Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Nομισματική επανάσταση: Το Bitcoin λύση για υψηλά ελλείμματα και πληθωρισμό – Γιατί διχάζει τη Microsoft

Nομισματική επανάσταση: Το Bitcoin λύση για υψηλά ελλείμματα και πληθωρισμό – Γιατί διχάζει τη  Microsoft
Μια πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Πολιτικής Bitcoin επισημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες θεωρούν το crypto ως αντιστάθμισμα έναντι οικονομικών και πολιτικών αβεβαιοτήτων
Η Microsoft, η αποτίμησή της έχει ξεπεράσει τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, εξετάζει το ενδεχόμενο να επενδύσει στο bitcoin, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο, σύμφωνα με μια νέα δήλωση που κατέθεσε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC).
Η εταιρεία θα αποφασίσει για την «αξιολόγηση της επένδυσης σε bitcoin» κατά την ετήσια συνεδρίασή της τον προσεχή Δεκέμβριο του 2024.
Η πρόταση υποβλήθηκε από το συντηρητικό, συνδεδεμένο με το Project 2025 Εθνικό Κέντρο Έρευνας Δημόσιας Πολιτικής.
Οι κύριοι μέτοχοι της Microsoft - συμπεριλαμβανομένων των Vanguard, BlackRock και State Street - πρέπει να εξετάσουν την αστάθεια του κρυπτονομίσματος, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.
Αυτός ο παράγοντας είναι κρίσιμος κατά την αξιολόγηση των επενδύσεων για εταιρικά ομόλογα.
Αυτά τα ομόλογα βασίζονται στη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα για τη διατήρηση της ρευστότητας και την υποστήριξη των εταιρικών λειτουργιών.
«Η Microsoft διαθέτει ισχυρές και κατάλληλες διαδικασίες για τη διαχείριση και τη διαφοροποίηση του εταιρικού ταμείου της προς το μακροπρόθεσμο όφελος των μετόχων και αυτή η ζητούμενη δημόσια αξιολόγηση είναι αδικαιολόγητη», ανέφερε περαιτέρω.
Το κέντρο χαρακτήρισε το bitcoin ως «εξαιρετικό, αν όχι το καλύτερο, αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού» στο σκεπτικό του για την υποβολή της πρότασης στην εταιρεία.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-10-27_164741.png
Ωστόσο, το Διοικητικό Συμβούλιο της Microsoft αντιτίθεται στην πιθανή ψηφοφορία του Δεκεμβρίου, χαρακτηρίζοντάς την «περιττή» καθώς η διοίκηση της εταιρείας έχει «ήδη εξετάσει προσεκτικά» την αμφιλεγόμενη κίνηση.
«Οι προηγούμενες αξιολογήσεις περιέλαβαν το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα μεταξύ των επιλογών που εξετάστηκαν και η Microsoft συνεχίζει να παρακολουθεί τις τάσεις και τις εξελίξεις που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα για τη μελλοντική λήψη αποφάσεων», δήλωσε η εταιρεία σχετικά με την αντίθεσή της στην πρόταση.
«Όπως επισημαίνεται στην ίδια την πρόταση, η αστάθεια είναι ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την αξιολόγηση των επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα για τη δημιουργία διαθεσίμων που απαιτούν σταθερές και προβλέψιμες επενδύσεις για τη διασφάλιση ρευστότητας και λειτουργικής χρηματοδότησης.
Η Microsoft έχει εφαρμόσει ισχυρές και κατάλληλες διαδικασίες για τη διαχείριση και τη διαφοροποίηση του εταιρικού ταμείου της προς όφελος των μετόχων μακροπρόθεσμα και αυτή η ζητούμενη δημόσια αξιολόγηση είναι αδικαιολόγητη», πρόσθεσε η εταιρεία.
Αν θέλετε να κερδίσετε, καλέστε με
Την Παρασκευή (25/10), ο Michael Saylor, ο Διευθύνων Σύμβουλος της MicroStrategy, του μεγαλύτερου εταιρικού κατόχου bitcoin, συνέστησε στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Microsoft Satya Nadella να έρθει σε επαφή μαζί του για συμβουλές σχετικά με την πιθανή επένδυση: «Αν θέλετε να κερδίσετε τα επόμενα τρισεκατομμύρια δολάρια τηνh Microsoft, καλέστε με».

H αποδοχή του Bitcoion

Αντιστάθμιση στο πολιτικό και οικονομικό ρίσκο

Μια πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Πολιτικής Bitcoin επισημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες θεωρούν το crypto ως αντιστάθμισμα έναντι οικονομικών και πολιτικών αβεβαιοτήτων.
Η μελέτη, με τίτλο The Case for Bitcoin as a Reserve Asset, υποστηρίζει ότι το Bitcoin θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αποθεματικό ενεργητικό για την προστασία από τον πληθωρισμό, τις γεωπολιτικές εντάσεις, τους ελέγχους κεφαλαίων, τις χρεοκοπίες του δημοσίου, τις τραπεζικές κρίσεις και τις διεθνείς κυρώσεις.
Συγγραφέας της μελέτης είναι ο οικονομολόγος Matthew Ferranti, ο οποίος υπογραμμίζει την περιορισμένη συσχέτιση του Bitcoin με τα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, περιγράφοντάς το ως «αποτελεσματικό μέσο για τη διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου».
Αυτή η σαφής έλλειψη συσχέτισης με τις ευρύτερες οικονομικές διακυμάνσεις, ισχυρίζεται, δίνει στο Bitcoin μοναδική αξία ως αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο, ιδιαίτερα για χώρες που θέλουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο.
Η αποκεντρωμένη φύση του Bitcoin το κάνει ελκυστικό για τις χώρες αυτές, καθώς οι κυρώσεις αποτελούν πλέον γεωπολιτικό όπλο και έχουν μειώσει την εμπιστοσύνη στο δολάριο.
Η αποκεντρωμένη φύση του Bitcoin και η απουσία πολιτικού κινδύνου το καθιστούν ελκυστικό σε χώρες που κινδυνεύουν από οικονομικές κυρώσεις, όπως η Βενεζουέλα και η Ρωσία, τις οποίες η Ferranti θεωρεί ότι αντιμετωπίζουν μια μορφή «επιλεκτικής χρεοκοπίας» έξωθεν επιβληθείσας.
Αν και αναγνωρίζει ότι το Bitcoin μπορεί να μην είναι παγκοσμίως κατάλληλο για όλες τις κεντρικές τράπεζες, ο Ferranti σημειώνει τις δυνατότητές του ως «αποθήκης αξίας», παρομοιάζοντάς το με χρυσό στην ικανότητά του να προστατεύει από την υποτίμηση του νομίσματος.
Η προοπτική ευθυγραμμίζεται με το αυξανόμενο ενδιαφέρον για το Bitcoin ως στρατηγικό πλεονέκτημα μεταξύ ορισμένων υπευθύνων χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ.
Οι εκκλήσεις για στρατηγικό απόθεμα Bitcoin των ΗΠΑ έχουν κερδίσει έλξη, ειδικά μετά την ομιλία του πρώην προέδρου Donald Trump στο συνέδριο Bitcoin 2024 στο Nashville του Τενεσί.
Σε απάντηση, η γερουσιαστής του Wyoming Cynthia Lummis εισήγαγε το νομοσχέδιο για το στρατηγικό αποθεματικό Bitcoin, με στόχο να αποκτήσει σταδιακά το 5% της συνολικής προσφοράς του Bitcoin το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
Ο πρώην πρόεδρος Donald Trump, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Fox News, υποστήριξε ακόμη και την ιδέα της χρήσης του Bitcoin για τη μείωση του εθνικού χρέους, υπογραμμίζοντας τη δυνατότητα της πάγιας χρήσης του περιουσιακού στοιχείου για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.
Ο υποστηρικτής του Bitcoin και Διευθύνων Σύμβουλος της MicroStrategy, Michael Saylor, υποστήριξε αυτή η πρωτοβουλία στρατηγικού αποθεματικού για το ταμείο της Louisiana , περιγράφοντάς την ως μια κομβική οικονομική ευκαιρία.
Ωστόσο, ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή του Cardano, Charles Hoskinson, προειδοποιούν ότι ένα εθνικό αποθεματικό σε Bitcoin θα μπορούσε να επιτρέψει στις κυβερνήσεις να ασκήσουν επιρροή στο δίκτυο Bitcoin, επηρεάζοντας ενδεχομένως την αποκεντρωμένη φύση του.

Fed: Φορολόγηση ή απαγόρευση του Bitcoin

Το νέο κείμενο έρχεται λίγο μετά από μια ερευνητική εργασία από την Federal Reserve Bank of Minneapolis που εξέφρασε ανησυχίες για τον αντίκτυπο του Bitcoin στις κυβερνητικές δημοσιονομικές πολιτικές, υποδηλώνοντας ότι το κρυπτονόμισμα μπορεί να χρειαστεί να φορολογηθεί ή να απαγορευτεί για να βοηθηθούν οι κυβερνήσεις να διαχειριστούν τα ελλείμματα.
Υποστήριξε ότι το Bitcoin εμποδίζει τις προσπάθειες διατήρησης μόνιμων κρατικών ελλειμμάτων, ειδικά σε μια οικονομία που συνδέεται με ονομαστικό χρέος (δηλαδή αυτό που υπολογίζεται με ένα έτος βάσης και είναι μεταβλητό).
Σύμφωνα με τη Minneapolis Fed, το Bitcoin δημιουργεί αυτό που αποκαλεί «ισορροπημένη παγίδα προϋπολογισμού», η οποία αναγκάζει τις κυβερνήσεις να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους.
Ομοίως, νωρίτερα αυτό το μήνα, η ΕΚΤ ζήτησε τη ρύθμιση ή την απαγόρευση του Bitcoin, επικαλούμενη ανησυχίες σχετικά με την αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των οικονομικά ισχυρών  - καθώς δεν θα μπορεί αυτός ο πλούτος να φορολογηθεί.
Ο Ανώτερος Σύμβουλος Διοίκησης της ΕΚΤ, Jürgen Schaaf, επανέλαβε αυτή την άποψη, υποστηρίζοντας πολιτικές για τον περιορισμό της χρήσης του Bitcoin στο οικονομικό σύστημα.
Οι επικριτές της στάσης της ΕΚΤ υποστηρίζουν ότι η θέση αυτή αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει το ευρύτερο πλαίσιο του νομισματικού πληθωρισμού.
Για παράδειγμα, το χρέος του δημόσιου τομέα στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε σχεδόν το 98% του ΑΕΠ το 2023-2024, το υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1960.
Στις ΗΠΑ, το εθνικό χρέος έχει εκτοξευθεί στα 35 τρισεκατομμύρια δολάρια, εν μέρει λόγω της αύξησης κατά 41% της προσφοράς χρήματος (βάσει του δείκτη) Μ2 από το 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης