Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χ. Σταϊκούρας (Αν. ΥΠΟΙΚ) στο bankingnews – H Ελλάδα οφείλει να φρενάρει την δυναμική του χρέους – Θα τα βρούμε με την Τρόικα

Χ. Σταϊκούρας (Αν. ΥΠΟΙΚ) στο bankingnews – H Ελλάδα οφείλει να φρενάρει την δυναμική του χρέους – Θα τα βρούμε με την Τρόικα
Ίσως απαιτηθούν ισχυρότερα εργαλεία για την αντιμετώπιση του χρέους – Αυξάνεται το μέρισμα από το Ταμείο Παρακαταθηκών
«Θα γεφυρωθεί το κενό που μας χωρίζει με την τρόικα» δηλώνει σε συνέντευξη του στο «bankingnews» o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «φωτίζοντας» το σημείο στο οποίο βρίσκονται σήμερα αυτές οι διαπραγματεύσεις.
Τη δεδομένη χρονική στιγμή οι δανειστές αξιολογούν ένα προς  ένα τα μέτρα που τις έχει αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση για την κάλυψη του «κενού» του 2014, μεταξύ των οποίων είναι και  η αύξηση του μερίσματος που εισπράττει το υπουργείο Οικονομικών από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Όπως αποκαλύπτει ο κ. Σταϊκούρας, αλλάζει το αρχικό σενάριο βάσης σχετικά με τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα ενώ μελετάται η απόδοση του μέτρου με τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεων για τους συνταξιούχους.
Επίσης, από το «μικροσκόπιο» της τρόικας περνά και όλο το πλέγμα των διαρθρωτικών παρεμβάσεων που έχει προτείνει το Υπουργείο Εργασίας και  Κοινωνικής Ασφάλισης  με τους δανειστές να μετρούν την δημοσιονομική απόδοση αυτού του «πακέτου».
Σε ότι αφορά στο χρηματοδοτικό κενό και τις πιέσεις που ασκεί το ΔΝΤ για τον τρόπο κάλυψης του,  ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι υπάρχει μία σειρά από παράγοντες που επηρεάζουν το εύρος των αναγκών αυτών, όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις, η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, θεωρώντας έτσι πρώιμη την όποια συζήτηση.
Για το φλέγον θέμα του χρέους ο κ. Σταϊκούρας επιμένει στη χρήση ισχυρότερων και πιο δραστικών εργαλείων για την ελάφρυνσή του αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η πιο συμφέρουσα πρόταση για την αντιμετώπισή του είναι ένα νέο «κούρεμα».
Ερωτηθείς για τις λεπτομέρειες που θα  περιλαμβάνει το σχέδιο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές,  ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προτίμησε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του λέγοντας ότι « αυτές θα καθοριστούν εν πορεία».

Η συνέντευξη έχεις ως εξής

1.Κύριε Υπουργέ, ποιο είναι το ακριβές ύψος των μέτρων (διαρθρωτικών ή ακόμη και δημοσιονομικών) για την κάλυψη του «κενού» του 2014;
 Δεν θα ενσωματωθούν αυτές οι παρεμβάσεις στον Προϋπολογισμό του 2014 ή το κενό αυτό θα καλυφθεί από υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα του 2013;

Οι  διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται.
Αξιολογούνται τα στοιχεία, οι προβλέψεις και το ύψος των προτεινόμενων, από την Ελληνική Κυβέρνηση, ρυθμίσεων.
Αξιολογείται η επίδραση της εκτέλεσης του εφετινού Προϋπολογισμού, στο δημοσιονομικό ισοζύγιο του 2014.
Αξιολογούνται οι αποδόσεις δημοσιονομικών παρεμβάσεων όπως, ενδεικτικά, οι έλεγχοι στα αποτελέσματα νομικών προσώπων και η απόδοση της προσυμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων των συνταξιούχων.
Αξιολογούνται διαφοροποιήσεις στο σενάριο βάσης από την ενσωμάτωση υψηλότερου, στα διαχρονικά όμως επίπεδα, μερίσματος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και στις προβλέψεις των ρυθμίσεων του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας.
Αξιολογούνται οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με στόχο την ενίσχυση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές και την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.
Εκτιμούμε πως έτσι θα «γεφυρωθεί» και η όποια απόσταση χωρίζει τις εκτιμήσεις μας έναντι εκείνων της Τρόικα.   

2. Συμβαδίζει, η ανάπτυξη, έστω και οριακή τη νέα χρονιά, με υφεσιακά μέτρα 6 δισ. ευρώ από αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών;

Τέτοιου ύψους μέτρα δεν προκύπτουν από τα στοιχεία.  
Η αναστροφή της ύφεσης και η ανάταξη της οικονομίας εδράζεται στην αύξηση των επενδύσεων και στην ενίσχυση των εξαγωγών.
Εκτιμάται ότι θετικές επιδράσεις στην πραγματική οικονομία θα έχουν η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων από πόρους του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η ολοκλήρωση της προγραμματισμένης διαδικασίας αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Καθοριστική προβλέπεται να είναι και η βελτίωση στις συνθήκες ρευστότητας της οικονομίας, που αναμένεται να επηρεαστούν θετικά από την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος.

3. Παραμένει σταθερή τελικά η Κυβέρνηση στην θέση της ότι δεν θα έχουμε νέες μειώσεις μισθών, συντάξεων αλλά και νέους φόρους τη νέα χρονιά;     

Νέες, μη ψηφισμένες, φορολογικές επιβαρύνσεις και περικοπές μισθών και συντάξεων, με βάση το Πρόγραμμα, δεν προκύπτουν.

4.Το μεγάλο «αγκάθι» της ελληνικής οικονομίας παραμένει το υψηλό δημόσιο χρέος.
Είχατε αφήσει να εννοηθεί παλιότερα η ανάγκη ενός νέου «κουρέματος».
 Οι τελευταίες εξελίξεις σε επίπεδο Ευρωζώνης αφήνουν περιθώρια για μία τέτοια λύση;

Η αλήθεια είναι ότι το δημόσιο χρέος, εδώ και δεκαετίες, έχει πολύ ισχυρή αυξητική δυναμική.
Όμως, είναι επίσης αλήθεια ότι ο ρυθμός αύξησής του άρχισε να περιορίζεται.
Ενώ, το μεγαλύτερο μέρος του διακρατείται πλέον από τους εταίρους και το Ευρωσύστημα, η μέση υπολειπόμενη φυσική διάρκειά του έχει χρονικά επεκταθεί και οι δαπάνες εξυπηρέτησής του έχουν μειωθεί αισθητά.
Ωστόσο, παρά τις θετικές αυτές εξελίξεις, το ζήτημα τη περαιτέρω ενίσχυσης της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους παραμένει ανοικτό.
Η χώρα οφείλει να «φρενάρει» ριζικά την αυξητική δυναμική και να αντιστρέψει την τάση, τόσο σε απόλυτο μέγεθος όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Αυτό θα υλοποιηθεί αφενός με την επίτευξη διατηρήσιμων, βιώσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων και την ισχυροποίηση των αναπτυξιακών εργαλείων και, αφετέρου, με την αρωγή των εταίρων για την ελάφρυνσή του.
Ρεαλιστικές λύσεις και τεχνικές υπάρχουν.
Ίσως απαιτηθούν και ισχυρότερα εργαλεία.

5.Μπορεί η Ελλάδα μετά από περίπου πέντε χρόνια να βγει στις αγορές για δανεικά με ένα «λογικό» επιτόκιο;
Αρχίσανε οι ασκήσεις επί χάρτου για το εγχείρημα;
Και για τι διάρκεια τίτλων μιλάμε;

Η διαμόρφωση των συνθηκών για την έξοδο της χώρας στις αγορές, φυσικά σχετίζεται και προϋποθέτει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχή εξέλιξη και σε άλλα πεδία.
Πεδία, όπως αυτά της επίτευξης διατηρήσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων και βιώσιμης ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, καθώς και της περαιτέρω ενίσχυσης της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.
Σε συνδυασμό, λοιπόν, με τις ήδη σημαντικές δημοσιονομικές επιδόσεις και τις αισιόδοξες μακροοικονομικές ενδείξεις, προωθείται ο σχεδιασμός χρηματοοικονομικών τεχνικών που θα καταστήσουν εφικτή την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου μέσα στο 2014.
Οι λεπτομέρειες του εγχειρήματος θα καθοριστούν εν πορεία.

6. Οι συζητήσεις για το χρηματοδοτικό κενό έχουν ξεκινήσει; Θα ξεπεράσει τα 11 δισ. ευρώ έως το 2016;

Οι χρηματοδοτικές συνθήκες όπως και οι ανάγκες της χώρας μας για την επόμενη περίοδο είναι γνωστές.
Όμως, υπάρχει μία σειρά από παράγοντες που επηρεάζουν το εύρος των αναγκών αυτών, όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις, η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, η διαδικασία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών κ.ά.
Συνεπώς, θεωρώ ότι θα ήταν πρώιμο να αναφερθούμε τώρα, με ακρίβεια, στο επίπεδο του χρηματοδοτικού κενού.

7. Στο τέλος του 2013 θα μηδενίσει το «κοντέρ» των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες;

Η αλήθεια είναι ότι το «κοντέρ» δεν θα έχει μηδενίσει.
 Όμως, θα έχει περιοριστεί σημαντικά.
 Το δεκάμηνο του 2013, προσθέτοντας και το Δεκέμβριο του 2012, οι χρηματοδοτήσεις των φορέων έφθασαν τα 6 δισ. ευρώ και οι πληρωμές τα 5,2 δισ. ευρώ.
Μέχρι το τέλος του έτους οι χρηματοδοτήσεις εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 6,6 δισ. ευρώ.
Δηλαδή, στο 3,6% του ΑΕΠ.
Ενισχύοντας ουσιαστικά τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.
Ωστόσο, παρά την ικανοποιητική εξέλιξη της διαδικασίας, προέκυψαν προβλήματα που επιβράδυναν τον ρυθμό εξόφλησης, ενώ ορισμένοι φορείς σωρεύουν νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.
Είναι αυτονόητο ότι η προσπάθεια αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης των ζητημάτων που ανακύπτουν, συνεχίζεται εντεινόμενη.
 
Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης