους, άρχισαν να μετατρέπουν τα δολάρια σε κρυπτογράφηση κοιτάζοντας το μέλλον.
Εάν το αποθεματικό νόμισμα της κοινωνίας είναι πληθωριστικό ή αποπληθωριστικό μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον πολιτισμό.
Το Bitcoin ανταμείβει την αποταμίευση, την αναβολή της κατανάλωσης
Ένα αποπληθωριστικό νόμισμα όπως το Bitcoin ανταμείβει τη μελλοντική σκέψη, την αναβολή της κατανάλωσης, τη σκληρότερη δουλειά και μια γενική στροφή προς την αποταμίευση και τις επενδύσεις.
Η σταδιακά αυξανόμενη αγοραστική δύναμη με την πάροδο του χρόνου επιβραβεύει τους αποταμιευτές, τους πιστωτές και τους επενδυτές έναντι των καταναλωτών και των οφειλετών.
Αυτό είναι καλό για την ευημερία.
Ένα πληθωριστικό νόμισμα κάνει ακριβώς το αντίθετο, σε ανταμείβει σήμερα αλλά υποθηκεύει το μέλλον σου.
Κάποιος μπορεί να παρατηρήσει ότι ένα αποπληθωριστικό νόμισμα ωθεί τους ανθρώπους να ζουν με τρόπο που οι προηγούμενες γενιές θα μπορούσαν να θεωρήσουν υπεύθυνο.
Με εξαίρεση μερικά χρόνια κατά τη διάρκεια των δύσκολων καιρών της Μεγάλης Ύφεσης, κανείς άνθρωπος δεν έχει δει πραγματικά ένα προβλέψιμο και δραματικά αποπληθωριστικό νόμισμα.
Λόγω του μεγάλου πληθωρισμού μετά τον πόλεμο, το θεωρούμε δεδομένο ότι η κατοχή δολαρίων είναι συνήθως κακή ιδέα.
Στα τέλη του 19ου αιώνα, ωστόσο, η προσδοκία της χρήσης ενός νομίσματος αυξανόμενης αξίας ήταν συνηθισμένη, όπως το δολάριο.
Σήμερα το να κατέχεις δολάριο ή ευρώ δεν προσδίδει αξία.
Επενδύοντας στο Bitcoin πρέπει να συνειδητοποιήσει κανείς ότι αλλάζει ο τρόπος ζωή του.
Για το παρόν και προσεχές μέλλον θα ζήσει συντηρητικά αλλά θα ποντάρει στα κέρδη του μέλλοντος.
Να σημειωθεί ότι όποιος είχε αγοράσει το Bitcoin όταν είχε τιμή 1 δολάριο θα είχε σήμερα απόδοση 4.670.000%.
Δηλαδή εάν είχε επενδύσει 10.000 ευρώ σήμερα θα είχαν αξία 46,7 δισεκ. ευρώ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών