Γράφει ο Νίκος Τσώτας
Οι πανηγυρισμοί των Ελλήνων δεν είχαν κοπάσει για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωμπάσκετ του 1987. Μία κατάσταση πρωτόγνωρη, όπου άλλαξε τα δεδομένα στο ελληνικό μπάσκετ μετά από αυτή την επιτυχία. Όμως η Ελλάδα λίγες ημέρες αργότερα ήρθε αντιμέτωπη με τον πιο δύσκολο καύσωνα που έχει συναντήσει.
Η θερμοκρασία ξεπέρασε αρκετές ημέρες τους 40 βαθμούς και για μία βδομάδα έμεινε σταθερά στους 44, με αποτέλεσμα να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα. Εκείνη την εποχή πολλά σπίτια δεν είχαν airconditionκαι έπρεπε να βρουν διαφορετικούς τρόπους. Εκείνος ο καύσωνας χαρακτηρίστηκε φονικός, καθώς προκάλεσε τον θάνατο 1300 ανθρώπων σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Ο καύσωνας που επικράτησε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 1987 οδήγησε αρκετούς πολίτες να πάρουν τα αυτοκίνητά τους και να αναζητήσουν την πρώτη παραλία που θα έβρισκαν στο δρόμο τους. Αυτό επιχείρησε και ο Νίκος Γκάλης, ο οποίος λίγες ημέρες μετά τον μεγαλύτερο θρίαμβο στον ελληνικό αθλητισμό, αποφάσισε να περάσει μερικές ώρες ξεγνοιασιάς στην παραλία.
Εκεί δεν βρέθηκε μόνος του αλλά είχε για παρέα μεγάλα ονόματα του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ. Στη φωτογραφία που έχει μείνει από εκείνη την ημέρα διακρίνεται μία μεγάλη μορφή του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού στα αριστερά, Αριστείδης Καμάρας, ενώ δίπλα του βρίσκεται ο Νίκος Αναστόπουλος, ο οποίος μετά τις καταπληκτικές σεζόν με τον Ολυμπιακό εκείνο το καλοκαίρι πήρε μεταγραφή για την Αβελίνο και έγινε ο πρώτος Έλληνας παίκτης που συμφώνησε με ιταλική ομάδα.
Στην παρέα όμως υπήρχαν και άλλοι καλαθοσφαιριστές εκτός του Νίκου Γκάλη, οι οποίοι δεν ήταν συμπαίκτες στον Άρη αλλά είχαν αγωνιστεί με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Ο λόγος για τον Κυριάκο Βίδα, ο οποίος είχε κατακτήσει τέσσερα πρωταθλήματα με τους «πράσινους» και είχε φορέσει τη φανέλα της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ του 1981 και ο Ρόνι Σεϊκέλι.
Ο Λιβανέζος αθλητής με αμερικανική υπηκοότητα είχε βρεθεί εκείνο το καλοκαίρι στο πλευρό της ελληνικής αποστολής στο Ευρωμπάσκετ και είχε συμμετάσχει στις προπονήσεις της ομάδας, όμως δεν είχε δικαίωμα να αγωνιστεί . Το προηγούμενο καλοκαίρι είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο με την ΤeamUSA, ενώ σε ηλικία 11 ετών είχε έρθει στην Ελλάδα και ανακαλύφθηκε από τον Παναθηναϊκό πέντε χρόνια αργότερα. Παρά την προσπάθειά του να αποκτήσει ελληνική ιθαγένεια δεν τα κατάφερε και ακολούθησε μια λαμπρή καριέρα στο ΝΒΑ.
Αρχείο φωτογραφίας: Πάνος Δημητρίου
Σχόλια αναγνωστών