Τελευταία Νέα
Νομικό Βήμα

Η προστασία του εξωδικαστικού στις αναμενόμενες κατασχέσεις του Δημοσίου

Η προστασία του εξωδικαστικού στις αναμενόμενες κατασχέσεις του Δημοσίου
Άρθρο της Κωνσταντίνας Λεκκάκου
«Lekkakou & Associates - Law Firm»

Με τον «κίνδυνο» κατάσχεσης κινητής και ακίνητης περιουσίας αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι χιλιάδες οφειλέτες, οι οποίοι δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, προς την εφορία και λοιπούς δημοσίους φορείς, έχοντας «χάσει» τις μέχρι τώρα ρυθμίσεις τους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Lekakou_konstantina_04a_32_1_3.jpg

Όπως έγινε γνωστό αυτές τις μέρες, το σύστημα αυτόματων ηλεκτρονικών κατασχέσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μετά από αρκετές αναβολές, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή, το προσεχές Φθινόπωρο. Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό σύστημα, με το όνομα «Eispraxis», το οποίο θα διασταυρώνει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για τον οφειλέτη, παρακολουθώντας τις κινήσεις του, αξιολογώντας παράλληλα τις ρυθμίσεις και ενημερώνοντας αυτόματα τον φορολογούμενο για τις βεβαιωμένες οφειλές του. 
Οι φορείς, όπου θα γίνεται η λήψη και διασταύρωση στοιχείων, από τη νέα αυτή εφαρμογή, είναι το MyAADE, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis, το Κτηματολόγιο, το ΓΕΜΗ, ο ΕΦΚΑ, το ΚΕΑΟ και το σύστημα Εργάνη, ενώ συγχρόνως θα ανταλλάσσει στοιχεία και πληροφορίες με κράτη – μέλη της Ε.Ε. για φορολογούμενους, που έχουν εισοδήματα ή συναλλαγές με άλλες χώρες.
Ωστόσο, με το πού μία οφειλή μετατραπεί σε ληξιπρόθεσμη, οι κατασχέσεις θα προωθούνται αυτόματα από το σύστημα, χωρίς άλλη διαμεσολάβηση ή ειδοποίηση. Μάλιστα, θα ελέγχονται και λογαριασμοί συζύγων, τέκνων, εταίρων και συνυπόχρεων των οφειλετών, προχωρώντας και σε αυτήν την περίπτωση σε κατασχέσεις, εφόσον ανακαλυφθούν παρατυπίες.
Ως είναι κατανοητό, η λειτουργία της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής εφαρμογής, «πονοκεφαλιάζει» εκατομμύρια φορολογούμενος στη χώρα, καθώς, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, 3,9 εκατομμύρια ΑΦΜ φέρουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Παρόλα αυτά, «φρένο» στα αναγκαστικά μέτρα του Δημοσίου, μπορεί να θέσει ο εξωδικαστικός μηχανισμός.
Η αίτηση στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού δύναται να εξαγάγει μία ρεαλιστική και βιώσιμη λύση, για την αποπληρωμή των οφειλών, αποτελώντας αρωγό του οφειλέτη και δίνοντάς του την ευκαιρία, να ρυθμίσει μια και καλή, ακόμα και σε περίπτωση που δεν κατάφερε να τηρήσει προηγούμενη ρύθμιση, πολύ λιγότερων δόσεων, από αυτές που προσφέρει ο εξωδικαστικός.
Προκειμένου το Δημόσιο να «πειστεί», ότι ο οφειλέτης έχει αληθινή πρόθεση να ρυθμίσει τις οφειλές του, η λύση του εξωδικαστικού μηχανισμού αποτελεί μονόδρομο, καθώς ο οφειλέτης δεν διατρέχει κίνδυνο κατάσχεσης, μέχρι να εξαχθεί η προτεινόμενη ρύθμιση, από τον αλγόριθμο της πλατφόρμας, αφού η εφαρμογή «Eispraxis» θα «διαβάζει» τη διαδικασία υπαγωγής σε αυτόν. Να σημειωθεί, ότι, μέχρι σήμερα, το σύνολο των οφειλών που έχουν ρυθμιστεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό ή αναμένουν έγκριση, ανέρχεται στα 7,2 δισ. ευρώ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης