Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Η μεγάλη ανατροπή - Θα αντικαταστήσει στο μέλλον το Bitcoin το δολάριο; - Ο ρόλος BlackRock, Fidelity και το πολιτικό ρίσκο για Trump

Η μεγάλη ανατροπή - Θα αντικαταστήσει στο μέλλον το Bitcoin το δολάριο; - Ο ρόλος  BlackRock, Fidelity και το πολιτικό ρίσκο για Trump
Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν το bitcoin είναι ένας «ψηφιακός» καθρέφτης του χρηματιστηρίου ή ένα μοναδικό περιουσιακό στοιχείο επηρεασμένο από ευρύτερες οικονομικές δυνάμεις;
Ο ρόλος του bitcoin στο παγκόσμιο οικονομικό τοπίο συχνά προκαλεί αντικρουόμενες απόψεις, ειδικά όταν η απόδοσή του φαίνεται να αψηφά την παραδοσιακή λογική των επενδυτών που διαμορφώνουν τις κινήσεις στις αγορές ενώ οι έντονες διακυμάνσεις του προκαλούν φόβους στους συντηρητικούς.
Στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ όσον αφορά την οικονομική ατζέντα έχει καταλάβει σημαντική θέση με την ομάδα του πρώην προέδρου Donald Trump να έχει στελεχωθεί από οπαδούς των κρυπτονομισμάτων αλλά και να έχουν εξεγγελεθεί μια σειρά από πολιτικές φιλικές προς την αγορά των κρυπτονομισμάτων – όπως η χρήση του Bitcoin ως συναλλαγματικού αποθεματικού.
Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν το bitcoin είναι ένας «ψηφιακός» καθρέφτης του χρηματιστηρίου ή ένα μοναδικό περιουσιακό στοιχείο το οποίο επηρεάζεται από ευρύτερες οικονομικές δυνάμεις;
Ο Rob Nelson και ο David Gokhshtein, Ιδρυτής & Εκτελεστικός Πρόεδρος της Gokhshtein Media, προσφέρουν την εμπειρία του για το πώς η συμπεριφορά του bitcoin μπορεί να είναι πιο περίπλοκη από ό,τι φαίνεται, καθοδηγούμενη από παράγοντες πέρα από την απλή συσχέτισή του με την κίνηση της αγοράς.
Ο Nelson ξεκίνησε τη συζήτηση αμφισβητώντας την κοινή πεποίθηση ότι η αξία του bitcoin είναι στενά συνδεδεμένη με τις διακυμάνσεις των χρηματιστηρίων.
Προτείνει ότι η απόδοση του bitcoin μπορεί να είναι πιο στενά ευθυγραμμισμένη με την ισχύ του δολαρίου.
Σημειώνει ότι εάν το δολάριο αρχίσει να αποδυναμώνεται, το bitcoin ενδέχεται να παρουσιάσει μια ανοδική τάση και να αλλάξει το τοπίο σε σχέση με τον επικείμενο νομισματικό πόλεμο που έχουν κυοφορήσει οι γεωπολιτικές εντάσεις.

Η συμμετοχή θεσμικών επενδυτών 

Ο Nelson υποστηρίζει ότι πολλοί συσχετίζουν λανθασμένα τις κινήσεις του bitcoin με το χρηματιστήριο, ενώ στην πραγματικότητα, προοριζόταν να είναι ένα διαφορετικό είδος περιουσιακού στοιχείου.
Ο David Gokhshtein κομίζει μια διαφορετική οπτική, τονίζοντας την επιρροή των θεσμικών παικτών στον χώρο των κρυπτονομισμάτων.
Επισημαίνει ότι η συμμετοχή μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όπως η BlackRock και η Fidelity στα ETF του bitcoin υποδηλώνει μια μακροπρόθεσμη εμπιστοσύνη στην αξία του περιουσιακού στοιχείου.

Η σχέση με τον χρυσό

Ο Gokhshtein κάνει επίσης παραλληλισμούς μεταξύ της διακύμανσης του bitcoin και του χρυσού, ειδικά στο πλαίσιο της έγκρισης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του ETF χρυσού, που τελικά οδήγησε σε σημαντική άνοδοτης τιμής.
Πιστεύει ότι ένα παρόμοιο μοτίβο θα μπορούσε να προκύψει με το bitcoin, ειδικά καθώς η αγορά προσαρμόζεται στην παρουσία θεσμικών επενδυτών ενώ σε επίπεδο πολιτικής κυοφορούνται εξελίξεις.
Ο Gokhshtein τονίζει περαιτέρω την ανθεκτικότητα του bitcoin, ιδιαίτερα σε περιόδους παγκόσμιας αβεβαιότητας.
Αναφέρει τις πρόσφατες γεωπολιτικές εντάσεις και τις οικονομικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολών των επιτοκίων της Ιαπωνίας που οδήγησαν μεταξύ άλλων μέσω του carry trade στην απώλεια τρισ. δολ απο τις αγορές στο διάστημα 2 -5 Αυγούσου
και των αυξανόμενων παγκόσμιων συγκρούσεων, ως παράγοντες που συνέβαλαν στην ανάκαμψη του bitcoin από τα πρόσφατα χαμηλά.
Σύμφωνα με τον Gokhshtein, η συνεχιζόμενη ανάκαμψη του bitcoin, ακόμη και εν μέσω τέτοιας αναταραχής, ενισχύει τη θέση του ως αποθεματικού μέσου.
Αναρωτιέται γιατί κάποιος θα εγκατέλειπε το bitcoin εάν πραγματικά θεωρείται αποθεματικό μέσο κάνοντας μια σύγκριση με τον χρυσό, ο οποίος ιστορικά θεωρείται ασφαλές καταφύγιο.

Ο φόβος για τις έντονες διακυμάνσεις

Οι πρόσφατες διακυμάνσεις του Bitcoin έχουν κρατήσει έντονο το ενδιαφέρον των επενδυτών, αλλά η αντίδραση της αγοράς αποκαλύπτει βαθύτερη δυναμική.
Το κρυπτονόμισμα έπεσε πρόσφατα από τα υψηλά του πριν σκαρφαλώσει πίσω στα σχεδόν 60.000 δολάρια.
Αυτή η διακύμανση των τιμών έχει προκαλέσει εξίσου ανησυχία και αισιοδοξία τόσο στους έμπειρους όσο και στους αρχάριους επενδυτές.
Ο Rob Nelson και ο John Divine, Επικεφαλής του OTC Trading στο BlockFills,σε μια σηζήτηση  στρογγυλής τραπέζης ρίχνουν φως στο πώς οι εξελίξεις σε επίπεδο πολιτικής και οι προσδοκίες της αγοράς έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο.
Ο Nelson άνοιξε τη συζήτηση αναλογιζόμενος τις πρόσφατες διακυμάνσεις στην αξία του bitcoin.
Τόνισε τις ανησυχίες πολλών επενδυτών που παρακολουθούν στενά τις έντονες διακυμάνσεις, οι οποίοι αναρωτιούνται εάν θα πρέπει να προετοιμαστούν για μεγαλύτερες αναταράξεις καθώς προχωρά η χρονιά.
Η Divine έδωσε περαιτέρω πληροφορίες για την αντίδραση της αγοράς μετά το συνάδριο των οπαδών του bitcoin στο Nashville.
Τόνισε τη σημασία του γεγονότος, το οποίο τράβηξε την προσοχή λόγω της εμπλοκής εξεχόντων πολιτικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων του πρώην προέδρου Donald Trump και του Robert F. Kennedy Jr. άποψη του bitcoin ως στρατηγικού αποθεματικού ενεργητικού για το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
Ωστόσο, ο ενθουσιασμός ήταν βραχύβιος.
Ο Divine εξήγησε ότι λίγο μετά το γεγονός, η κυβέρνηση των ΗΠΑ μετακίνησε ένα μέρος των διαθεσίμων σε bitcoin, περιορίζοντας ουσιαστικά την ανοδική δυναμική που περίμεναν πολλοί.
Αυτή η κίνηση, όπως περιέγραψε η Divine, έμοιαζε σαν μία «κλωτσίά» στην αγορά, σηματοδοτώντας μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο γίνεται αντιληπτό το bitcoin στην πολιτική αρένα.
Η απόφαση sell - off στο bitcoin ανέδειξε ένα αυξανόμενο χάσμα στις πολιτικές στάσεις απέναντι στα κρυπτονομίσματα.

Πολιτική αρένα

Ο Divine επεσήμανε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι και οι ανεξάρτητες προσωπικότητες από το χώ του επιχειρείν φαίνεται να είναι πιο φιλικοί στο bitcoin, ενώ οι Δημοκρατικοί δεν έχουν εκφράσει ακόμη ισχυρή δημόσια υποστήριξη.
Η πόλωση σε σχέση με την αγορά των cryptos, σε συνδυασμό με τις ενέργειες της κυβέρνησης, έχει μετατρέψει το bitcoin σε «πολιτική αρένα», όπως το έθεσε ο Divine, προσθέτοντας ακόμη ένα επίπεδο διακινδύνευσης στην ήδη ασταθή αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης