Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

To Bitcoin θα γίνει το νέο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα – Μάχη μέχρι θανάτου ΗΠΑ και Κίνας

To Bitcoin θα γίνει το νέο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα – Μάχη μέχρι θανάτου ΗΠΑ και Κίνας
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump δεσμεύθηκε να διατηρήσει ένα «στρατηγικό εθνικό απόθεμα bitcoin» και υποστήριξε την εξόρυξή του στις ΗΠΑ, σημειώνοντας επίσης ότι «αν δεν το κάνουμε εμείς, θα το κάνει η Κίνα» και θα χάσουμε τον επικείμενο νομισματικό πόλεμο
Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από παγκόσμια οικονομική αστάθεια και υψηλή πολιτική αβεβαιότητα, η προοπτική μιας νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων στο χρηματοπιστωτικό τομέα κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος.
Τώρα, υπάρχουν ερωτήματα για το πώς θα διαμορφωθεί αυτή η νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
Στο ομότιτλο βιβλίο του, The Changing World Order, ο Ray Dalio παρέχει ένα αναλυτικό πλαίσιο για την άνοδο και την πτώση των οικονομιών, εξετάζοντας το επίπεδο υιοθέτησης των νομισμάτων τους ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.
Το δολάριο κατείχε εδώ και καιρό αυτή τη θέση, αλλά η.. βασιλεία του αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο από τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους, την αυξανόμενη εισοδηματική ανισότητα, την ακραία πολιτική πόλωση και κυρίως από τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Forbes.
Από τότε που οι ΗΠΑ άρχισαν να χρησιμοποιούν το δολάριο ως όπλο, με την κατάσχεση συναλλαγματικών αποθεμάτων από την κεντρική τράπεζα του Αφγανιστάν μετά την επανεμφάνιση των Ταλιμπάν στην εξουσία ή με την αποβολή της Ρωσίας από το σύστημα πληρωμών SWIFT μετά την εισβολή στην Ουκρανία, τρίτες χώρες άρχισαν να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις.

Από τις Αυτοκρατορίες στον πολυπολιτικό κόσμο 


Για παράδειγμα, οι χώρες BRICS επί του παρόντος ακολουθούν στην στρατηρική της αποδολαριοποίησης, υποστηρίζοντας ένα νέο κοινό νόμισμα για το εμπόριο και τις επενδύσεις μεταξύ τους, και έχουν ήδη αρχίσει να ενισχύουν το εμπόριο σε εθνικά νομίσματα αντί για δολάριο ΗΠΑ
Σύμφωνα με το βιβλίο του Dalio, ο κόσμος σχεδόν πάντα οδηγούνταν από ένα μόνο κράτος και το νόμισμά τους (Βρετανία πριν από τις ΗΠΑ και άλλες αυτοκρατορίας πριν από τη Βρετανία), ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβαλλόμενη παγκόσμια τάξη πραγμάτων, ένα πιθανό αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μια πολυπολική παγκόσμια τάξη με ένα αποκεντρωμένο αποθεματικό νόμισμα και όχι ένα κυρίαρχο, δηλαδή το Bitcoin.
Σε ένα πρόσφατο συνέδριο Bitcoin στο Nashville, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump υποσχέθηκε να διατηρήσει ένα «στρατηγικό εθνικό απόθεμα bitcoin» και υποστήριξε την εξόρυξη του Bitcoin στις ΗΠΑ, σημειώνοντας επίσης με ιδιαίτερη έμφαση για την πολιτική του ότι «αν δεν το κάνουμε εμείς, θα το κάνει η Κίνα» και θα χάσουμε τον επικείμενο νομισματικό πόλεμο.

Η μεγάλη στροφή

Το τοπίο όσον αφορά την αγορά του bitcoin στις Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να υποστεί σύντομα μια σημαντική αλλαγή.
Σε μια πρόσφατη συζήτηση, ο Scott Melker, οικοδεσπότης του podcast του Wolf of All Streets και ο Dennis Porter, Διευθύνων Σύμβουλος και Συνιδρυτής του Satoshi Action Fund,  ανέλυσαν τη νομοθεσία που θα μπορούσε να οδηγήσει στο να διαμορφωθεί ένα στρατηγικό απόθεμα bitcoin  - σε συνδυασμό μάλιστα με την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών πιέσεων απο το αστρονομικό χρέος των ΗΠΑ.
Αυτή η πρωτοβουλία, υπό την ευθύνη της  Cynthia Lummis, που είναι γερουσιαστής, στοχεύει στην ενίσχυση της καινοτομίας και στη διατήρηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομική αρένα.
Ο Melker άνοιξε τη συζήτηση επισημαίνοντας την πρόσφατη είδηση ότι ο πρώην πρόεδρος Donald Trump υπαινίχθηκε ένα στρατηγικό απόθεμα bitcoin σε μια ομιλία του στο Nashville.
Λίγο αργότερα, η γερουσιαστής Cynthia Lummis παρουσίασε το «Νομοσχέδιο bitcoin» - Ενίσχυση της Καινοτομίας, της Τεχνολογίας και της Ανταγωνιστικότητας μέσω βελτιστοποιημένης Επένδυσης σε εθνικό επίπεδο.
Αυτό το νομοσχέδιο πρόκειται να τοποθετήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ηγέτιδα δύναμη στην υιοθέτηση bitcoin.


Ο γεωπολιτικός ρόλος και το στρατηγικό πλεονέκτημα


Ο Dennis Porter, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την υποστήριξη από διάφορους γερουσιαστές , συμπεριλαμβανομένου του Trump, στην ιδέα  οι ΗΠΑ να διατηρούν το bitcoin στα νομισματικά αποθέματά τους.
Τόνισε ότι αυτό το νομοσχέδιο αντιπροσωπεύει ένα κρίσιμο πρώτο βήμα προς την υιοθέτηση του bitcoin και τη χρήση του, δίνοντας δυνητικά στις ΗΠΑ ένα στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι των γεωπολιτικών αντιπάλων.
Ο Porter περιέγραψε τα πέντε βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου: Δημιουργία συναλλαγματικών αποθεματικών μέσω του Υπουργείου Οικονομικών, πρόγραμμα αγορών για bitcoin, καταγραφή αποθεμάτων με βάση κανόνες διαφάνειας, διακοπή της δημοπρασίας 210.000 bitcoin και μια επιλογή σε τρίτα κράτη να εμπλακούν. Είναι σημαντικό ότι το νομοσχέδιο προτείνει τη χρηματοδότηση αυτών των αγορών χωρίς αύξηση του εθνικού χρέους, μια δημιουργική λύση την οποία επεξεργάστηκε η ομάδα της Lummis.
Ο Melker , επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο προτείνει την αγορά 200.000 bitcoin ετησίως σε διάστημα πέντε ετών, συνολικού ύψους περίπου ενός εκατομμυρίου bitcoin, περίπου το 5% της υπάρχουσας προσφοράς.
Ο Porter αναγνώρισε ότι ενώ κάποιοι μπορεί να το θεωρήσουν επιθετική πολιτική, πιστεύει ότι είναι ένα ορθολογικό βήμα, δεδομένης της δυνατότητας χρήσης του bitcoin ως ισχυρού νομισματικού εργαλείου.
Τόνισε τη σημασία του να μην χάσουν οι ΗΠΑ αυτή την ευκαιρία σε χώρες όπως η Ρωσία ή η Κίνα.
Η συζήτηση έθιξε και τις γεωπολιτικές προεκτάσεις.
Ο Melker σημείωσε ότι η δημόσια συζήτηση μιας τέτοιας στρατηγικής από τις ΗΠΑ μπορεί να ωθήσει άλλες κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις να εξετάσουν παρόμοιες πολιτικές.
Ο Porter σημαίωσε ότι η Satoshi Action έχει λάβει ερωτήματα από νομοθέτες σε όλο τον κόσμο, με το ενδιαφέρον να είναι έντονο για το καθεστώς των νομοθετικών προσπαθειών των ΗΠΑ και των αποφάσεων πολιτκών όπως ο Trump και του RFK που υποστηρίζουν το bitcoin.
Παρά τη νομοθετική δυναμική, ο Melker παρατήρησε ότι η τιμή του bitcoin δεν είχε κινηθεί ανοδικά σημαντικά.
Ο Porter εξήγησε ότι η δυναμική της αγοράς εξακολουθεί να καταγράφει περισσότερους πωλητές παρά αγοραστές στις τρέχουσες τιμές, μια κατάσταση που πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου.
Τόνισε επίσης τη δικομματική φύση της υποστήριξης για το bitcoin, σημειώνοντας ότι Δημοκρατικοί όπως ο βουλευτής Ro Khanna υπήρξαν επί μακρόν υποστηρικτές του κρυπτονομίσματος.
Οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνη χώρα που εξετάζει αυτή την κίνηση, καθώς πολλές άλλες έχουν ήδη εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές, κυρίως η πρώτη - αλλά όχι η μόνη και ούτε η τελευταία - το Ελ Σαλβαδόρ υιοθέτησε ήδη το Bitcoin ως νόμισμα και το πρόσθεσε ως μέρος των νομσιματική αποθέματα.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-08-03_160247.png
Το επόμενο παγκόσμιο νόμισμα – Ποια είναι τα πλεονεκτήματα

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του Bitcoin ως αποθεματικού νομίσματος είναι σταθερή προσφορά του.
Με σταθερό ανώτατο όριο προσφοράς 21 εκατομμυρίων νομισμάτων, η αξία του Bitcoin δεν υπόκειται σε πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες μπορούν να διαβρώσουν την αγοραστική δύναμη των παραδοσιακών νομισμάτων.
Αυτή η εγγενής σταθερότητα της αξίας του είναι ελκυστική για τα κράτη που αναζητούν ένα αξιόπιστο αποθεματικό νόμισμα και μέσο ανταλλαγής.
Η αποκεντρωμένη φύση του Bitcoin εξαλείφει επίσης την ανάγκη για μεσάζοντες όπως οι κεντρικές τράπεζες ή οι κυβερνήσεις, καθιστώντας το λιγότερο επιρρεπές στην πολιτική χειραγώγηση καθώς η χρήση των κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ μετέδωσε μια παγκόσμια έλλειψη εμπιστοσύνης στο αμερικανικό νόμισμα.
Καθώς περισσότερες χώρες αναγνωρίζουν τα οφέλη από την υιοθέτηση του Bitcoin ως κρατικού αποθεματικού νομίσματος, μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων αρχίζει να διαμορφώνεται που αντιπροσωπεύει μια σεισμική μετατόπιση στη νομισματική ιστορία.
Μέσω της αυξημένης υιοθέτησης του Bitcoin ως αποθεματικού νομίσματος, μπορούμε μόνο να περιμένουμε να δούμε βαθείς μετασχηματισμούς  στον τρόπο με τον οποίο τα κράτη αλληλεπιδρούν οικονομικά και πολιτικά.
Ενώ το δολάριο το de facto αποθεματικό νόμισμα του κόσμου μετά τη συμφωνία του Bretton Woods σε έναν μονοπολικό κόσμο, το Bitcoin μπορεί να πάρει τη θέση του σε έναν όλο και πιο περίπλοκο, πολυπολικό γεωπολιτικά κόσμο κόσμο - αλλά μόνο ο χρόνος θα δείξει...
news-image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης