Καμπανάκι χτυπάει ο ESMA (Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών) για την αγορά κρυπτονομισμάτων.
Όπως αναφέρει σε πρόσφατη ανάλυσή του, μέχρι σήμερα οι αναταραχές των κρυπτονομισμάτων δεν έχουν επηρεάσει τις παραδοσιακές χρηματιστηριακές αγορές ή την πραγματική οικονομία.
Ωστόσο, στο μέλλον δεν αποκλείεται να υπάρξουν διαρροές το μέγεθος των οποίων εξαρτάται από το πόσο οι σημερινοί κίνδυνοι μπορούν να περιοριστούν και από το πως θα αναπτυχθεί η διασύνδεση των δύο συστημάτων.
Η ESMA βάζει στο στόχαστρο τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία και θα αρχίσει να τα παρακολουθεί αναλύοντας ζητήματα που αναδύονται.
Υπενθυμίζεται πως λόγω του υψηλού πληθωρισμού και το τέλος των χαμηλών επιτοκίων υπονόμευσε τη θετική επενδυτική ψυχολογία στην αγορά κρυπτονομισμάτων οδηγώντας σε ένα sell off το οποίο στο τέλος του πρώτου εξαμήνου κατέγραφε υποχώρηση 60%, αποδεικνύοντας την κυκλικότητα και την υψηλή μεταβλητότητα της συγκεκριμένης αγοράς.
Παρά το ξεπούλημα η δημοτικότητα των κρυπτονομισμάτων παραμένει υψηλή, ιδίως μεταξύ των μικροεπενδυτών, εξέλιξη που αποτελεί πηγή ανησυχίες για τις ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως.
Όπως σημειώνει δεν ισχύουν οι κανονιστικές διατάξεις και ο κύκλος ανάπτυξης των κρυπτονομισμάτων έχει μεγάλη μεταβλητότητα.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή σημειώνει πως δεν υπάρχει ενσώματη αξία στα κρυπτονομίσματα, όπως σε παραδοσιακές αξίες, όπως μετοχές και ομόλογα, ούτε δίνουν τη δυνατότητα στους κατόχους να έχουν δικαίωμα είσπραξης μελλοντικών διανομών σε μετρητά ή να έχουν δικαίωμα στα περιουσιακά στοιχεία σε περίπτωση εκκαθάρισης.
Τα περισσότερα είναι κερδοσκοπικά και η αξία τους εξαρτάται αποκλειστικά στη δυναμική της προσφοράς και της ζήτησης.
«Οι αγορές αυτές τείνουν να γίνουν ασταθείς και ευπαθείς σε χειραγώγηση ή απάτη και συχνά διευκολύνουν τη δημιουργία φούσκας που μπορεί να σκάσει προκαλώντας μεγάλη ανακατανομή πλούτου», σημειώνεται στην ανάλυση.
Επιθετικές εκστρατείες επίσης προώθησης προς το κοινό, το οποίο δεν είναι τόσο ενημερωμένο και οι οποίες υπόσχονται μεγάλες αποδόσεις, επίσης επηρεάζουν αναφέρει ο ΕSMA ενώ βάζει και τον κίνδυνο της μόχλευσης στο τραπέζι.
Όπως αναφέρει μικροί επενδυτές τοποθετούνται μέσα από πλατφόρμες που παρέχουν μόχλευση ακόμα και 125 φορές το κεφάλαιό τους και ως εκ τούτου αναλαμβάνουν υπερβολικό κίνδυνο να χάσουν όλο το κεφάλαιο.
Σημειώνεται πως σε έρευνα που είχε γίνει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Νοέμβριο του 2021 περίπου το 10% των νοικοκυριών είχαν τοποθετηθεί σε κρυπτονομίσματα.
Ωστόσο, τα περισσότερα νοικοκυριά είχαν μικρά ποσά, κάτω από 5.000 ευρώ τοποθετημένα στα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Καμπανάκι ESMA για τους κινδύνους των κρυπτονομισμάτων – Μπορούν να διαχυθούν στην πραγματική οικονομία
Η ESMA βάζει στο στόχαστρο τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία και θα αρχίσει να τα παρακολουθεί αναλύοντας ζητήματα που αναδύονται
Σχόλια αναγνωστών