Το Ελ Σαλβαδόρ γίνεται η πρώτη χώρα που υιοθετεί ως επίσημο χρήμα το δημοφιλές ψηφιακό νόμισμα
Την eερχόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Nayib Bukele, θα στείλει στο Κογκρέσο ένα νομοσχέδιο με το οποίο το Βitcoin θα καταστεί νόμιμο χρήμα στη χώρα.
«Βραχυπρόθεσμα, αυτό θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα βοηθήσει στην χρηματοοικονομική ένταξη χιλιάδων που βρίσκονται εκτός της επίσημης οικονομίας», δήλωσε ο Bukele σε ένα βίντεο που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Bitcoin 2021 στο Μαϊάμι.
Η Strike, μια εφαρμογή πληρωμών μέσων κινητών τηλεφώνων που ξεκίνησε να λειτουργεί στο Ελ Σαλβαδόρ τον Μάρτιο, χαιρέτισε σε ανακοίνωσή της το νομοσχέδιο και σημείωσε ότι συνεργάζεται με τη χώρα για την επιτυχημένη χρήση της τεχνολογίας bitcoin.
«Αυτό είναι μια τουφεκιά που ακούγεται σε όλο τον κόσμο για το Βitcoin», τόνισε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Strike, Jack Mallers, στο συνέδριο του Μαϊάμι.
«Η υιοθέτηση ενός ψηφιακού νομίσματος ως νόμιμου χρήματος παρέχει στο Ελ Σαλβαδόρ το πιο ασφαλές, αποδοτικό και παγκόσμια ενοποιημένο ανοιχτό δίκτυο πληρωμών στον κόσμο», πρόσθεσε ο Μallers.
Να σημειωθεί ότι το επίσημο νόμισμα του Ελ Σαλβαδόρ είναι το αμερικανικό δολάριο.
Τι προσμένει το Ελ Σαλβαδόρ από το Bitcoin
Περίπου το 1/4 των πολιτών του Ελ Σαλβαδόρ ζουν στις ΗΠΑ και πέρυσι, παρά την πανδημία έστειλαν στο σπίτι περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε εμβάσματα.
Το κόμμα New Ideas του Bukele κατέχει την πλειοψηφία στο Κογκρέσο δίνοντας σε κάθε νομοθετική πρόταση του προέδρου μεγάλη πιθανότητα έγκρισης.
Πρόσθετες λεπτομέρειες για το σχέδιο δεν κυκλοφόρησαν, αλλά ο Bukele σε αναρτήσεις στο Twitter σημείωσε ότι το Bitcoin θα μπορούσε να είναι «ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τρόπος μεταφοράς χρημάτων ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως».
Ανέφερε πως μεγάλο μέρος αυτής της μεταφοράς χρημάτων χάθηκε επί του παρόντος από τους διαμεσολαβητές, προσθέτοντας πως με το Bitcoin θα μπορούσαν να επωφεληθούν περισσότερες από ένα εκατομμύριο οικογένειες χαμηλού εισοδήματος.
Σημείωσε επίσης ότι το 70% του πληθυσμού του Ελ Σαλβαδόρ δεν διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό και εργάζεται στην παραοικονομία.
Το Bitcoin θα μπορούσε να βελτιώσει την οικονομική ένταξη αυτών των πολιτών, πρόσθεσε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών