Τι επισημαίνει σε έκθεσή του το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Financial Stability Board) – Το μέλλον της εποπτικής δράσης
Πέρασαν οι εποχές που το bitcoin, το ether και άλλα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως μια εξειδικευμένη δραστηριότητα στο πλαίσιο των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Τι άλλαξε; Σε μια νέα έκθεση, το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Financial Stability Board) - ένας διεθνής οργανισμός που εκπροσωπεί ρυθμιστικές αρχές από 24 χώρες και οικονομικές δικαιοδοσίες – επισήμανε ότι η «ταχέως εξελισσόμενη» αγορά κρυπτογραφημένων περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε γρήγορα να φτάσει σε σημείο όπου να καταστεί «απειλή για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα «λόγω του μεγέθους που έχει αποκτήσει, των διαρθρωτικών ευάλωτων σημείων της, αλλά και των διευρυνόμενων δεσμών με το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα, επισημαίνεται σε δημοσίευμα του CNN Business το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022.
«Οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα θα μπορούσαν να κλιμακωθούν με μεγάλη ταχύτητα», επισήμανε το Συμβούλιο αυτή την εβδομάδα, προσθέτοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να αναλάβουν τάχιστα εποπτική δράση.
Άνοδος της έκθεσης παραδοσιακών παικτών
Την ίδια ώρα, οι τράπεζες και άλλοι μεγάλοι παράγοντες της χρηματοπιστωτικής αγοράς αγοράς αυξάνουν την έκθεσή τους στα κρυπτονομίσματα λόγω αιτημάτων από πελάτες, παρά την αστάθειά στην αγορά των cryptos.
Την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022 το bitcoin σημείωσε βουτιά σχεδόν 8% καθώς στην ευρύτερη αγορά καταγράφηκε sell odd.
Την ίδια μέρα, η Sequoia Capital ανακοίνωε ότι ενίσχυε τις δραστηριότητές της στα κρυπτογράφηση με ένα νέο Fund 500 έως 600 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο κολοσσός των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών είπε ότι θα «επικεντρωθεί κυρίως στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία».
«Οι συστημικά σημαντικές τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι ολοένα και πιο πρόθυμοι να αναλάβουν δράση και να αποκτήσουν έκθεση σε κρυπτογραφημένα περιουσιακά στοιχεία», ανέφερε η FSB.
«Εάν συνεχιστεί η τρέχουσα τροχιά ανάπτυξης σε κλίμακα και βαθμό διασύνδεσης των κρυπτογραφημένων περιουσιακών στοιχείων με αυτά τα ιδρύματα, το γεγονός αυτό θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα», σημειώνεται.
Πώς διαμορφώνεται το σκηνικό
Το 2021, η αξία της αγοράς κρυπτογραφημένων περιουσιακών στοιχείων υπερτριπλασιάστηκε και διαμορφώθηκε στα 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Συγκριτικά οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, για σύγκριση, αποτιμήθηκαν σε περισσότερα από 120 τρισεκατομμύρια δολάρια για το ίδιο διάστημα.
Γιατί, λοιπόν, η FSB κρούει τον κώδωνα του κινδύνου;
Σύμφωνα με τη μελέτη, επειδή εμπλέκονται μεγάλοι «παίκτες», σημαντικές αλλαγές στην αγορά των κρυπτογραφημένων περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια σειρά από απροσδόκητα γεγονότα.
Έγινε μάλιστα σύγκριση με τις συναλλαγές που συνδέονται με την αγορά κατοικίας που οδήγησαν στην εκδήλωση της οικονομικής κρίσης του 2008.
Όπως η αγορά των subprime στις ΗΠΑ
«Όπως στην περίπτωση της κρίσης των ενυπόθηκων δανείων subprime των ΗΠΑ, μια μικρή έκθεση στην εν λόγω αγορά δεν σημαίνει απαραίτητα μικρό κίνδυνο, ιδιαίτερα εάν [υπάρχει] έλλειψη διαφάνειας και ανεπαρκής ρυθμιστική κάλυψη», επισήμανε η FSB.
Ρυθμιστική δράση
Οι κυβερνήσεις μετά από μια περίοδο σχετικής αδράνειας, θα μπορούσαν να αρχίσουν να γίνονται πιο επιθετικές όσον αφορά τη ρυθμιστική τους πολιτική.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, σύμφωνα με κύκλους του οικονομικού επιτελείου, θα μπορούσε να εκδώσει εκτελεστικό διάταγμα την επόμενη εβδομάδα που θα δίνει εντολή στις υπηρεσίες να μελετήσουν την εν λόγω αγορά και να αναπτύξουν μια στρατηγική για τη ρύθμιση των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
Για τα stablecoins
Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Κογκρέσο πραγματοποίησε ακρόαση σχετικά με τη ρύθμιση των stablecoins.
Πρόκειται για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία των οποίων η αξία είναι συνδεδεμένη με άλλα νομίσματα ή εμπορεύματα.
H UBS δεν πιστεύει ότι οι επενδυτές πρέπει να… κρατήσουν την ανάσα τους για σαφέστερη καθοδήγηση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
«Οι ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να περιμένουν πολύ καιρό για τη δράση του Κογκρέσου και στο μεταξύ θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα χρησιμοποιώντας τους περιορισμένου και ατελείς κανόνες που έχουν ήδη», δήλωσε η ελβετική τράπεζα την περασμένη εβδομάδα.
Η ουκρανική κρίση
Οι επενδυτές παρακολουθούν νευρικά τις εξελίξεις τα ουκρανικά σύνορα, την ίδια ώρα, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Οι παγκόσμιες αγορές σταθεροποιήθηκαν την Παρασκευή (18/2) μετά την απειλή μιας πιθανής ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ώθησαν τον Dow στη χειρότερη επίδοση του 2022.
Αλλά η αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί στη συνέχεια - και τι θα μπορούσε να σημαίνει για τους επενδυτές - παραμένει.
Γεωπολιτικοί κίνδυνοι
«Οι επενδυτές, επιφυλακτικοί για τυχόν άσχημα νέα, δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν θετική δυναμική στις αγορές μετοχών σε όλο τον κόσμο καθώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα», δήλωσε ο Peter Essele, επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίου της Commonwealth Financial Network.
Πρόσθεσε ότι «μια περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων βραχυπρόθεσμα θα μπορούσε να ταράξει τις αγορές», οι οποίες ανησυχούν για τις αναταράξεις στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού καθώς η Federal Reserve ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και χρόνια.
Απασχόληση: Θα γεμίσουν ποτέ ξανά τα γραφεία της Νέας Υόρκης;
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Eric Adams απηύθυνε έκκληση στους εργαζόμενους αυτή την εβδομάδα: Επιστρέψτε στο γραφείο.
Σας παρακαλούμε.
Ο Adams είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι στη μεγαλύτερη πόλη της Αμερικής, η πρόοδος επιστροφής στο γραφείο κορυφώθηκε σε πάνω από 35% στις αρχές Δεκεμβρίου, αλλά έπεσε σε λίγο πάνω από 10% μέχρι τον Ιανουάριο, καθώς οι φόβοι για την παραλλαγή Omicron αυξήθηκαν.
«Ακόμα δεν έχει ανακάμψει», σημείωσε .
Γιατί έχει σημασία:
«Όταν οι εργαζόμενοι δεν επιστρέφουν στη δουλειά τους, δεν τρώνε μεσημεριανό σε ένα κοντινό εστιατόριο, δεν ψωνίζουν σε ένα τοπικό κατάστημα ή δεν πηγαίνουν τα ρούχα τους στο στεγνοκαθαριστήριο» είπε ο Άνταμς.
«Οι επιχειρηματικές περιοχές μας υποφέρουν και επιβραδύνει την ανάκαμψη».
Πρόσθεσε ότι λόγω της απομακρυσμένης εργασίας, τα ποσοστά κενών θέσεων γραφείων βρίσκονται σε υψηλό 40 ετών - ισοδύναμα με περισσότερα από 83 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια κενού χώρου.
Στο 59% η εξ αποστάσεως εργασία
Σύμφωνα με έρευνα του Pew που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα, το 59% των Αμερικανών με δουλειές που μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως δηλώνουν ότι εξακολουθούν να εργάζονται από το σπίτι πολύ ή αποκλειστικά.
Πριν από τον Covid-19, ο αριθμός αυτός ήταν 23%.
Και είναι κρίσιμο, το 60% των εργαζομένων με δουλειές που μπορούν να γίνουν από το σπίτι λένε ότι θα ήθελαν να εργάζονται από το σπίτι όλο ή τον περισσότερο χρόνο όταν τελειώσει η πανδημία, αν τους δοθεί η επιλογή.
Αυτό διευρύνθηκε απο το 54% το 2020.
Ο μεγαλύτερος λόγος που αναφέρεται;
Απλώς είναι η προτίμησή τους στην παρούσα συγκυρία», καταλήγει το δημοσίευμα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών