To Ethereum 2.0 παρουσιάζεται από τα mainstream μίντια ως ο Mεσσίας του δικτύου Ethereum.
Αλλά δεν είναι…
Οι πολυαναμενόμενες αλλαγές δεν δίνουν λύσεις σε βασικά ζητήματα που μαστίζουν το δίκτυο και αποτρέπουν την ευρύτερη υιοθέτησή του.
Ο ιδιοφυής «εγκέφαλος» πίσω από αυτό, VItalik Buterin, θεωρεί ότι οι άνθρωποι που εργάζονται για το Ethereum είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από το λογισμικό καθ’ αυτό, όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη με τα νέα της Forkast.
Ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό μειονέκτημα που έχει να αντιμετωπίσει, θα προσθέταμε εμείς.
Όσο ελπιδοφόρο και αν φαίνεται να είναι, για παράδειγμα, το Ethereum 2.0, δεν φαίνεται να λύνει βασικά προβλήματα.
Τα κυριότερα προβλήματα
- Το blockchain του Ethereum «τρέχει» το αλγοριθμικό πρωτόκολλο proof-of-work (PoW) που επιτρέπει έως 15 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο –ή περίπου τόσο– και, ουσιαστικά, θεωρείται πως είναι ακατάλληλο για την «οικοδόμηση» οποιασδήποτε αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi). Σε αυτό το πλαίσιο, η προμήθεια που πρέπει να πληρωθεί για την κατανάλωση φυσικού αερίου είναι ιδιαίτερα υψηλή, λόγω των λιγοστών συναλλαγών τις οποίες το δίκτυο καλείται και δύναται να επεξεργαστεί – κάτι το οποίο ανεβάζει τις τιμές. Πρόσφατη έρευνα της Dune Analytics έδειξε ότι περίπου 2-5% των συναλλαγών με το Ethereum απέτυχαν εξαιτίας επιπλοκών που σχετίζονταν με τις τιμές του αερίου.
- Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που σχετίζεται με το Ethereum είναι η «φτωχή» εμπειρία που προσφέρει στον χρήστη σε ό,τι αφορά το design. Ως αποτέλεσμα, ο μέσος χρήστης που ενδέχεται να θέλει να ασχοληθεί με αποκεντρωμένες εφαρμογές χρηματοδότησης (DApp), για παράδειγμα, θα αποφύγει να το πράξει, επειδή το interface δεν είναι ελκυστικό, ενώ οι περισσότεροι χρήστες δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους για να μάθουν να χρησιμοποιούν την εν λόγω πλατφόρμα.
- Οι χρήστες αναμένεται να ορίσουν τέλη συναλλαγών στις τιμές του φυσικού αερίου για την επεξεργασία συναλλαγών. Ωστόσο, πόσοι χρήστες το γνωρίζουν; Το Insider Intelligence ανέφερε ότι το 25% των ενηλίκων των Ηνωμένων Πολιτειών δεν καταλαβαίνουν ή δεν ξέρουν πώς να επενδύσουν σε ψηφιακά νομίσματα. Πώς μπορεί κανείς να περιμένει από τους χρήστες να γνωρίζουν, χωρίς πρόσβαση σε αποτελεσματικά εκπαιδευτικά εργαλεία, για παράδειγμα, ότι η αποστολή πληρωμής από δύο ξεχωριστά πορτοφόλια στην ίδια διεύθυνση παραλαβής δεν θα προκαλούσε σύγκρουση; Κατά πάσα πιθανότητα, η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών δεν γνωρίζουν ότι μπορεί να υπάρξει τέτοιο πρόβλημα.
To Ethereum 2.0
Για να ανταποκριθούν σε αυτά τα ζητήματα που χρονίζουν, οι προγραμματιστές του Ethereum ανακοίνωσαν την κυκλοφορία του Eth2, μια σειρά αναβαθμίσεων σε σχέση με το υπάρχον μοντέλο, το οποίο περιλαμβάνει τη μετάβαση από το πρωτόκολλο proof-of-work (PoW) στο πρωτόκολλο proof-of-stake (PoS) και σε Sharding.
Με άλλα λόγια, οι χρήστες θα μπορούν να εξορύξουν μπλοκ και να επικυρώσουν συναλλαγές ανάλογα με το πόσα νομίσματα έχουν στην κατοχή τους.
Το Ίδρυμα Ethereum ανακοίνωσε ότι αναμένει η μετάβαση στο PoS να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2021.
Όπως εξήγησε το Ίδρυμα σε πρόσφατη δημοσίευση στο blog του, «οι ενεργειακές απαιτήσεις παραμένουν αμετάβλητες» σε σύγκριση με το παλιό σύστημα PoW.
Το Sharding αναμένεται να διαρκέσει πολύ περισσότερο και, σύμφωνα με τον ιστότοπο της Ethereum.
(Το Sharding είναι η διαδικασία διαχωρισμού μιας βάσης δεδομένων οριζόντια προκειμένου να απλωθεί ο φόρτος εργασίας, να μειωθεί η συμφόρηση του δικτύου και να αυξηθούν οι συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο.)
Οι shard αλυσίδες αναμένεται να δώσουν στο Ethereum μεγαλύτερη ικανότητα αποθήκευσης και πρόσβασης σε δεδομένα.
Επίσης, οι νέες αναβαθμίσεις έχουν σχεδιαστεί να είναι πιο περιβαλλοντικά φιλικές και να επιταχύνουν την επεξεργασία των συναλλαγών.
Εκτός από αυτές τις αναβαθμίσεις, η γλώσσα προγραμματισμού blockchain αναμένεται να αλλάξει από την παραδοσιακή Ethereum Virtual Machine (EVM) σε μια γλώσσα που μπορεί να υιοθετηθεί από προγραμματιστές που χρησιμοποιούν C ++ ή Rust.
Και εδώ ξεκινούν και άλλα προβλήματα…
Το πρωτόκολλο proof-of-stake αφορά τη μείωση του κόστους εξόρυξης και της κατανάλωσης ενέργειας, ωστόσο η απόδοση του δικτύου θα αυξηθεί μόνο εάν μειωθούν οι χρόνοι των μπλοκ ή / και αυξηθούν τα μεγέθη των μπλοκ.
Επιπλέον, το sharding βοηθά μόνο εφαρμογές που εκτελούνται ανεξάρτητα η μία από την άλλη και πρέπει κάθε φορά να συγχρονίζονται.
Όμως, η εγγενής αποκεντρωμένη και ανοιχτή πηγή της DeFi σημαίνει ότι η επεξεργασία τύπου sharding πρέπει να εκτελεί συναλλαγές μέσω μιας relay αλυσίδας, η οποία θα επιβραδύνει ολόκληρη τη διαδικασία.
Και το πιο σημαντικό: Παρότι το Ίδρυμα Ethereum ισχυρίζεται ότι θα φέρει στο φως αναβαθμίσεις που επιλύουν, σε κάποιο βαθμό, το μείζον πρόβλημα της ταχύτητες επεξεργασίας συναλλαγών και το υψηλό κόστος των τελών φυσικού αερίου, δείχνει να αγνοεί ζητήματα που, εάν επιλυθούν, θα ανοίξουν πόρτες για μεγαλύτερο αριθμό χρηστών, όπως για παράδειγμα το φιλικό interface.
Επίσης, πέρα από τα τέλη, υπάρχουν πολλά ζητήματα που προκύπτουν από τη διαδικασία επιβεβαίωσης μιας συναλλαγής.
Πολύ συχνά οι χρήστες δεν λαμβάνουν επιβεβαίωση αμέσως μετά τη συναλλαγή, κάτι που προκαλεί υπερβολική αβεβαιότητα.
Για χρήστες που έχουν συνηθίσει άμεσα αποτελέσματα στο διαδίκτυο, αυτή είναι μια περίεργη και απογοητευτική εμπειρία.
Ως εκ τούτου, η απαισιοδοξία για το αποτέλεσμα που θα φέρουν οι αναμενόμενες αλλαγές διογκώνεται.
Προς το παρόν, το Ethereum 2.0 δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια αναβάθμιση αισθητικού τύπου…
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών