Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Bitcoin – Ο καλύτερος Σεπτέμβριος την ιστορία λόγω των μέτρων τόνωσης στην Κίνα, της μείωσης επιτοκίων από Fed και των ETFs

Bitcoin – Ο καλύτερος Σεπτέμβριος την ιστορία λόγω των μέτρων τόνωσης στην Κίνα, της μείωσης επιτοκίων από Fed και των ETFs
Καθώς οι επενδυτές εικάζουν την πιθανότητα νέας μείωσης των επιτοκίων της Fed τον Νοέμβριο, η αισιοδοξία έχει αυξηθεί στις παγκόσμιες αγορές, με τον S&P 500 να φτάνει σε νέα υψηλά παράλληλα με την άνοδο του Bitcoin
Το Bitcoin (BTC) ξεπέρασε τα 66.000 δολάρια την Παρασκευή (27/9) καταγράφοντας υψηλό δύο μηνών για να επιτύχει την καλύτερη επίδοση του Σεπτεμβρίου στη ιστορία του.
Το ράλι έρχεται εν μέσω μέτρων οικονομικής τόνωσης στην Κίνα και της απόφασης της πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve) των ΗΠΑ για μείωση των επιτοκίων - τα οποία συνέβαλαν στη διατήρηση της πρόσφατης αισιοδοξίας στην αγορά.
Η άνοδος οφείλεται επίσης στη διαρκή ζήτηση από θεσμικούς επενδυτές για spot Bitcoin ETF.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του CryptoSlate, το Bitcoin διαπραγματευόταν στα 66.200 δολάρια την Παρασκευή (27/9), αφού οι «αρκούδες» δεν κατάφεραν να ρίξουν την τιμή πίσω σε χαμηλότερα επίπεδα αμέσως μετά την ανοδική κίνηση.
Ωστόσο, οακολούθησε  υποτονική δυναμική, με πιθανή υποχώρηση για επανέλεγχο της υποστήριξης στα 65.000 δολ.

Διαρκής ζήτηση

Η ζήτηση του απο θεσμικούς επενδυτές έπαιξε σημαντικό ρόλο στο τελευταίο ράλι του Bitcoin, με σημαντικούς διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων όπως η BlackRock και η Fidelity Investments να καταγράφουν σημαντικές αυξήσεις στις διαθέσεις τους μετά τις μειώσεις των επιτοκίων.
Τα Spot Bitcoin ETFs παρουσίασαν εισροές 365 εκατομμυρίων δολαρίων την προηγούμενη εβδομάδα, τις υψηλότερες σε διάστημα δύο μηνών, υποδηλώνοντας μια διαρκή όρεξη από επενδυτές που αναζητούν έκθεση στο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο.
Η ζήτηση για Bitcoin ETFs έχει αυξηθεί καθώς οι επενδυτές αναζητούν εναλλακτικές λύσεις στα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας. Πολλά ιδρύματα τοποθετούνται μπροστά από πιθανές μειώσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας που αναμένεται αργότερα φέτος.
Αρκετοί άλλοι θεσμικοί παράγοντες ακολούθησαν το παράδειγμά τους, με hedge funds και συνταξιοδοτικά ταμεία να αυξάνουν τις επενδύσεις τους στο Bitcoin εν μέσω μιας ευρύτερης αναζήτησης απόδοσης και διαφοροποίησης των assets.
Η ελκυστικότητα του Bitcoin ως «αποθήκης» αξίας έχει ενισχυθεί καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία όπως τα ομόλογα προσφέρουν χαμηλότερες αποδόσεις.
Η ανοδική πίεση στην τιμή του Bitcoin υποστηρίχθηκε επίσης από τις εξελίξεις στην Κίνα, όπου ένα κύμα μέτρων τόνωσης της οικονομίας ενίσχυσε την εμπιστοσύνη στις παγκόσμιες αγορές.
Ο Shanghai Composite Index κατέγραψε την καλύτερη εβδομάδα του από το 2008, παρέχοντας περαιτέρω ώθηση στο ράλι του Bitcoin.
Το ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο αντικατοπτρίζει αυτά τα κέρδη, καθώς οι ροές κεφαλαίων τόσο από θεσμικούς επενδυτές όσο και από ευνοϊκές μακροοικονομικές συνθήκες συνεχίζουν να ωθούν την αξία του υψηλότερα.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-09-29_171546.png
Αισιοδοξία παρά την αβεβαιότητα

Καθώς οι επενδυτές εικάζουν την πιθανότητα νέας μείωσης των επιτοκίων της Fed τον Νοέμβριο, η αισιοδοξία έχει αυξηθεί στις παγκόσμιες αγορές, με τον S&P 500 να φτάνει σε νέα υψηλά παράλληλα με την άνοδο του Bitcoin.
Το FedWatch Tool του Ομίλου CME τοποθετεί τις πιθανότητες για μια ακόμη περικοπή κατά 50 μονάδες βάσης στο 52%, ενισχύοντας τις ελπίδες για περαιτέρω ρευστότητα στην αγορά.
Τα χαμηλότερα επιτόκια θεωρούνται ευνοϊκά για το Bitcoin και άλλα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, καθώς μειώνουν το κόστος ευκαιρίας της κατοχής περιουσιακών στοιχείων χωρίς απόδοση και διοχετεύουν περισσότερη ρευστότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Με τη θεσμική ζήτηση να παραμένει ισχυρή και τις μακροοικονομικές συνθήκες να συνεχίζουν να εξελίσσονται υπέρ των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου, η ισχυρή απόδοση του Bitcoin τον Σεπτέμβριο θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω κέρδη τον Οκτώβριο, έναν μήνα ιστορικά θετικό για την αγορά κρυπτογραφημένων assest.
Οι αναλυτές παραμένουν ανοδικοί, με ορισμένους να επισημαίνουν γνωστά μοτίβα ισχυρής ανοδικής πορείας των τιμών μετά από περιόδους θεσμικής συσσώρευσης.
Καθώς η οικονομική αβεβαιότητα παραμένει και τόσο οι πολιτικές της κεντρικής τράπεζας όσο και οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένουν σε ροή, η πρόσφατη κίνηση των τιμών του Bitcoin υπογραμμίζει τον αναδυόμενο ρόλο του στο χρηματοπιστωτικό τοπίο. 
 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης