Τελευταία Νέα
Οικονομία

Kόλαφος η Ernst & Young για την Ελλάδα - Από το 2015 η ανάπτυξη - Πάνω από το 25% η ανεργία έως το 2017 - Αναγκαίο ένα νέο haircut στο χρέος

Kόλαφος η Ernst & Young για την Ελλάδα - Από το 2015 η ανάπτυξη - Πάνω από το 25% η ανεργία έως το 2017 - Αναγκαίο ένα νέο haircut στο χρέος
Στο -4% τοποθετεί την ύφεση της Ελλάδας το 2013 και στο -0,7% το 2014
Διατήρηση της ύφεσης στην Ελλάδα και το 2014 προβλέπει η Ernst & Young, μεταθέτοντας για το 2015 την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη.
Ειδικότερα, παρουσιάζοντας τις χειμερινές της προβλέψεις στην έκθεσή της "ΕΥ Eurozone Forecast (EEF) Winter 2013", η Ernst & Young τοποθετεί στο -4% την ύφεση της Ελλάδας το 2013 και στο -0,7% το 2014.
Κατά τις ίδιες προβλέψεις, η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη από το 2015, λαμβάνοντας ώθηση από την τόνωση της εξωτερικής ζήτησης. Ειδικότερα, εκτιμάται πως ο όγκος των εξαγωγών κατά το διάστημα 2015-2017 θα αυξηθεί κατά περίπου 4%.  Ωστόσο, η ανεργία στην Ελλάδα, αναμένεται να παραμείνει άνω του 25% ακόμη και μέχρι το 2017.
Επίσης στην ίδια έκθεση, χαρακτηρίζονται ως "σημαντικό τροχοπέδη για την ανάπτυξη οι πληρωμές τόκων που απορρέουν από το δημόσιο χρέος, εκτός αν η Ελλάδα μπορέσει να διαπραγματευτεί ένα επιπλέον πακέτο ελάφρυνσης του χρέους με τους απρόθυμους ευρωπαίους εταίρους".
Σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, στην αντιμετώπιση των αδυναμιών της οικονομίας, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στα αποτελέσματα του 2ου τριμήνου του 2013 όσον αφορά στο ΑΕΠ της χώρας. Ωστόσο, απομένει ακόμη πολλή δουλειά, ενώ η ύφεση στην εγχώρια ζήτηση θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της ελληνικής παραγωγής το 2014.
Το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αναμένεται να μειωθεί κατά 2,9% το 2014 καθώς η υψηλή ανεργία και το πλεονάζον παραγωγικό δυναμικό εξακολουθούν να ασκούν πίεση στους μισθούς, ενώ περαιτέρω μέτρα λιτότητας οδηγούν σε αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης. Τα πραγματικά εισοδήματα θα αυξηθούν κατά λιγότερο από 1% ετησίως το διάστημα 2015-2017, προκαλώντας μια εξαιρετικά περιορισμένη αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης.
Μετά από μια αναμενόμενη μείωση του ΑΕΠ κατά 4% περίπου το 2013, προβλέπεται περαιτέρω συρρίκνωση κατά 0,7% το 2014. Από το 2015, η τόνωση της εξωτερικής ζήτησης θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιτύχει ξανά θετικό ρυθμό ανάπτυξης, στηρίζοντας τη σταδιακή διαρθρωτική μετάβαση, κατά την οποία, οι εξαγωγές και οι επιχειρηματικές επενδύσεις θα αποτελέσουν μεσοπρόθεσμα την κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης.
Καθώς οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η μείωση του κόστους εργασίας έχουν οδηγήσει σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών εξαγωγών, η αύξηση της εξωτερικής ζήτησης θα αποτελέσει τον καταλύτη για την ανάκαμψη. Προβλέπεται ότι ο όγκος των εξαγωγών θα αυξηθεί κατά περίπου 4% ετησίως μεταξύ 2015 και 2017.
Οι πάγιες επενδύσεις έχουν μειωθεί κατά 65% σε πραγματικούς όρους από την αρχή της κρίσης, ωστόσο μια αύξηση των παραγγελιών για εξαγωγές θα οδηγήσει σε ανάκαμψη των επιχειρηματικών επενδύσεων, με τη βοήθεια ενός ισχυρού χρηματοοικονομικού τομέα, ο οποίος θα προκύψει μετά την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος.
Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού  το 2013. Ωστόσο, καθώς το βάρος του χρέους πλησιάζει το 170% του ΑΕΠ, οι πληρωμές τόκων θα αποτελέσουν σημαντική τροχοπέδη για την ανάκαμψη, εκτός αν η Ελλάδα μπορέσει να διαπραγματευτεί ένα επιπλέον πακέτο ελάφρυνσης του χρέους με τους απρόθυμους ευρωπαίους εταίρους της.
Εν τω μεταξύ, οι αποπληθωριστικές πιέσεις βραχυπρόθεσμα ενδέχεται να εκτροχιάσουν περαιτέρω τις προσπάθειες της κυβέρνησης να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης