Τα Stablecoins προσπαθούν να «ενοχοποιήσουν τη σταθερότητα του πραγματικού χρήματος που εκδίδουν οι κεντρικές τράπεζες», ανέφερε η έκθεση της BIS
Η BIS, μια ένωση των μεγάλων κεντρικών τραπεζών του κόσμου, ανέφερε στην έκθεσή της ότι οι πρόσφατες καταρρεύσεις του TerraUSD και των «stablecoins» της luna, σε συνδυασμό με την αναταραχή της αγοράς έχουν δείξει την αστάθεια των κρυπτονομισμάτων.
Τα Stablecoins προσπαθούν να «ενοχοποιήσουν τη σταθερότητα του πραγματικού χρήματος που εκδίδουν οι κεντρικές τράπεζες», ανέφερε η έκθεση.
Οι κίνδυνοι ασφάλειας των κρυπτονομισμάτων, οι υψηλές χρεώσεις και τα ζητήματα επεκτασιμότητας, καθώς και οι «μη ελεγχόμενοι μεσάζοντες που εγκυμονούν χρηματοοικονομικούς κινδύνους», αποτελούν αυξανόμενες ανησυχίες στο σημερινό νομισματικό σύστημα, ανέφερε η BIS.
«Το σύμπαν των κρυπτονομισμάτων στερείται μιας ονομαστικής άγκυρας, την οποία προσπαθεί να εισαγάγει, ατελή, μέσω stablecoins», ανέφερε η έκθεση.
«Αυτές οι διαρθρωτικές ελλείψεις είναι απίθανο να επιδέχονται μόνο τεχνικές επιδιορθώσεις.
Αυτό συμβαίνει επειδή αντικατοπτρίζουν τους εγγενείς περιορισμούς ενός [αποκεντρωμένου] συστήματος που βασίζεται σε blockchains χωρίς άδεια».
Ο κατακερματισμός της αγοράς
«Το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι ο κατακερματισμός του σύμπαντος των κρυπτονομισμάτων», δήλωσε ο Hyun Song Shin, οικονομικός σύμβουλος της BIS και επικεφαλής της έρευνας.
"Ένα Crypto δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον σκοπό των χρημάτων με την έννοια ότι δεν αναδημιουργεί αυτόν τον ενάρετο κύκλο από τη μεγαλύτερη αποδοχή σε μεγαλύτερη χρήση."
Σύμφωνα με τη BIS ότι το μέλλον του νομισματικού συστήματος βρίσκεται στα ψηφιακά νομίσματα της Κεντρικής Τράπεζας (CBDC), όπου οι κεντρικές τράπεζες χρησιμοποιούν τα τεχνολογικά οφέλη του bitcoin και δημιουργούν ψηφιακές εκδόσεις των δικών τους νομισμάτων.
Περίπου το 90% των νομισματικών αρχών διερευνά τώρα τα CBDC, με την Κίνα να δοκιμάζει επί του παρόντος το δικό της ψηφιακό νόμισμα, το eCNY.
Η κεντρική τράπεζα της Τζαμάικα αναγνώρισε επίσημα το ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας «Jam-Dex» ως νόμιμο χρήμα, και έγινε η πρώτη χώρα που το έκανε.
«Αυτή η αρχιτεκτονική θεωρείται ότι έχει πολλά οφέλη: μικρότερο οικονομικό ρίσκο για τον πελάτη, περισσότερη ρευστότητα, χαμηλότερο κόστος, αυξημένο ανταγωνισμό και ευρύτερη πρόσβαση», ανέφερε η Τράπεζα του Ισραήλ.
«Το γενικό μας συμπέρασμα αποτυπώνεται στο σύνθημα, «Ό,τι μπορεί να κάνει η κρυπτογράφηση, τα CBDC μπορούν να κάνουν καλύτερα», είπε ο Shin.
Ωστόσο, τα project CBDC βρίσκονται ακόμη σε πρώιμα στάδια στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών