Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τοκογλύφος η εφορία για τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες - Θα επιβάλλει πρόστιμα που θα φθάνουν έως και το 30% του χρέους

Τοκογλύφος η εφορία για τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες - Θα επιβάλλει πρόστιμα που θα φθάνουν έως και το 30% του χρέους
Μετά την παρέλευση δύο μηνών από την στιγμή που το χρέος καταστεί ληξιπρόθεσμο η εφορία θα αρχίζει τον «βομβαρδισμό» των ποινών
Σε αδίστακτο τοκογλύφο μετατρέπεται η εφορία, η οποία θα «γδέρνει» με επιτόκια και πρόστιμα που θα φθάνουν έως και το 30% της οφειλής όλους τους φορολογούμενους που δεν θα εξοφλούν στην ώρα τους τα χρέη.
Με διάταξη του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο πολυνομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, μετά την παρέλευση δύο μηνών από την στιγμή που το χρέος καταστεί ληξιπρόθεσμο η εφορία θα αρχίζει τον «βομβαρδισμό» των ποινών προς τους οφειλέτες με την επιβολή τσουχτερών τόκων και προστίμων.
Έως τώρα η επιβάρυνση είναι 1% και φθάνει μέχρι 200% του συνολικού χρέους για κάθε μήνα καθυστέρησης. Με τη νέα ρύθμιση «εκτοξεύεται»:
* Στο 10% μετά την πάροδο δύο μηνών
* Στο 20% για οφειλές που παραμένουν ανεξόφλητες για ένα χρόνο
* Στο 30% για χρέη που «λιμνάζουν» για περισσότερα από δύο χρόνια
Όμως, η εφορία δεν θα σταματάει εδώ. Επί των απλήρωτων τόκων θα επιβάλλει πανωτόκι το οποίο θα ορίζεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη και σύμφωνα με πληροφορίες θα ανέρχεται στο 8,5% σε ετήσια βάση ∙ όπως συμβαίνει και με τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα.
Πρόκειται για ένα εξωφρενικό «καπέλο», καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ, με το νέο πολυνομοσχέδιο , όποιος δεν πληρώνει εμπρόθεσμα οποιονδήποτε φόρο θα χρεώνεται με πρόσθετους φόρους (πρόστιμα και τόκους) που θα κυμαίνονται από 11,40% τους δύο πρώτους μήνες καθυστέρησης και θα φθάνουν μέχρι το 28,50% στους 12 μήνες καθυστέρησης!
Η ρύθμιση που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2014 προβλέπει αναλυτικά τα εξής:
* Όποιος φορολογούμενος καθυστερήσει δύο μήνες να εξοφλήσει οποιονδήποτε φόρο θα επιβαρύνεται πλέον με πρόστιμο 10% επί του οφειλόμενου ποσού, ενώ μέχρι σήμερα επιβαρύνεται μόνο με 1% κάθε μήνα. Επιπλέον, θα επιβαρύνεται και με τόκους 0,7% ανά μήνα. Δηλαδή, η συνολική πρόσθετη επιβάρυνση με πρόστιμα και τόκους θα φθάνει το 11,4% μόλις η καθυστέρηση πληρωμής φθάσει τους 2 μήνες!
*Εάν η καθυστέρηση πληρωμής φθάσει τους 12 μήνες το πρόστιμο θα υπολογίζεται στο διπλάσιο, με ποσοστό 20%, επί του αρχικού φόρου που δεν εξοφλήθηκε εμπρόθεσμα, ενώ η επιβάρυνση με τόκους θα ανέρχεται στο 8,5%!
Έτσι, η συνολική πραγματική ετήσια πρόσθετη επιβάρυνση κάθε φορολογούμενου που θα καθυστερεί να πληρώσει τα νέα «χαράτσια» για πάνω από 12 μήνες θα φθάνει στο 28,50%. Μεγαλύτερο τουλάχιστον κατά 10% από το επιτόκιο με το οποίο χρεώνουν οι τράπεζες όσους πελάτες δεν εξοφλούν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους από τις πιστωτικές κάρτες!

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης