3 Ιουνίου 2016: Φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών ο Μοχάμεντ Άλι, ο σπουδαιότερος πυγμάχος όλων των εποχών και μία από τις σημαντικότερες και πιο επιδραστικές πολιτιστικές φιγούρες του 20ου αιώνα.
Γράφει ο Μάριος Αγγελέτος
Ξεκίνησε ερασιτεχνικά την πυγμαχία στα 12 του, στα 18 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960 στην κατηγορία βαρέων βαρών και 4 χρόνια αργότερα βρήκε για πρώτη φορά απέναντι του τον Σόνι Λίστον. Ο Αμερικανός ήταν ο πρωταθλητής στην κατηγορία των βαρέων βαρών και σκορπούσε τον φόβο σε όλους τους αντιπάλους του, έχοντας εγκληματικό υπόβαθρο και σχέσεις με τη Μαφία.
Ο αγώνας μεταξύ των δύο ανδρών έλαβε χώρα στις 25 Φεβρουαρίου του 1964, με τον Άλι να σοκάρει τους πάντες και να παίρνει τη ζώνη μετά από απόσυρση του Λίστον, εξαιτίας ενός προβλήματος στον ώμο. Μετά και τον αγώνα υπήρξαν πολλές φήμες για το αποτέλεσμα του, με κάποιες να κάνουν λόγο για στήσιμο και άλλες για αντιαθλητικές μεθόδους του Λίστον για να επιβληθεί.
Τελικά οι δύο τους έδωσαν ραντεβού και πάλι στο ρινγκ στις 25 Μαΐου του 1965, όμως αυτή την φορά δεν υπήρχε ο Κάσιους Κλέι. Ο «αναγεννημένος» Κλέι επέλεξε το όνομα Μοχάμεντ Άλι, το οποίο του έδωσε ο Ελάιζα Μουχάμαντ, ηγέτης του «Έθνους του Ισλάμ». Δεν χρειάστηκαν πολλά λεπτά στον 23χρονο παγκόσμιο πρωταθλητή, παρά μόνο 1 λεπτό και 44 δευτερόλεπτα. Ακόμα και σήμερα κανείς δεν μπορεί να καταλάβει την γροθιά – φάντασμα που «ξάπλωσε» τον Λίστον στο ρινγκ, με τον Άλι να ουρλιάζει από πάνω του «Σήκω πάνω και πάλεψε κορόιδο!».
Ο αγώνας τελείωσε λίγα δευτερόλεπτα αργότερα με νοκ-άουτ του Άλι, με τον κόσμο να «εκρήγνυται», οι μισοί να φωνάζουν για τον Άλι και οι υπόλοιποι να κάνουν λόγω για στήσιμο. Ο ίδιος δεν περιορίστηκε ποτέ στην πυγμαχία, με την δράση του στην διάρκεια του πόλεμο του Βιετνάμ να τον φέρνει ένα βήμα από την φυλακή. Βασικός υποστηρικτής για τα δικαιώματα των μαύρων, σε μία σκληρή, για εκείνους, περίοδο στις ΗΠΑ, έφτασε να βρίσκεται μέχρι και στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών. Είτε έχει να κάνει με τους αγώνες του, είτε με τη δράση του, ο Μοχάμεντ Άλι παραμένει μέχρι και σήμερα μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες στην ιστορία.
Σχόλια αναγνωστών