Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Εφιάλτης για την Ευρώπη η στήριξη του Trump στη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων

Εφιάλτης για την Ευρώπη η στήριξη του Trump στη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων
Ο Trump αναμένεται να προσφέρει σημαντικές πολιτικές παροχές στον πλούσιο κλάδο των crypto, εάν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ
Η Ευρώπη ετοιμάζεται για μια άνευ προηγουμένου έγκριση από τον Donald Trump μιας από τις πιο επίφοβες τεχνολογίες στους κύκλους χάραξης πολιτικής: την κρυπτογράφηση.
Σύμφωνα με το Politico, την Πέμπτη, οι υποστηρικτές της αμφιλεγόμενης τεχνολογίας θα κατέβουν στο Νάσβιλ για ένα τριήμερο συνέδριο στο οποίο έχει προγραμματιστεί να εμφανιστεί ο Trump.
Ο επικρατέστερος προεδρικός υποψήφιος αναμένεται να προσφέρει σημαντικές πολιτικές παροχές στον πλούσιο κλάδο, ο οποίος δωρίζει αφειδώς στην προεκλογική του εκστρατεία εδώ και μήνες.
Δεν είναι σαφές τι ακριβώς θα υποσχεθεί ο Trump στη νεοαποκτηθείσα βάση του - ο πρώην πρόεδρος έχει ελάχιστο προσωπικό ενδιαφέρον για την κρυπτογράφηση, αφού χλεύασε την τεχνολογία όταν ήταν στην εξουσία - αλλά ό,τι και να βγάλει θα προκαλέσει νευρικό κλονισμό στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, ιδίως δεδομένης της υποψηφιότητας του υποψήφιου συνεργάτη του υπέρ της κρυπτογράφησης JD Vance.

Εφιάλτης για την ευρωπαϊκή ελίτ

Εδώ και χρόνια, η ελίτ της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα κρυπτονομίσματα, τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που αποθηκεύονται σε ένα είδος κοινής βάσης δεδομένων, γνωστή ως blockchain.
Αυτό τους επιτρέπει να συναλλάσσονται ελεύθερα από χρήστη σε χρήστη χωρίς τη μεσολάβηση των χρηματοπιστωτικών αρχών.
Οι αξιωματούχοι χρησιμοποιούν εδώ και καιρό τη ρύθμιση για να κρατήσουν υπό έλεγχο μια τεχνολογία που συνδέεται με την αστάθεια, το ξέπλυμα χρήματος και τα συστήματα Ponzi.
Αλλά ο κυριότερος φόβος τους είναι ότι τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν, εάν υιοθετηθούν ευρέως, να υπονομεύσουν συνολικά την ικανότητά τους να ασκούν νομισματική και οικονομική πολιτική.
Μεγάλο μέρος της ανησυχίας τους έχει επικεντρωθεί στα stablecoins, κρυπτογραφικά μάρκες συνδεδεμένες με την αξία κανονικών νομισμάτων όπως το δολάριο και το ευρώ. Συχνά χρησιμοποιούνται για την απρόσκοπτη μετάβαση μεταξύ των κόσμων των κρυπτονομισμάτων και των fiat νομισμάτων, χρησιμοποιούνται επίσης ως παράλληλα νομίσματα από μόνα τους.
Η χρήση τους έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια σε χώρες όπως η Ρωσία, όπου το δολάριο είναι δύσκολα προσβάσιμο, ενώ σε χώρες με αδύναμες οικονομίες τα stablecoins έχουν συνδεθεί με την πτώση του τοπικού νομίσματος.
Όπως τονίζει το Politico, είναι κατανοητό ότι αυτό εκνευρίζει το ευρωπαϊκό κατεστημένο.
Το 2019, οι αξιωματούχοι πανικοβλήθηκαν όταν το Facebook (τώρα Meta) ανακοίνωσε την κυκλοφορία του δικού του mega-stablecoin, με την ονομασία Libra.
Οι αξιωματούχοι ανησυχούσαν ότι το μέγεθος και η εμβέλεια του Facebook θα καθιστούσαν το Libra έναν πραγματικό αντίπαλο του ευρώ.
Σε απάντηση, οι Βρυξέλλες ανέπτυξαν μέτρα προστασίας έναντι των stablecoins μέσω του κανονισμού για τις αγορές κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων (Markets in Crypto Assets - MiCA), μια δέσμη αυστηρών απαιτήσεων για τις επιχειρήσεις κρυπτογράφησης, η οποία τέθηκε τελικά σε ισχύ τον Ιούνιο.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την πλευρά της, άρχισε να διερευνά την ιδέα της ανάπτυξης ενός εύχρηστου «ψηφιακού ευρώ» που θα απομάκρυνε κάθε ανταγωνιστή νομίσματος ιδιωτικής έκδοσης.

Έκρηξη συναλλαγών

Για παράδειγμα, αν η βιομηχανία κάνει το δικό της, τα σχέδια για παρόμοια σκληρή ρύθμιση στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να καταργηθούν υπέρ κανόνων που διευκολύνουν τα stablecoins να διεισδύσουν βαθύτερα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, δήλωσαν τρεις υψηλόβαθμοι υποστηρικτές της κρυπτογράφησης στο Politico.
Η νέα νομοθεσία θα μπορούσε, για παράδειγμα, να επιτρέπει στις κανονικές εμπορικές τράπεζες να φιλοξενούν και να εκδίδουν stablecoins, ή να απορρυθμίζει τις «κρυπτογενείς» επιχειρήσεις stablecoin.
Αυτή η θεσμική υποστήριξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε έκρηξη των συναλλαγών stablecoin, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη - και σχεδόν όλες θα ήταν εκφρασμένες σε δολάρια.
Πρώτον, ενώ υπάρχουν stablecoins «συνδεδεμένα» με το ευρώ, αντιπροσωπεύουν μόνο το 1,1% των συναλλαγών κρυπτογράφησης, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας κρυπτογράφησης Kaiko.
Αντίθετα, τα stablecoins που υποστηρίζονται σε δολάρια αντιστοιχούν σε ένα πλήρες 90%.
«Εάν ο παράγοντας Trump οδηγήσει σε μια νέα έκρηξη της αγοράς κρυπτογράφησης, αυτό θα δει επίσης περισσότερα stablecoins στην ΕΕ, και αυτά τα stablecoins είναι κατά κύριο λόγο συνδεδεμένα με το δολάριο», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στο θέμα.
«Ένα μάτσο ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες και υπουργεία Οικονομικών θέλουν πράγματι να περιορίσουν την παρουσία των stablecoins που είναι συνδεδεμένα με δολάρια στην ΕΕ, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στον Λευκό Οίκο, αλλά δεν μπορούν να κάνουν πολλά για να το πετύχουν αυτό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης