Έντονη είναι η αντίδραση και δυσαρέσκεια των δικηγόρων απέναντι στην πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει από 1η-1-2023 σε αύξηση των εισφορών τους προς τον ΕΦΚΑ σε ποσοστό της τάξεως του 10%.
Συγκεκριμένα, η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων η οποία προχώρησε πρόσφατα, μετά από απόφαση της, σε συλλογή υπογραφών πανελλαδικώς επί κειμένου ψηφίσματος διαμαρτυρίας, καταγγέλλει τη στάση της κυβέρνησης και ειδικότερα του Υπουργείου Εργασίας, προειδοποιώντας πως ο κίνδυνος πλήρους εξαθλίωσης του κλάδου βρίσκεται προ πυλών και δη για τους ασθενέστερους επαγγελματίες.
Μάλιστα, όπως αναφέρει στο BN ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας και πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, κ. Δημήτρης Βερβεσός αν δεν υπάρξει θετική ανταπόκριση στα πάγια αιτήματα τους, θα προβούν από κοινού με άλλους επιστημονικούς φορείς σε κινητοποιήσεις.
Μεταξύ άλλων ο κ. Βερβεσός υπογραμμίζει πως «η νέα επιβάρυνση θα λειτουργήσει προσθετικά και πολλαπλασιαστικά στο διαρκώς αυξανόμενο κόστος λειτουργικών δαπανών, δανεισμού και διαβίωσης των δικηγόρων» ενώ δημιουργείται ταυτόχρονα προφανής κίνδυνος να απωλέσουν τη ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις οι συνάδελφοι που έχουν ενταχθεί (περίπου το 35% του κλάδου).
Σημειώνεται πως ήδη έχουν συλλεχθεί 6.300 υπογραφές δικηγόρων που αντιτίθενται στα σχέδια για το ασφαλιστικό.
Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου:
«Μέσα σε μόλις τρεις ημέρες πάνω από 6.300 δικηγόροι πανελλαδικά έχουν προσυπογράψει το Ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά της επικείμενης αύξησης ασφαλιστικών εισφορών που προωθεί η Κυβέρνηση. Πρόκειται για κραυγή διαμαρτυρίας ενός χειμαζόμενου κλάδου απέναντι στην επιχειρούμενη νέα ασφαλιστική επιδρομή, η οποία από 1.1.2023 θα λειτουργήσει προσθετικά και πολλαπλασιαστικά στο διαρκώς αυξανόμενο κόστος λειτουργικών δαπανών, δανεισμού και διαβίωσης και η οποία επιβαρύνει την ήδη δυσχερή οικονομική μας θέση, λόγω των συνεπειών της δεκαετούς μνημονιακής πολιτικής και της πανδημίας, που έχουν συρρικνώσει δραματικά τη δικηγορική ύλη, τις αμοιβές και το διαθέσιμο εισόδημα των δικηγόρων. Παράλληλα, εξαιτίας της νέας επιβάρυνσης δημιουργείται προφανής κίνδυνος να απωλέσουν τη ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις οι συνάδελφοι που έχουν ενταχθεί (περίπου το 35% του κλάδου). Και όλα αυτά τη στιγμή που η Πολιτεία δεν εκπληρώνει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της έναντι των δικηγόρων, όπως η επικαιροποίηση του Κανονισμού Παροχών του e-ΕΦΚΑ, η εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών παράλληλης ασφάλισης, η άμεση επαναρτίωση του Ειδικού Λογαριασμού ανεργίας του ΟΑΕΔ του ν. 3986/2011, με την απόδοση των οφειλομένων ποσών από τον e-ΕΦΚΑ, η καταβολή των αποζημιώσεων νομικής βοήθειας στους δικαιούχους κλπ.
Εάν οι χιλιάδες υπογραφές δικηγόρων δεν είναι ικανές να κάνουν την Κυβέρνηση να στέρξει στα δίκαια αιτήματα του κλάδου με την άμεση -κατ’ ελάχιστον- αναστολή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, το δικηγορικό σώμα, σε συνεργασία με τους λοιπούς πληττόμενους φορείς επιστημόνων – ελευθέρων επαγγελματιών, θα προβεί σε κοινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας, καθώς η ηγεσία του τελευταίου όχι μόνον κωφεύει, αλλά αρνείται πεισματικά και προκλητικά κάθε μορφή διαλόγου. Η αρραγής στάση και η σθεναρή αντίσταση είναι μονόδρομος απέναντι στην κυβερνητική αναλγησία».
Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Οκτωβρίου, το κοινό μέτωπο που έχει σχηματισθεί από δικηγόρους και άλλους επιστημονικούς φορείς κατέθεσε δεύτερο αίτημα για άμεση συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για μη ανταπόκριση σε κοινή επιστολή τους από τις 4 Οκτωβρίου, στην οποία εξέθεταν τους λόγους που επιβάλλουν την αναστολή της αύξησης εισφορών.
Τι απεφάνθη η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων
Η Συντονιστική Επιτροπή όπως ανέφερε η ανακοίνωση ζητά από την Κυβέρνηση την άμεση αναστολή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, όπως επίσης και να απέχει κάθε ενέργειας που επιβαρύνει περαιτέρω την επαγγελματική και οικονομική κατάσταση του κλάδου.
Στο πλαίσιο αυτό, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε:
– Να προχωρήσει άμεσα σε συλλογή υπογραφών δικηγόρων, σε πανελλαδική κλίμακα, επί κειμένου ψηφίσματος διαμαρτυρίας.
– Να διοργανώσει στο αμέσως επόμενο διάστημα συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, σε συνεργασία και με τους λοιπούς επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς, έξω από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
– Να αποστείλει επιστολές στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και να ζητήσει συνάντηση μαζί τους, προκειμένου να αναδείξει τη σπουδαιότητα του θέματος.
– Να παραστεί στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του «μίνι ασφαλιστικού» στην ακρόαση φορέων.
Το κείμενο της διαμαρτυρίας
«Οι δικηγόροι, βιώνουμε μια ιδιαίτερα δυσχερή επαγγελματική και οικονομική πραγματικότητα, ως αποτέλεσμα της 10ετούς μνημονιακής πολιτικής και των συνεπειών της πανδημίας, που συρρικνώνουν δραστικά τη δικηγορική ύλη και τις αμοιβές μας. Η κατάσταση είναι δραματική και ιδίως για τους πιο αδύναμους δικηγόρους.Μεγάλο μέρος αυτών αδυνατεί να καλύψει τις τρέχουσες βασικές του επαγγελματικές υποχρεώσεις αλλά και τις βιοτικές του ανάγκες. Ο κίνδυνος πλήρους εξαθλίωσης του κλάδου είναι ορατός με δυσμενείς συνέπειες στην λειτουργία της Δικαιοσύνης και στην ίδια τη Δημοκρατία, της οποίας η Δικαιοσύνη αποτελεί βασικό πυλώνα. Η αξιοπρεπής διαβίωση των δικηγόρων, συλλειτουργών της Δικαιοσύνης και υπερασπιστών των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, αποτελεί προϋπόθεση για την ανεξαρτησία τους και την ορθή επιτέλεση του λειτουργήματός τους.
Σε καμία έμπρακτη στήριξη των δικηγόρων προχώρησε, κάτι που έπραξε για άλλους επαγγελματίες. Κανένα από τα βασικά οικονομικά, φορολογικά και ασφαλιστικά αιτήματα του κλάδου δεν αποδέχθηκε (κατάργηση άλλως μείωση ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, την άμεση εκκαθάριση αμοιβών νομικής βοήθειας, κλπ)
«Ακόμη δε και εκείνα, για τα οποία είχε μνημονιακή υποχρέωση, όπως η επέκταση του ορίου απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ. Και σαν να μην έφθανε αυτό, η Κυβέρνηση προχωρεί από 1-1-2023 σε αύξηση των εισφορών των δικηγόρων προς τον ΕΦΚΑ σε ποσοστό 10%, που επιβαρύνουν την ήδη δυσχερή θέση τους, αφού λειτουργούν προσθετικά και πολλαπλασιαστικά στο ήδη αυξανόμενο διαρκώς κόστος λειτουργικών δαπανών, δανεισμού και διαβίωσης» .
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών