Ο Γενικός Εισαγγελέας Igor Krasnov ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση αναπτύσσει τώρα ένα σύνολο τροποποιήσεων στον ποινικό κώδικα της χώρας, ώστε να επιτρέψει στις αρχές να κατάσχουν κρυπτονομίσματα που προέρχονται από παράνομη δραστηριότητα, όπως μετέδωσε το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Μιλώντας σε συνέδριο εισαγγελέων ευρωπαϊκών χωρών την Τετάρτη, ο Krasnov τόνισε ότι τα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin (BTC) χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για διαφθορά και δωροδοκία.
Ο αξιωματούχος τόνισε ότι η κρυπτογράφηση είναι επίσης ένα εργαλείο για τη νομιμοποίηση εσφαλμένων κεφαλαίων προϋπολογισμού.
Αλλαγές στον ποινικό κώδικα
«Η εγκληματική χρήση κρυπτονομισμάτων αποτελεί σοβαρή πρόκληση στη χώρα μας», δήλωσε ο Ρώσος εισαγγελέας.
Ισχυρίστηκε ότι το νομικό πλαίσιο που ισχύει στη Ρωσία «On Digital Financial Assets» (DFA) έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, αλλά νέες τροποποιήσεις ποινικού κώδικα θα επέφεραν πρόσθετη προστασία.
Σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες της τοπικής βιομηχανίας, καμία νομοθεσία δεν θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να κατασχέσει πραγματικά crypto assets.
O Nikita Soshnikov, πρώην δικηγόρος της Deloitte CIS και διευθυντής της Alfacash, δήλωσε στο Cointelegraph πως είναι «προφανές ότι τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που φυλάσσονται στα χαρτοφυλάκια θα ήταν αδύνατο να κατασχεθούν όπως κάθε άλλος τύπος περιουσιακών στοιχείων».
«Ωστόσο, υπάρχει ήδη μια υπόθεση-ορόσημο όπου οι αξιωματικοί του FSB κρίθηκαν ένοχοι για αποδοχή δωροδοκίας και το δικαστήριο κατέσχεσε επίσημα bitcoin ως κρατικά έσοδα», σημείωσε.
O Soshnik ανέφερε ότι η Ρωσία άρχισε να αναπτύσσει προτάσεις για δήμευση των κρυπτονομισμάτων το 2019, χρόνια πριν από την έγκριση του νόμου DFA.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών