Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Το Βitcoin απειλεί να «σβήσει» το δολάριο – Η σημασία των στρατηγικών κρυπτο-αποθεμάτων του Trump

Το Βitcoin απειλεί να «σβήσει» το δολάριο – Η σημασία των στρατηγικών κρυπτο-αποθεμάτων του Trump
Η προώθηση του Bitcoin από τον Λευκό Οίκο θα εξαφανίσει το δολάριο, σε μια εποχή που το συναίσθημα προς το νόμισμα θα δοκιμαστεί…
Στα τέλη Ιουλίου 2024, ο Donald Trump κάλεσε τις ΗΠΑ να γίνουν «κρυπτογραφική πρωτεύουσα του πλανήτη» και «υπερδύναμη του bitcoin».
Σε αυτό το πλαίσιο, υποσχέθηκε να δημιουργήσει ένα στρατηγικό απόθεμα από το κρυπτονόμισμα.
Σκοπός του ήταν προεκλογικά να τύχει της υποστήριξης των θιασωτών των cryptos.
Κανείς δεν ξέρει αν πραγματικά τα κρυπτονομίσματα θα αποτελέσουν πυρήνα της πολιτικής του ή ήταν μια εξαγγελία για να κερδίσει ψήφους…
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, αν έκανε ένα τέτοιο στρατηγικό απόθεμα, αυτό θα ήταν επικίνδυνο για τις ΗΠΑ.
Η προώθηση του Bitcoin από τον Λευκό Οίκο θα εξαφανίσει το δολάριο, σε μια εποχή που το συναίσθημα προς το νόμισμα θα δοκιμαστεί.
Το χρήμα είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό πράσινο χαρτί με τα πρόσωπα των νεκρών προέδρων.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το ορίσετε.
Ένας τρόπος να το δούμε είναι ως αξίωση για την παραγωγική δύναμη και τα περιουσιακά στοιχεία μιας χώρας, που αντανακλά την αξία της οικονομικής παραγωγής ενός έθνους.
Ένας άλλος τρόπος είναι σαν μια ιστορία.
Είναι ένα αφήγημα που αναπαράγεται μέσα από καθημερινές ενέργειες, όπως το να πηγαίνεις στο μπακάλικο και να ανταλλάσσεις δολάρια για γάλα, αβγά και ντόνατς.
Ως κοινωνία, πιστεύουμε στην ιστορία της εγγενούς αξίας ενός νομίσματος. Αυτή η πεποίθηση είναι απίστευτα σημαντική για την ευημερία μας.
Ένα αποθεματικό νόμισμα είναι μια παγκόσμια ιστορία.
Πολλοί άνθρωποι σε πολλές χώρες, που μπορεί να έχουν επισκεφθεί ή όχι τις ΗΠΑ ή συναλλάσσονται μαζί τους διατηρούν την άποψη ότι η δημοκρατία και η καπιταλιστική οικονομία της ελεύθερης αγοράς τις έκαναν το ισχυρότερο κράτος στον κόσμο.

Δημοσιονομικά…

Σημαντικό ζήτημα είναι τα δημοσιονομικά: Σήμερα η οικονομία των 27 τρισ. δολαρίων έχει χρέος 35 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Εισπράττει 4,4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους, αλλά ξοδεύει 6,3 τρισ. δολάρια — το έλλειμμα είναι στο 5,6%.
Ήδη, τα οικονομικά των ΗΠΑ δεν εμπνέουν μεγάλη εμπιστοσύνη στο δολάριο.
Επιπροσθέτως, όσο κάθε χρόνο τυπώνονται περισσότερα δολάρια για να χρηματοδοτηθούν τα αυξανόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα, το δολάριο ως πανίσχυρο αποθεματικό νόμισμα χάνει τη λάμψη της.
Η αγορά έχει ήδη αρχίσει να αμφισβητεί την πορεία των οικονομικών μας καθώς και το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ.
Παλαιότερα, οι ΗΠΑ είχαν το αδιαμφισβήτητο αποθεματικό νόμισμα γιατί ήταν εξαιρετικές τόσο σε απόλυτη όσο και σε σχετική βάση.
Σήμερα, για κάποιους, είναι απλώς η καλύτερη εναλλακτική επειδή είναι το λιγότερο βρώμικο πουκάμισο στο παλιό καλάθι ρούχων.
Αυτό μας φέρνει στη ρητορική του Trump ότι θέλει οι ΗΠΑ να δημιουργήσουν στρατηγικά αποθέματα bitcoin.
Εάν εκλεγεί, αυτή η κυβερνητική πολιτική θα άλλαζε την ιστορία του bitcoin, νομιμοποιώντας το και ενισχύοντας την υπόθεση να χρησιμοποιηθεί ως αποθεματικό νόμισμα, εξαφανίζοντας όμως το δολάριο.
Το Bitcoin δεν ελέγχεται από κανέναν, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Δεν μπορούμε να τυπώσουμε περισσότερα για να χρηματοδοτηθούν τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα.
Τι θα συμβεί αν άγνωστοι ερωτευτούν μια άλλη ιστορία που δεν είναι πράσινη και δεν έχει φωτογραφίες των προέδρων των ΗΠΑ;
Λοιπόν, το δολάριο είναι απίθανο να αντικατασταθεί ως κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα από μια εναλλακτική λύση σύντομα, δεδομένου του ρόλου του στο εμπόριο και στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς μάλιστα αμφισβητείται όλο και περισσότερο τόσο από τα fiat όσο και από τα ψηφιακά νομίσματα.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ και οι υποψήφιοι για την προεδρία θα πρέπει να είναι οι μεγαλύτεροι πωλητές του δολαρίου αντί να υποστηρίζουν μια εναλλακτική λύση.
Η ιστορία του Bitcoin δεν πρέπει να προωθείται.
Το Bitcoin δεν πρόκειται να κάνει την Αμερική σπουδαία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης