Ο αυξανόμενος πληθωρισμός, οι αυξήσεις των επιτοκίων και η γεωπολιτική αστάθεια που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία
«Μέχρι τώρα, οποιοσδήποτε επενδυτής στην αγορά των κρυπτογραφημένων assets γνωρίζει ότι η αγορά κατέρρευσε και… τσουρουφλίστηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.
Το μόνο ερώτημα που μένει είναι γιατί;», επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Fortune, to Σάββατο 14 Μαΐου 2022.
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει απλή απάντηση, σημειώνεται στο δημοσίευμα αν και μπορεί να ευθύνονται ορισμένοι παράγοντες που λειτουργούν παράλληλα.
Ο αυξανόμενος πληθωρισμός, οι αυξήσεις των επιτοκίων και η γεωπολιτική αστάθεια που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα μπορούσαν να ευθύνονται εν μέρει, δήλωσε στο Fortune αυτή την εβδομάδα ο στρατηγός της Bank of America για τα παγκόσμια κρυπτογράφηση και ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία Alkesh Shah.
Αυτοί οι παράγοντες έχουν δημιουργήσει ισχυρούς αντίθετους ανέμους για τη αγορά των cryptos...
S&P Global: Έγκαιρη αφυπνιση
Η βουτιά που καταγράφηκε στην αγορά κρυπτονομισμάτων είναι «μια έγκαιρη αφύπνιση», δήλωσε ο οίκος αξιολόγησης S&P Global.
«Τα σοκ από την πτώση των περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης τις τελευταίες ημέρες παρέμειναν κυρίως στις αγορές κρυπτογράφησης και επηρέασαν περισσότερο τους ιδιώτες επενδυτές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε επίσης ότι «η πρόσφατη πτώση της αξίας του Bitcoin, του μεγαλύτερου περιουσιακού στοιχείου κρυπτογράφησης, δεν είναι διαφορετική από αυτή που συνέβη πριν από περίπου ένα χρόνο»
Η αγορά κρυπτονομισμάτων έχασε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, ή σχεδόν το ήμισυ της αγοραίας αξίας της, τις τελευταίες πέντε εβδομάδες.
Αναφέρει ότι παρά το σχετικά μέτριο μέγεθος της αγοράς κρυπτογράφησης, τα μικρά άμεσα ανοίγματα που έχουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εγκυμονούν περαιτέρω κινδύνους μετάδοσης στο σύνολο της αγοράς.
«Όπως κάθε καινοτομία, τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης μπορούν να αποφέρουν οφέλη, αλλά και κινδύνους», πρόσθεσε.
Πληθωρισμός και Ουκρανία
O δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Απρίλιο με μικρότερη ταχύτητα από ό,τι τον προηγούμενο μήνα, αλλά και πάλι ταχύτερα από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι.
Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα αυτόν τον μήνα, την πρώτη φορά που το έκανε μετά από 22 χρόνια.
Και στην Ουκρανία, η Ρωσία δεν δείχνει σημάδια να εγκαταλείψει την εισβολή της, επισημαίνεται στο δημοσίευμα του Fortune.
Ως αποτέλεσμα, τα η αγορά των cryptos κατέρρευσε αυτή την εβδομάδα, με αξία 200 δισ. δολ. να χάνεται σε μόλις 24 ώρες την Πέμπτη 12 Μαϊου 2022.
Το Bitcoin, που αποτελεί περίπου το 44% της αγοράς κρυπτογράφησης, έπεσε στο χαμηλό 90 ημερών των 26.350 δολ.
Αν και το κρυπτονόμισμα ανέκαμψε σε περίπου 30.000 δολ την Παρασκευή (13/5), παρέμεινε κάτω 15% για την εβδομάδα και περισσότερο από 56% από το υψηλό του Νοεμβρίου των 69.000 δολ., σύμφωνα με το CoinMarketCap.
Η πορείας της Wall
Ένας άλλος παράγοντας που επιβαρύνει την κρυπτογράφηση είναι η συσχέτισή της με το χρηματιστήριο, το οποίο έχει υποχωρήσει πρόσφατα.
Αν και εδώ και καιρό διαφημιζόταν από τους υποστηρικτές ότι ως περιουσιακό στοιχείο μπορούσε να λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα στον πληθωρισμό, το Bitcoin συμπεριφέρεται περισσότερο σαν περιουσιακό στοιχείο αντιστάθμισης κινδύνου, έγραψαν αναλυτές της Bank of America νωρίτερα αυτό το μήνα.
Το Bitcoin, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, συσχετίζεται πολύ λιγότερο με τον χρυσό, από ό,τι με τον S&P 500 και τον τεχνολογικά βαρύ Nasdaq.
Τεχνολογικές μετοχές
Επειδή τα κρυπτονομίσματα λειτουργούν πολύ περισσότερο σαν μετοχές τεχνολογίας παρά ως αντιστάθμισμα πληθωρισμού, όταν οι τεχνολογικές μετοχές απογειώνονται, το ίδιο συμβαίνει και με τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.
Οι τεχνολογικές μετοχές ξεκίνησαν άσχημα την εβδομάδα με τον Nasdaq να έκλεισε με πτώση 4% τη Δευτέρα και στη συνέχεια να έκλεισε άλλο 3% την Τετάρτη πριν ανακτήσει κάποιο έδαφος το απόγευμα της Παρασκευής
. Αυτή την εβδομάδα, ο Dow υποχώρησε περισσότερο από 2%, ο S&P 500 υποχώρησε 2,5% και ο Nasdaq έπεσε 3% σε μια χαμένη εβδομάδα για τους κύριους μέσους όρους.
Γέμισε το … νεκροταφείο
Μια πηγή αβεβαιότητας των επενδυτών σχετικά με τα κρυπτονομίσματα ήταν η κατάρρευση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα του TerraUSD (UST), που προηγουμένως ήταν αγαπημένη του stablecoin.
Το λεγόμενο αλγοριθμικό stablecoin χτύπησε την ευρύτερη αγορά κρυπτογράφησης όταν έπεσε πολύ κάτω από τη θεωρητικά σταθερή δέσμευσή του στο δολάριο.
Ο σκοπός του stablecoin, και άλλων παρόμοιων, ήταν να προσφέρει ένα ασφαλές καταφύγιο για επενδυτές που επιδιώκουν να αποφύγουν τις διακυμάνσεις σε άλλα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin και το Ether, διατηρώντας μια σταθερή αξία, ανεξάρτητα από τις συνθήκες της αγοράς.
Μαζική απόσυρση
Σε αυτήν την περίπτωση, το UST έχασε αυτό το δεσμό και διαπραγματεύτηκε έως και 13 σεντς την Παρασκευή (13/5) μετά από μια εβδομάδα αναταράξεων.
Εν τω μεταξύ, το Luna, το "αδελφό" του κρυπτονόμισμα, έγινε σχεδόν.... άχρηστο μέσα σε μια νύχτα μετά από διαπραγμάτευση για 80 δολ. την εβδομάδα νωρίτερα.
Καθώς οι επενδυτές είδαν το stablecoin να πέφτει, έσπευσαν να αποσύρουν τα χρήματά τους, προκαλώντας αυτό που ορισμένοι αναλυτές αποκαλούν σπείρα θανάτου.
Τα μεγάλα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων διέγραψαν τελικά τόσο το Luna όσο και το UST για την προστασία των καταναλωτών.
Το ορόσημο.. της αρχής του τέλους;
Αν και ορισμένοι αναλυτές έχουν πει στους επενδυτές να παραμείνουν στην πορεία, άλλοι περιέγραψαν το κραχ ως σημαντικό ορόσημο ή το τέλος των ημερών.
Μια νέα έκθεση της Bank of America Research αναφέρει ότι ήταν η χειρότερη κατάρρευση από τον Μάιο του 2021 και ότι προσομοιάζει τόσο στην οικονομική κρίση του 2008 όσο και στο κραχ της «φούσκας» των dotcom εταιρειών το 2000.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών