Θα επιχειρήσουν να περιορίσουν το Bitcoin βάζοντας φραγμούς ελεγκτικούς ή άλλους, κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις δεν μπορούν να ελέγξουν το μη ρυθμιζόμενο νομισματικό σύστημα των κρυπτονομισμάτων και ετοιμάζουν μέτρα αλλά μην ανησυχείτε θα βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι, είναι το νόμισμα της ελευθερίας.
Προειδοποιούν για μέτρα ελέγχου του Bitcoin
Στις ΗΠΑ και διεθνώς αναζητούν τρόπους να ελέγξουν τα κρυπτονομίσματα.
Η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen των ΗΠΑ ανησυχεί καθώς αυξάνεται η «κατάχρηση» των κρυπτονομισμάτων και όπως υποστηρίζει χρησιμοποιούνται κυρίως «για παράνομη χρηματοδότηση» από παράνομες ομάδες.
Η Yellen προειδοποίησε, λέγοντας «νομίζω ότι πρέπει πραγματικά να εξετάσουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να περιορίσουμε τη χρήση τους και να διασφαλίσουμε ότι το ξέπλυμα χρήματος δεν θα πραγματοποιηθεί μέσω αυτών των καναλιών».
Το ενδιαφέρον της Yellen για τον περιορισμό των κρυπτονομισμάτων αποδεικνύει ότι η στόχευση της κυβέρνησης των ΗΠΑ με το μέχρι σήμερα μη ρυθμιζόμενο νομισματικό σύστημα των κρυπτονομισμάτων δεν έχει ξεθωριάσει.
Σε άλλα μέρη του κόσμου, πρόσφατα τέθηκαν ολικοί ή μερικοί περιορισμοί στη χρήση Bitcoin και συνολικά κρυπτονομισμάτων.
Η Βολιβία προσπάθησε επίσης να επιβάλλει πλήρη απαγόρευση του Bitcoin, ενώ άλλες χώρες σχεδιάζουν πολλούς περιορισμούς.
Ολική ή μερική απαγόρευση, η αλήθεια είναι ότι τα κρυπτονομίσματα αποτελούν το νόμισμα της ελευθερίας.
Θα υπάρξουν εναλλακτικές
Τον Ιούλιο του 2020, η δημοφιλής εφαρμογή βίντεο μικρής διάρκειας το TikTok ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τις δραστηριότητές της στο Χονγκ Κονγκ μετά την επιβολή από την Κίνα ενός νέου νόμου περί ασφάλειας.
Ακολούθησαν τρεις ημέρες πανικού στο Χονγκ Κονγκ ως προς την χρήση της πλατφόρμας, έως ότου τελικά η εφαρμογή αφαιρέθηκε από τα κινητά… αλλά οι έξυπνοι καταναλωτές βρήκαν γρήγορα λύσεις για να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το TikTok.
Έκαναν χρήση των εικονικών ιδιωτικών δικτύων (VPN), η οποία έδωσε στους νέους του Χονγκ Κονγκ διευθύνσεις ξένων IP ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή εντός των συνόρων του Χονγκ Κονγκ (με τον ίδιο τρόπο που οι άνθρωποι παρέκαμψαν το Great Firewall της Κίνας).
Άρχισαν επίσης να χρησιμοποιούν κάρτες SIM εκτός Χονγκ Κονγκ και έτσι συνέχισαν να χρησιμοποιούν το TikTok.
Η αποτυχία του πολέμου κατά των ναρκωτικών είναι εμφανής διεθνώς γιατί ακόμη και σήμερα κάποιοι μεταφέρουν ναρκωτικά παράνομα.
Η χρήση όχι μόνο ναρκωτικών αλλά και όπλων ή κινητών τηλεφώνων και άλλων περιορισμένων αντικειμένων στις φυλακές αποτελεί απόδειξη τόσο για την ανθρώπινη εφευρετικότητα όσο και για την αδυναμία του κράτους.
Στην Βραζιλία στις φυλακές χρησιμοποιούν… γάτες
Οι ιστορίες είναι πολλές αλλά η εφευρετικότητα έφθασε έως τις γάτες.
Οι κρατούμενοι που κρατούνται στις φυλακές στη Βραζιλία εκπαιδεύουν γάτες για να περνούν λαθραία εργαλεία με στόχο να δραπετεύσουν από τις φυλακές οι κρατούμενοι.
Αστυνομικοί ανέφεραν ότι η γάτα περπατούσε μέσα και έξω από τη φυλακή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το 2012, αλλά από το περίεργο βάδισμα ένας φύλακας την συνέλαβε με «δύο πριόνια, δύο τρυπάνια για τσιμέντιο, μια κάρτα μνήμης, ένα κινητό τηλέφωνο, τρεις μπαταρίες και έναν φορτιστή κινητού τηλεφώνου» δεμένο στο σώμα της.
Παραδόξως, αυτό συνέβη και στη Ρωσία –– μια γάτα χρησιμοποιήθηκε για λαθρεμπόριο κινητών τηλεφώνων και φορτιστών σε μια φυλακή.
Γάτα επιστρατεύτηκε και στις φυλακές στην Σρι Λάνκα, η οποία, αφού συνελήφθη, αφέθηκε ελεύθερη επειδή… δεν βρέθηκαν… τα πειστήρια της ενοχής της…..
Η περίπτωση της Ανατολικής Γερμανίας
Παρόμοιε κατάσταση με το Bitcoin είναι το παράδειγμα του ανατολικογερμανικού μάρκου και της μαύρης αγοράς που εμφανίστηκε γύρω από το νόμισμα σε μια διχασμένη Γερμανία. Επίσημα γνωστό ως Mark der DDR –– το νόμισμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας –– το νόμισμα της Ανατολικής Γερμανίας θα μπορούσε να ανταλλαχθεί με τα χαρτονομίσματα της Δυτικής Γερμανίας με συντελεστή 5: 1 μέσω επίσημων καναλιών (και έως και 20: 1 στην μαύρη αγορά).
Η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας απαγόρευσε αυστηρά την εισαγωγή άλλων νομισμάτων, φοβούμενη την δημιουργία ενός παράλληλου νομίσματος.
Τέτοιες προσπάθειες ήταν μάταιες.
Οι Ανατολικοί Γερμανοί που ήθελαν να αποκτήσουν το ισχυρό μάρκο της Δυτικής Γερμανίας βρήκαν τρόπους να το αποκτήσουν.
Μέχρι το 1979, έως το ένα τέταρτο των Ανατολικών Γερμανών είχαν λάβει χρήματα από τους φίλους και τους συγγενείς τους στη Δυτική Γερμανία και κατείχαν το μάρκο της Δυτικής Γερμανίας.
Η ιδέα ότι οι κυβερνήσεις θα προσπαθήσουν ακόμη και να απαγορεύσουν την ανάπτυξη ή τη χρήση ενός τόσο εξελιγμένου όσο και εικονικού νομίσματος είναι πέρα από γελοία αλλά και αδύνατη.
Το ηλεκτρονικό σύστημα διαπραγμάτευσης μετοχών SOES
Η περίπτωση του ηλεκτρονικού συστήματος διαπραγμάτευσης του SOES αποτελεί παράδειγμα του πως οι ρυθμιστικές αρχές προσπαθούν να επιβάλλουν κανόνες.
Το SOES (Small Order Execution System , rhymes with "Moe's") ήταν ένα ηλεκτρονικό σύστημα διαπραγμάτευσης μετοχών που δημιουργήθηκε το 1984 για τον δείκτη NASDAQ, που απέκτησε ιδιαίτερη σημασία μετά το κραχ του 1987.
Εισήχθη ως απάντηση στον ισχυρισμό ότι κατά τη διάρκεια της σοβαρής πτώσης των τιμών των μετοχών, ορισμένοι traders μετοχών «αποσύρθηκαν» απέσυραν τις τιμές και δεν υπήρχε σταθερή παροχή τιμών ακόμη και όταν οι τιμές καταρρέουν.
Το σύστημα SOES επιτρέπει την εκτέλεση έως και 1.000 μετοχών μιας μετοχής από οποιονδήποτε trader σε μια δεδομένη στιγμή.
Λίγο μετά την εισαγωγή του, μια μικρή ομάδα χρηματιστών ανακάλυψαν ότι το SOES ήταν χρήσιμο για την «απομάκρυνση» άλλων χρηματιστών που δεν είναι προσεκτικοί με τις αγορές τους.
Τι έκαναν λοιπόν;
Οι Traders διαμαρτυρήθηκαν στις ρυθμιστικές αρχές, λέγοντας ότι το SOES δημιουργήθηκε για χρήση σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης στην αγορά, όχι καθημερινή χρήση.
Υπήρξαν παρεμβάσεις αλλά ορισμένοι βρήκαν ένα… παράθυρο και άνοιξαν εκατοντάδες λογαριασμούς: αγορά σε έναν, πώληση σε άλλο όλη την ημέρα, αναδιάταξη συναλλαγών προτού τις στείλουν στην δική τους εταιρεία για την εκκαθάριση των συναλλαών μετά το κλείσιμο της αγοράς.
Και όταν το 1997 τέθηκαν νέοι κανόνες φάνηκαν να παραμορφώνουν το σύστημα SOES θέτοντας μέγιστο όριο αυτόματης εκτέλεσης 100 μετοχών, δεν είχαν καμία επίδραση. Μέχρι τότε, οι εταιρείες SOES είχαν εξελιχθεί και υπερέβαιναν τους νέους κανόνες.
Εκείνη την περίοδο χαρακτήριζαν τις εταιρίες SOES και τους χρηματιστές SOES ως «ληστές», καθώς εκμεταλλεύονταν συστήματα που προορίζονταν για άλλους σκοπούς.
Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για όσους επιχειρούν να στιγματίσουν το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα ότι είναι εργαλεία εγκληματικών ενεργειών
Κάποιοι όντως μελετούν την απαγόρευση του Bitcoin....
Μια παροιμία λέει ότι όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος.
Καθ 'όλη τη διάρκεια της ιστορίας, οι κυβερνήσεις εντοπίζουν τις αναδυόμενες απειλές και επιδιώκουν να τις εξαλείψουν μέσω σκληρών απαγορεύσεων ή κανονισμών τόσο αυστηρών που φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα.
Όμως ιστορικά όσοι πιο σκληροί είναι οι περιορισμοί τόσο δημιουργούνται αντανακλαστικά στην ανθρώπινη φύση να αναζητήσει νέες και καινοτόμες λύσεις για να υπερβεί τα εμπόδια.
Η ιστορία αποδεικνύει ότι το μόνο πράγμα που δεν φυλακίζεται, δεν περιορίζεται είναι η ελευθερία της εφευρετικότητας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών