Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κύπρος: Ασφυκτικές πιέσεις για να «τρέξουν» οι αποκρατικοποιήσεις - Μονόδρομος για την εκταμίευση της δόσης των 185 εκατ. ευρώ

tags :
Κύπρος: Ασφυκτικές πιέσεις για να «τρέξουν» οι αποκρατικοποιήσεις - Μονόδρομος για την εκταμίευση της δόσης των 185 εκατ. ευρώ
Μήνυμα του Επιτρόπου της Κομισιόν, Olli Rehn, για επιτάχυνση των διαδικασίων
Έντονες πιέσεις για να «τρέξει» το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ασκούν οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών στην κυπριακή κυβέρνηση, καθώς το θεωρούν μονόδρομο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 185 εκατ. ευρώ.
Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, επέστρεψαν με ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις βαλίτσες του.
Η Κύπρος έχει στη διάθεσή της λίγες ημέρες προκειμένου να οριστικοποιήσει το πλάνο των αποκρατικοποιήσεων.
Η κυπριακή αντιπροσωπεία φέρεται να αντιμετώπισε πιέσεις τόσο στο πλαίσιο της συνάντησης με το κολλέγιο επιτρόπων, όσο και στις επαφές που είχε ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ειδικότερα ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης με τον επίτροπο νομισματικών και οικονομικών υποθέσεων Olli Rehn, όπως αναφέρει ο κυπριακός τύπος.
Πληροφορίες του Stoxkwatch  από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι για την ευρωπαϊκή επιτροπή οι ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών αποτελούν μονόδρομο, καθώς έχουν συμφωνηθεί από την κυπριακή κυβέρνηση.
Υπέδειξαν ότι εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης υπάρχει δέσμευση που απορρέει από τη δανειακή σύμβαση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η εκταμίευση της δόσης των €185 εκ. για το τέλος Δεκεμβρίου, περνά μέσω της έγκρισης από το υπουργικό συμβούλιο του πλάνου ιδιωτικοποιήσεων.
Οι πολιτικές δυσκολίες
Από την πλευρά τους, οι κύπριοι αξιωματούχοι εξήγησαν στους ευρωπαίους τις πολιτικές δυσκολίες που υπάρχουν για προώθηση του θέματος, μεταξύ των οποίων είναι ότι και ο βασικός εταίρος της κυβέρνησης, το ΔΗΚΟ, δηλώνει κάθετα εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων. Η κυβέρνηση κατάφερε το Νοέμβριο να καθυστερήσει την απόφαση για τις ιδιωτικοποιήσεις κατά κάποιες βδομάδες, ώστε να ολοκληρωθούν οι διεργασίες για ανάδειξη νέας ηγεσίας στο συγκυβερνών κόμμα.
Οι ευρωπαίοι όμως είναι φανερό ότι δεν αποδέχονται οποιαδήποτε στασιμότητα στο όλο θέμα, θεωρώντας ως απαραίτητο σε ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό κράτος το θεσμό των αποκρατικοποιήσεων. Δεν θέλησαν να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες για τη δομή των οργανισμών, όπως αυτή θα δημιουργηθεί μετά τις ιδιωτικοποιήσεις.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης