Από τις εγκρίσεις των ETFs έως τις εξελίξεις στο ρυθμιστικό καθεστώς των κρυπτονομισμάτων, το 2024 η αγορά των κρυπτονομισμάτων κατέγραψε νέα υψηλά, αιχμαλωτίζοντας την προσοχή των επενδυτών παγκοσμίως
Mία νομισματική επανάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη με ευρύτερες συνέπειες στο επενδυτικό τοπίο, με τα φηφιακά assets να κερδίζουν ολοένα έδαφος…
Τα κρυπτονομίσματα αύξησαν τη νομιμοποίησή τους στη συνείδηση των επενδυτών το 2024 μετά την κυκλοφορία των spot Bitcoin (BTC) και Ethereum (ETH) ETFs στις ΗΠΑ η οποία προσέλκυσε σε αυτή την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων θεσμικούς επενδυτές και σύμφωνα με μια μελέτη, σχεδόν το ήμισυ όλων hedge funds έχουν πλέον έκθεση σε BTC.
«Το 2024 ήταν μια χρονιά γεμάτη με σημαντικές εξελίξεις και γεγονότα που συνεχίζουν να διαμορφώνουν τη βιομηχανία των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων με διαρθρωτικό τρόπο», έγραψαν οι συντάκτες της 6ης ετήσιας έκθεσης Global Crypto Hedge Fund από την Ένωση Εναλλακτικής Διαχείρισης Επενδύσεων (Alternative Investment Management Association - AIMA).
Από τις εγκρίσεις των ETFs έως τις εξελίξεις στο ρυθμιστικό καθεστώς των κρυπτονομισμάτων, το 2024 «η αγορά των κρυπτονομισμάτων κατέγραψε νέα υψηλά με μια αξιοσημείωτη άνοδο στις τιμές των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων, αιχμαλωτίζοντας την προσοχή των επενδυτών παγκοσμίως», ανέφεραν οι ερευνητές.
«Δεδομένης της πρόσφατης εξέλιξης της αγοράς, ο κλάδος φαίνεται εν τέλει έτοιμος να ξεπεράσει τις δυσκολίες του 2022, όπου καταγράφηκαν αρκετές υποθέσεις απάτης και μια γενικότερη έλλειψη ωριμότητας στο ευρύτερο τοπίο ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων».
Η έρευνα του 2024, η οποία διεξήχθη από την PwC και την AIMA, περιελάμβανε απαντήσεις τόσο από «παραδοσιακά» (μη επικεντρωμένα σε κρυπτογράφηση) όσο και από hedge funds που εστιάζονται στην κρυπτογράφηση» και, εν συντομία, διαπίστωσε: «Τα παραδοσιακά hedge funds επιστρέφουν στις επενδύσεις ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων μετά την περσινή απόσυρσή τους, και το κάνουν με ολοένα και πιο εξελιγμένους τρόπους».
Η μελέτη διεξήχθη το δεύτερο τρίμηνο του 2024 «σε ένα δείγμα σχεδόν 100 hedge funds και παραδοσιακά (42%) και ψηφιακά (58%) από περισσότερες από έξι γεωγραφικές περιοχές με εκτιμώμενο σύνολο 124,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων (AUM)», επισημαίνεται στην έκθεση.
Ως hedge fund που εστιάζει στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία ορίζεται κάποιο που έχει τουλάχιστον το 50% υπό διαχείριση στοιχείων επενδυμένων ψηφιακά.
«Το τοπίο στις επενδύσεις ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων εξελίσσεται ταχέως», ανέφερε η έκθεση.
«Η έρευνά μας δείχνει ότι το μέσο AUM για τους ερωτηθέντες είναι 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ για τα παραδοσιακά hedge funds κατά μέσο όρο 3,14 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτή η διαφορά μεταξύ των παραδοσιακών hedge funds και hedge funds ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων υπογραμμίζει τη σχετική καινοτομία των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων ως κύριας επενδυτικής στρατηγικής».
Η μελέτη διαπίστωσε ότι «τα hedge funds διαφοροποιούν ολοένα και περισσότερο τα χαρτοφυλάκιά τους ενσωματώνοντας ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, χρησιμοποιώντας μια ποικιλία επενδυτικών στρατηγικών για την είσοδό τους σε αυτήν την αναδυόμενη αγορά και τις πολυπλοκότητες της».
Οι πιο δημοφιλείς στρατηγικές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων μεταξύ των παραδοσιακών αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου περιλαμβάνουν μόνο ουδέτερη σύσταση για αγορά, από τις οποίες υιοθετείται από το 33% των ερωτηθέντων.
«Όσον αφορά τους τύπους ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στα οποία επενδύουν τα παραδοσιακά αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, το spot trading ήταν το πιο δημοφιλές μεταξύ των hedge funds ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, που επιλέχθηκε από το 88% των ερωτηθέντων», αναφέρει η έκθεση.
«Το spot trading και τα προϊόντα που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο (ETP) είναι επίσης δημοφιλή μεταξύ των παραδοσιακών hedge funds το καθένα από τα οποία χρησιμοποιείται από το 25% των ερωτηθέντων».
Τα παράγωγα ήταν επίσης μια δημοφιλής επιλογή, με το 58% των ερωτηθέντων σε παραδοσιακά hedge funds και το 64% των ερωτηθέντων σε hedge funds ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων να αναφέρουν τη χρήση τους.
«Υπήρξε μια αξιοσημείωτη στροφή προς τη διαπραγμάτευση παραγώγων σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία από παραδοσιακά hedge funds με τη χρήση τους να αυξάνεται στο 58% το 2024 (από 38% το 2023), ενώ οι συναλλαγές spot μειώθηκαν στο 25% φέτος αφού κορυφώθηκαν στο 69% πέρυσι», σημείωσαν οι συγγραφείς.
«Αυτό σηματοδοτεί την αυξανόμενη πολυπλοκότητα στις στρατηγικές των αμοιβαίων κεφαλαίων κινδύνου.
«Επιπλέον, το 17% των παραδοσιακών και ψηφιακών hedge funds επενδύει σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία μέσω venture capital, υποδηλώνοντας μια μακροπρόθεσμη πίστη στην ανάπτυξη των τεχνολογιών blockchain και σχετικών καινοτομιών», ανέφερε η έκθεση.
«Το fund of funds, μια άλλη επενδυτική μέθοδος, χρησιμοποιείται από το 17% των ερωτηθέντων παραδοσιακών hedge funds, και το 12% των hedge funds ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, επιτρέποντάς τους να διαφοροποιήσουν την έκθεσή τους επενδύοντας σε ένα χαρτοφυλάκιο άλλων funds που κατέχουν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία».
To ενδιαφέρον για το tokenization
Η έρευνα διαπίστωσε ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για το tokenization παρά τις ρυθμιστικές προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει η εν λόγω κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.
«Το ενδιαφέρον για το tokenization αυξάνεται επίσης, με το 33% των ερωτηθέντων hedge funds είτε να δεσμεύονται είτε να εξερευνούν το tokenization, σε σύγκριση με περίπου το ένα τέταρτο των παραδοσιακών hedge funds πέρυσι», έγραψαν.
«Μεταξύ των hedge funds που εστιάζονται σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, το 12% επενδύει ήδη σε περιουσιακά στοιχεία με tokens, αν και οι ρυθμιστικές προκλήσεις παραμένουν το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ευρύτερη υιοθέτηση».
«Βλέπουμε την εμφάνιση του tokenization ως σημαντικό τομέα ανάπτυξης για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε ο Anthony Bassili, Επικεφαλής του τομέα του Tokenization στην Coinbase Institutional.
«Σήμερα, αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό για τα επενδυτικά προϊόντα μέσω tokens, αλλά ολοένα και περισσότερο, βλέπουμε ‘‘ανοίγματα’’ σε τομείς όπως ο αντασφαλιστικός κίνδυνος, οι αγορές άνθρακα και οι πιστώσεις/δάνεια με tokens».
«Αυτή η έκθεση στην τεχνολογία blockchain θα επιτρέψει στα κεφάλαια hedge funds να έχουν περισσότερες επιλογές για τη διαχείριση του κινδύνου στις αγορές κρυπτογράφησης», είπε ο Bassili.
Τα stablecoins παρουσιάζουν επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά τη δημιουργία tokens, με το 72% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι προτιμούν να τα χρησιμοποιούν ως εναλλακτική λύση έναντι των νομισμάτων fiat κατά τις μεταβατικές περιόδους.
«Άλλες χρήσεις που αναφέρουν ψηφιακών hedge funds για τα stablecoins περιλαμβάνουν τη δημιουργία απόδοσης (21%) και τη μεταφορά κεφαλαίων εσωτερικά ή εξωτερικά (19%)», ανέφερε η έκθεση.
«Τα παραδοσιακά hedge funds χρησιμοποιούν διάφορες στρατηγικές για την δραστηριοποίηση στις αγορές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των παραγώγων, του spot trading και των κεντρικών και αποκεντρωμένων συναλλαγών», συνόψισαν οι συγγραφείς.
«Αυτό αντανακλά την αυξανόμενη εμπιστοσύνη και μια πιο ώριμη αγορά, καθώς τα hedge funds υιοθετούν πιο στρατηγικές προσεγγίσεις για τη βελτιστοποίηση των αποδόσεων και τη διαχείριση του κινδύνου».
Από την πλευρά του πελάτη, η έρευνα διαπίστωσε ότι «οι ερωτηθέντες ανέφεραν αυξανόμενο ενδιαφέρον για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία από θεσμικούς επενδυτές, με τα δύο τρίτα όλων των διαχειριστών κεφαλαίων κινδύνου που συμμετείχαν στην έρευνα να καταγράφουν αυξημένο ενδιαφέρον».
«Τα αποτελέσματα της έρευνας δίνουν μια εικόνα του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία μεταξύ των θεσμικών επενδυτών», ανέφεραν οι συγγραφείς.
«Μεταξύ των hedge funds που έχουν ήδη σαλπάρει στη θάλασσα των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, ένας σημαντικός αριθμός (78%) έχει παρατηρήσει αυξανόμενο ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές».
Για τα hedge funds που δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, 1 στους 3 ανέφερε αύξηση του ενδιαφέροντος για κρυπτονομίσματα.
«Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι οι θεσμικοί επενδυτές είναι περισσότερο διατεθειμένοι να εξερευνήσουν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία με hedge funds που έχουν ήδη αναπτύξει κάποια εμπειρία σε αυτήν την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων», επισημαίνουν οι συγγραφείς της έκθεσης.
«Όταν αναλύονται ανά τύπο hedge funds, προκύπτουν αξιοσημείωτες διαφορές.
Το 85% των hedge funds ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων έχουν αναφέρει αυξημένο ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές, σε σύγκριση με το 43% των παραδοσιακών hedge funds».
Η κανονιστική σαφήνεια
«Ανεξάρτητα από αυτό, η αυξημένη κανονιστική σαφήνεια φαίνεται να ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών καθώς οι αγορές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων ξεπερνούν προηγούμενες περιπτώσεις απάτης και ακραίας αστάθειας», ανέφεραν.
Σε συνδυασμό, «το 43% των παραδοσιακών hedge funds —είτε επενδύουν είτε όχι σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία—βλέπουν αυξημένο ενδιαφέρον από θεσμικούς πελάτες», σημειώνει η έκθεση.
«Προς το παρόν, τα οικογενειακά γραφεία και οι επενδυτές υψηλής καθαρής αξίας (HNWIs) παραμένουν οι μεγαλύτερες κατηγορίες επενδυτών σε hedge funds που εστιάζονται σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, ακολουθούμενα από το fund of funds».
Όσον αφορά τα ETFs, «το 64% όλων των ερωτηθέντων πιστεύει ότι αυτές οι εγκρίσεις (από τις ρυθμιστικές αρχές) θα δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες για μελλοντικές εκδόσεις προϊόντων και βελτιωμένες στρατηγικές».
εικόνα teaser
«Μεταξύ των hedge funds ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων που ερευνήθηκαν, το 85% να βλέπει τις εγκρίσεις των ETFs ως ευκαιρία για την προσφορά νέων προϊόντων και υπηρεσιών που εστιάζουν στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία», σημείωσαν οι συγγραφείς της έρευνας.
«Συγκριτικά, τα παραδοσιακά hedge funds παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστα από την έγκριση των spot Bitcoin ETFs, με το 66% να δηλώνει ότι η ανάπτυξή τους θα έχει ελάχιστο έως καθόλου αντίκτυπο στα σχέδιά τους να προσφέρουν νέα προϊόντα ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων».
«Τα hedge funds έχουν ποικίλες προσεγγίσεις για τη χρήση Bitcoin ETF», πρόσθεσαν.
«Τα δύο τρίτα των παραδοσιακών hedge funds δεν σχεδιάζουν να ενσωματώσουν Bitcoin ETFs στις τρέχουσες στρατηγικές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων τους και μόνο το ένα τέταρτο των hedge funds εξετάζει αυτή την επιλογή».
«Αυτό υποδηλώνει ότι, ενώ τα hedge funds μπορεί να μην υιοθετούν ευρέως τα Bitcoin ETF, μπορεί να τα βλέπουν ευνοϊκά για τον ρόλο τους στην ευρύτερη βιομηχανία ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων», επισημαίνεται.
Όσον αφορά τις προκλήσεις για περαιτέρω ανάπτυξη, η έλλειψη ρυθμιστικής σαφήνειας ήταν ο πιο αναφερόμενος λόγος για τη μη επένδυση σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.
«Παρά την ανάπτυξη του κλάδου, πολλοί παραδοσιακοί διαχειριστές hedge funds παραμένουν διστακτικοί, με το 76% αυτών που δεν επενδύονται επί του παρόντος σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία να είναι απίθανο να εισέλθουν στον χώρο μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, από 54% το 2023», διαπίστωσε η έρευνα.
«Το κορυφαίο εμπόδιο, που αναφέρεται από το 38% των κεφαλαίων, είναι ο αποκλεισμός των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων από τις επενδυτικές εντολές, ανεβαίνοντας από την τέταρτη θέση πέρυσι. Ενώ η ρυθμιστική αβεβαιότητα παραμένει βασικό μέλημα, έχει αμβλυνθεί κάπως λόγω της υιοθέτησης σαφέστερων ρυθμιστικών πλαισίων, όπως το MiCA της ΕΕ».
Συνολικά, η έρευνα διαπίστωσε ότι «σχεδόν τα μισά (47%) των παραδοσιακών αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου που συμμετείχαν φέτος έχουν έκθεση σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, από 29% το 2023 και 37% το 2022, λόγω της αυξημένης κανονιστικής σαφήνειας και της έγκρισης του spot ETF κρυπτονομισμάτων στην Ασία και τις ΗΠΑ».
«Μεταξύ αυτών που έχουν ήδη επενδυθεί, το 67% σχεδιάζει να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο απασχολούμενου κεφαλαίου, ενώ το υπόλοιπο 33% σχεδιάζει να επενδύσει περισσότερα κεφάλαια μέχρι το τέλος του 2024», προσθέτουν οι συγγραφείς.
«Με αυξανόμενο ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές και ωριμάζοντας το τοπίο συναλλαγών, η αφορά crypto των hedge fund βρίσκεται σε καλή θέση για περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη», καταλήγει η έκθεση.
www.bankingnews.gr
Τα κρυπτονομίσματα αύξησαν τη νομιμοποίησή τους στη συνείδηση των επενδυτών το 2024 μετά την κυκλοφορία των spot Bitcoin (BTC) και Ethereum (ETH) ETFs στις ΗΠΑ η οποία προσέλκυσε σε αυτή την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων θεσμικούς επενδυτές και σύμφωνα με μια μελέτη, σχεδόν το ήμισυ όλων hedge funds έχουν πλέον έκθεση σε BTC.
«Το 2024 ήταν μια χρονιά γεμάτη με σημαντικές εξελίξεις και γεγονότα που συνεχίζουν να διαμορφώνουν τη βιομηχανία των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων με διαρθρωτικό τρόπο», έγραψαν οι συντάκτες της 6ης ετήσιας έκθεσης Global Crypto Hedge Fund από την Ένωση Εναλλακτικής Διαχείρισης Επενδύσεων (Alternative Investment Management Association - AIMA).
Από τις εγκρίσεις των ETFs έως τις εξελίξεις στο ρυθμιστικό καθεστώς των κρυπτονομισμάτων, το 2024 «η αγορά των κρυπτονομισμάτων κατέγραψε νέα υψηλά με μια αξιοσημείωτη άνοδο στις τιμές των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων, αιχμαλωτίζοντας την προσοχή των επενδυτών παγκοσμίως», ανέφεραν οι ερευνητές.
«Δεδομένης της πρόσφατης εξέλιξης της αγοράς, ο κλάδος φαίνεται εν τέλει έτοιμος να ξεπεράσει τις δυσκολίες του 2022, όπου καταγράφηκαν αρκετές υποθέσεις απάτης και μια γενικότερη έλλειψη ωριμότητας στο ευρύτερο τοπίο ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων».
Η έρευνα του 2024, η οποία διεξήχθη από την PwC και την AIMA, περιελάμβανε απαντήσεις τόσο από «παραδοσιακά» (μη επικεντρωμένα σε κρυπτογράφηση) όσο και από hedge funds που εστιάζονται στην κρυπτογράφηση» και, εν συντομία, διαπίστωσε: «Τα παραδοσιακά hedge funds επιστρέφουν στις επενδύσεις ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων μετά την περσινή απόσυρσή τους, και το κάνουν με ολοένα και πιο εξελιγμένους τρόπους».
Η μελέτη διεξήχθη το δεύτερο τρίμηνο του 2024 «σε ένα δείγμα σχεδόν 100 hedge funds και παραδοσιακά (42%) και ψηφιακά (58%) από περισσότερες από έξι γεωγραφικές περιοχές με εκτιμώμενο σύνολο 124,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων (AUM)», επισημαίνεται στην έκθεση.
Ως hedge fund που εστιάζει στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία ορίζεται κάποιο που έχει τουλάχιστον το 50% υπό διαχείριση στοιχείων επενδυμένων ψηφιακά.
«Το τοπίο στις επενδύσεις ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων εξελίσσεται ταχέως», ανέφερε η έκθεση.
«Η έρευνά μας δείχνει ότι το μέσο AUM για τους ερωτηθέντες είναι 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ για τα παραδοσιακά hedge funds κατά μέσο όρο 3,14 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτή η διαφορά μεταξύ των παραδοσιακών hedge funds και hedge funds ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων υπογραμμίζει τη σχετική καινοτομία των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων ως κύριας επενδυτικής στρατηγικής».
Η μελέτη διαπίστωσε ότι «τα hedge funds διαφοροποιούν ολοένα και περισσότερο τα χαρτοφυλάκιά τους ενσωματώνοντας ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, χρησιμοποιώντας μια ποικιλία επενδυτικών στρατηγικών για την είσοδό τους σε αυτήν την αναδυόμενη αγορά και τις πολυπλοκότητες της».
Οι πιο δημοφιλείς στρατηγικές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων μεταξύ των παραδοσιακών αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου περιλαμβάνουν μόνο ουδέτερη σύσταση για αγορά, από τις οποίες υιοθετείται από το 33% των ερωτηθέντων.
«Όσον αφορά τους τύπους ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στα οποία επενδύουν τα παραδοσιακά αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, το spot trading ήταν το πιο δημοφιλές μεταξύ των hedge funds ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, που επιλέχθηκε από το 88% των ερωτηθέντων», αναφέρει η έκθεση.
«Το spot trading και τα προϊόντα που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο (ETP) είναι επίσης δημοφιλή μεταξύ των παραδοσιακών hedge funds το καθένα από τα οποία χρησιμοποιείται από το 25% των ερωτηθέντων».
Τα παράγωγα ήταν επίσης μια δημοφιλής επιλογή, με το 58% των ερωτηθέντων σε παραδοσιακά hedge funds και το 64% των ερωτηθέντων σε hedge funds ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων να αναφέρουν τη χρήση τους.
«Υπήρξε μια αξιοσημείωτη στροφή προς τη διαπραγμάτευση παραγώγων σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία από παραδοσιακά hedge funds με τη χρήση τους να αυξάνεται στο 58% το 2024 (από 38% το 2023), ενώ οι συναλλαγές spot μειώθηκαν στο 25% φέτος αφού κορυφώθηκαν στο 69% πέρυσι», σημείωσαν οι συγγραφείς.
«Αυτό σηματοδοτεί την αυξανόμενη πολυπλοκότητα στις στρατηγικές των αμοιβαίων κεφαλαίων κινδύνου.
«Επιπλέον, το 17% των παραδοσιακών και ψηφιακών hedge funds επενδύει σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία μέσω venture capital, υποδηλώνοντας μια μακροπρόθεσμη πίστη στην ανάπτυξη των τεχνολογιών blockchain και σχετικών καινοτομιών», ανέφερε η έκθεση.
«Το fund of funds, μια άλλη επενδυτική μέθοδος, χρησιμοποιείται από το 17% των ερωτηθέντων παραδοσιακών hedge funds, και το 12% των hedge funds ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, επιτρέποντάς τους να διαφοροποιήσουν την έκθεσή τους επενδύοντας σε ένα χαρτοφυλάκιο άλλων funds που κατέχουν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία».
To ενδιαφέρον για το tokenization
Η έρευνα διαπίστωσε ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για το tokenization παρά τις ρυθμιστικές προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει η εν λόγω κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.
«Το ενδιαφέρον για το tokenization αυξάνεται επίσης, με το 33% των ερωτηθέντων hedge funds είτε να δεσμεύονται είτε να εξερευνούν το tokenization, σε σύγκριση με περίπου το ένα τέταρτο των παραδοσιακών hedge funds πέρυσι», έγραψαν.
«Μεταξύ των hedge funds που εστιάζονται σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, το 12% επενδύει ήδη σε περιουσιακά στοιχεία με tokens, αν και οι ρυθμιστικές προκλήσεις παραμένουν το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ευρύτερη υιοθέτηση».
«Βλέπουμε την εμφάνιση του tokenization ως σημαντικό τομέα ανάπτυξης για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε ο Anthony Bassili, Επικεφαλής του τομέα του Tokenization στην Coinbase Institutional.
«Σήμερα, αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό για τα επενδυτικά προϊόντα μέσω tokens, αλλά ολοένα και περισσότερο, βλέπουμε ‘‘ανοίγματα’’ σε τομείς όπως ο αντασφαλιστικός κίνδυνος, οι αγορές άνθρακα και οι πιστώσεις/δάνεια με tokens».
«Αυτή η έκθεση στην τεχνολογία blockchain θα επιτρέψει στα κεφάλαια hedge funds να έχουν περισσότερες επιλογές για τη διαχείριση του κινδύνου στις αγορές κρυπτογράφησης», είπε ο Bassili.
Τα stablecoins παρουσιάζουν επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά τη δημιουργία tokens, με το 72% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι προτιμούν να τα χρησιμοποιούν ως εναλλακτική λύση έναντι των νομισμάτων fiat κατά τις μεταβατικές περιόδους.
«Άλλες χρήσεις που αναφέρουν ψηφιακών hedge funds για τα stablecoins περιλαμβάνουν τη δημιουργία απόδοσης (21%) και τη μεταφορά κεφαλαίων εσωτερικά ή εξωτερικά (19%)», ανέφερε η έκθεση.
«Τα παραδοσιακά hedge funds χρησιμοποιούν διάφορες στρατηγικές για την δραστηριοποίηση στις αγορές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των παραγώγων, του spot trading και των κεντρικών και αποκεντρωμένων συναλλαγών», συνόψισαν οι συγγραφείς.
«Αυτό αντανακλά την αυξανόμενη εμπιστοσύνη και μια πιο ώριμη αγορά, καθώς τα hedge funds υιοθετούν πιο στρατηγικές προσεγγίσεις για τη βελτιστοποίηση των αποδόσεων και τη διαχείριση του κινδύνου».
Από την πλευρά του πελάτη, η έρευνα διαπίστωσε ότι «οι ερωτηθέντες ανέφεραν αυξανόμενο ενδιαφέρον για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία από θεσμικούς επενδυτές, με τα δύο τρίτα όλων των διαχειριστών κεφαλαίων κινδύνου που συμμετείχαν στην έρευνα να καταγράφουν αυξημένο ενδιαφέρον».
«Τα αποτελέσματα της έρευνας δίνουν μια εικόνα του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία μεταξύ των θεσμικών επενδυτών», ανέφεραν οι συγγραφείς.
«Μεταξύ των hedge funds που έχουν ήδη σαλπάρει στη θάλασσα των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, ένας σημαντικός αριθμός (78%) έχει παρατηρήσει αυξανόμενο ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές».
Για τα hedge funds που δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, 1 στους 3 ανέφερε αύξηση του ενδιαφέροντος για κρυπτονομίσματα.
«Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι οι θεσμικοί επενδυτές είναι περισσότερο διατεθειμένοι να εξερευνήσουν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία με hedge funds που έχουν ήδη αναπτύξει κάποια εμπειρία σε αυτήν την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων», επισημαίνουν οι συγγραφείς της έκθεσης.
«Όταν αναλύονται ανά τύπο hedge funds, προκύπτουν αξιοσημείωτες διαφορές.
Το 85% των hedge funds ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων έχουν αναφέρει αυξημένο ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές, σε σύγκριση με το 43% των παραδοσιακών hedge funds».
Η κανονιστική σαφήνεια
«Ανεξάρτητα από αυτό, η αυξημένη κανονιστική σαφήνεια φαίνεται να ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών καθώς οι αγορές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων ξεπερνούν προηγούμενες περιπτώσεις απάτης και ακραίας αστάθειας», ανέφεραν.
Σε συνδυασμό, «το 43% των παραδοσιακών hedge funds —είτε επενδύουν είτε όχι σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία—βλέπουν αυξημένο ενδιαφέρον από θεσμικούς πελάτες», σημειώνει η έκθεση.
«Προς το παρόν, τα οικογενειακά γραφεία και οι επενδυτές υψηλής καθαρής αξίας (HNWIs) παραμένουν οι μεγαλύτερες κατηγορίες επενδυτών σε hedge funds που εστιάζονται σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, ακολουθούμενα από το fund of funds».
Όσον αφορά τα ETFs, «το 64% όλων των ερωτηθέντων πιστεύει ότι αυτές οι εγκρίσεις (από τις ρυθμιστικές αρχές) θα δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες για μελλοντικές εκδόσεις προϊόντων και βελτιωμένες στρατηγικές».
εικόνα teaser
«Μεταξύ των hedge funds ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων που ερευνήθηκαν, το 85% να βλέπει τις εγκρίσεις των ETFs ως ευκαιρία για την προσφορά νέων προϊόντων και υπηρεσιών που εστιάζουν στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία», σημείωσαν οι συγγραφείς της έρευνας.
«Συγκριτικά, τα παραδοσιακά hedge funds παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστα από την έγκριση των spot Bitcoin ETFs, με το 66% να δηλώνει ότι η ανάπτυξή τους θα έχει ελάχιστο έως καθόλου αντίκτυπο στα σχέδιά τους να προσφέρουν νέα προϊόντα ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων».
«Τα hedge funds έχουν ποικίλες προσεγγίσεις για τη χρήση Bitcoin ETF», πρόσθεσαν.
«Τα δύο τρίτα των παραδοσιακών hedge funds δεν σχεδιάζουν να ενσωματώσουν Bitcoin ETFs στις τρέχουσες στρατηγικές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων τους και μόνο το ένα τέταρτο των hedge funds εξετάζει αυτή την επιλογή».
«Αυτό υποδηλώνει ότι, ενώ τα hedge funds μπορεί να μην υιοθετούν ευρέως τα Bitcoin ETF, μπορεί να τα βλέπουν ευνοϊκά για τον ρόλο τους στην ευρύτερη βιομηχανία ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων», επισημαίνεται.
Όσον αφορά τις προκλήσεις για περαιτέρω ανάπτυξη, η έλλειψη ρυθμιστικής σαφήνειας ήταν ο πιο αναφερόμενος λόγος για τη μη επένδυση σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.
«Παρά την ανάπτυξη του κλάδου, πολλοί παραδοσιακοί διαχειριστές hedge funds παραμένουν διστακτικοί, με το 76% αυτών που δεν επενδύονται επί του παρόντος σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία να είναι απίθανο να εισέλθουν στον χώρο μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, από 54% το 2023», διαπίστωσε η έρευνα.
«Το κορυφαίο εμπόδιο, που αναφέρεται από το 38% των κεφαλαίων, είναι ο αποκλεισμός των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων από τις επενδυτικές εντολές, ανεβαίνοντας από την τέταρτη θέση πέρυσι. Ενώ η ρυθμιστική αβεβαιότητα παραμένει βασικό μέλημα, έχει αμβλυνθεί κάπως λόγω της υιοθέτησης σαφέστερων ρυθμιστικών πλαισίων, όπως το MiCA της ΕΕ».
Συνολικά, η έρευνα διαπίστωσε ότι «σχεδόν τα μισά (47%) των παραδοσιακών αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου που συμμετείχαν φέτος έχουν έκθεση σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, από 29% το 2023 και 37% το 2022, λόγω της αυξημένης κανονιστικής σαφήνειας και της έγκρισης του spot ETF κρυπτονομισμάτων στην Ασία και τις ΗΠΑ».
«Μεταξύ αυτών που έχουν ήδη επενδυθεί, το 67% σχεδιάζει να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο απασχολούμενου κεφαλαίου, ενώ το υπόλοιπο 33% σχεδιάζει να επενδύσει περισσότερα κεφάλαια μέχρι το τέλος του 2024», προσθέτουν οι συγγραφείς.
«Με αυξανόμενο ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές και ωριμάζοντας το τοπίο συναλλαγών, η αφορά crypto των hedge fund βρίσκεται σε καλή θέση για περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη», καταλήγει η έκθεση.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών