Τελευταία Νέα
Οικονομία

Υποθέσεις κεφαλαίου - Τρέχουν στο… παρά πέντε να προλάβουν την παραγραφή - Διετής παράταση για να ελεγχθούν οι «μεγάλοι»

Υποθέσεις κεφαλαίου - Τρέχουν στο… παρά πέντε να προλάβουν την παραγραφή -  Διετής παράταση για να ελεγχθούν οι «μεγάλοι»
Στην πεπατημένη των παρατάσεων βαδίζει το υπουργείο Οικονομικών, για να προλάβει να ελέγξει μεγάλες ανέλεγκτες υποθέσεις κεφαλαίου (φορολογίας μεταβιβάσεων ακινήτων, απόκτησης πρώτης κατοικίας, δωρεών, κληρονομιών μετοχών κλπ), λίγο πριν την παραγραφή τους.
Αφήνοντας τις υποθέσεις αυτές στα «συρτάρια» για ολόκληρες .δεκαετίες, η ηγεσία του υπουργείου, ζητάει στο .παρά πέντε την κινητοποίηση των ελεγκτών, για να προλάβουν την παραγραφή- τουλάχιστον των μεγάλων υποθέσεων- και να αποφευχθούν συνέπειες για τα κρατικά έσοδα.
Με εγκύκλιό του προς τους προϊσταμένους των εφοριών, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, προσδιορίζει τα κριτήρια βάση των οποίων θα πρέπει να επιλεγούν έως το τέλος του 2013, οι υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου, για τις οποίες θα εκδοθούν άμεσα εντολές ελέγχου, έτσι ώστε να παραταθεί η παραγραφή τους για δύο ακόμα χρόνια.
Βάρος θα δοθεί στις υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων με προσωρινή αξία ακινήτου άνω των 80.000 ευρώ, ενώ λόγω των καθυστερήσεων που σημειώθηκαν και του μεγάλου όγκου των υποθέσεων, αναμένεται η παραγραφή χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων, λόγω παρέλευσης δεκαετίας στην περίπτωση υποβολής δήλωσης ή δεκαπενταετίας χωρίς δήλωση.
Οι προϊστάμενοι των εφοριών θα πρέπει να επιλέξουν με συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου τις υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου για τις οποίες θα εκδοθούν εντολές ελέγχου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013 ώστε να παραταθεί η παραγραφή για δύο ακόμα χρόνια.
Στην επιλογή θα «μετρήσουν» και κριτήρια που σχετίζονται με τη δυνατότητα είσπραξης των ποσών που θα βεβαιωθούν.
Με βάση τις οδηγίες του κ. Θεοχάρη στην «πρώτη γραμμή» των ελέγχων, εκτός από τις υποθέσεις με αξία ακινήτου άνω των 80.000 ευρώ, βρίσκονται:
*Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων για τις οποίες χορηγήθηκε απαλλαγή πρώτης κατοικίας με κριτήριο το ύψος της αξίας του ακινήτου.
*Υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών - δωρεών - γονικών παροχών , στις οποίες περιλαμβάνονται κινητές αξίες, μετοχές, μερίδια, μερίδες και γενικά επιχειρήσεις (μη εισηγμένες σε χρηματιστήριο), η αξία των οποίων δεν προσδιορίστηκε.
*Υποθέσεις φορολογίας μεγάλης ακίνητης περιουσίας εφόσον στη δήλωση που έχει υποβληθεί έχουν αναγραφεί ενυπόθηκα χρέη από δάνεια ή ο φορολογούμενος επικαλείται την απαλλαγή από το φόρο.
*Υποθέσεις ενιαίου τέλους ακινήτων, εφόσον στην δήλωση που έχει υποβληθεί περιλαμβάνονται ειδικά κτίσματα και δεν έχουν αναγραφεί στοιχεία οικοπέδου ή αγροτεμαχίου.
*Υποθέσεις ειδικού φόρου επί των ακινήτων του ν.3091/2002, ως προς τα δικαιολογητικά απαλλαγής.
Κάθε ελεγκτής αναλαμβάνει να ελέγξει μόνο τρεις υποθέσεις αφού οι δηλώσεις της φορολογίας κεφαλαίου δεν υποβάλλονται ηλεκτρονικά και για κάθε υπόθεση θα πρέπει να γίνει έλεγχος στα βιβλία που έχουν καταχωρηθεί κατά έτος οι υποθέσεις της φορολογίας κεφαλαίου.
Οι εντολές ελέγχου θα εκδοθούν χειρόγραφα, επειδή η έκδοση εντολής για τη Φορολογία Κεφαλαίου δεν υποστηρίζεται από το πληροφοριακό σύστημα Elenxis.
Παράλληλα με την έκδοση της εντολής ο προϊστάμενος της υπηρεσίας θα αποστείλει συστημένη επιστολή στον φορολογούμενο -ελεγχόμενο με την οποία θα του γνωστοποιείται ότι έχει επιλεγεί προς έλεγχο και θα αναφέρεται ο αριθμός της εντολής και η ημερομηνία έκδοσης αυτής.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης